Verktyg som underlättar

Såg som underlättar arbetet att klyva en bräda

Tveklöst är det så att man vid alla arbeten når bäst resultat genom att använda rätt verktyg för rätt arbetsuppgift. En trägen hobbyhantverkare skaffar sig därför efter hand en uppsättning verktyg som i synnerhet passar de arbeten man ofta gör själv eller är särskilt intresserad av.

Ändå kan man utöver specialverktygen ha stor nytta av en mindre uppsättning verktyg för vardagligt hushållsbruk. Inte sällan kallas sådana verktyg för kombinationsverktyg. Handverktyg avsedda för kombinerade funktioner är inte alltid särskilt lyckade.

Ofta kommer den ena funktionen att “vara i vägen” för den andra. Hos trädgårdsredskap är denna nackdel särskilt tydlig. En renshacka med överliggande klohacka gör att det järn som inte används ideligen fastnar i och river med sig omgivande växtlighet.

Ifråga om snickeriverktyg är hindren inte lika påtaliga och ofta överser man med dem för att vid lättare och snabbare arbeten inte behöva ta fram specialverktyg. Om du till exempel ska kapa en enda ribba är det inte nödvändigt att leta rätt på den fogsvans som är avsedd för kapning i motsats till klyvsågen – när det finns en såg av denna typ som för enklare arbeten klarar båda uppgifterna.

Den typiska snickarhammaren är klohammaren, som gör att man vid spikning bara behöver vända på verktyget för att kunna dra ut spik som gått snett. En sådan hammare är emellertid ingen bra hushållshammare. Ofta är den alldeles för stor och kan man till äventyrs använda den som spikutdragare är risken stor att man sätter grova märken i tapeten eller väggpanelen – bara för att få loss en liten tavelspik. Nej, till sådant behövs en tång.

Då och då behöver man dra i en skruv som har lossnat. Sällan hittar man en mejsel som passar till den aktuella skåran. Har man då en mejsel med snabbt utbytbara bits klarar man i stort sett vilken skruvskalle som helst och kan dessutom förborra skruvhålet om ett borrstål ingår i bitsuppsättningen.

Samma sak gäller vissa tänger, knivar och många andra verktyg. För det mesta hittar du dem under beteckningarna kombinations eller universalverktyg. Observera dock att det som vanligt gäller att välja verktyg av hög kvalitet, både för användbarhetens och säkerhetens skull.

I det stora sortimentet finns en hel del fabrikat som inte svarar mot sådana krav. Särskilt vanligt är att bristerna finns i greppovänliga handtag, som kan göra användningen både tung och äventyrlig.

Exempel på verktyg

Här följer ett antal exempel på verktyg som är särskilt lämpliga att ha till hands som hushållsutrustning. Gemensamt för dem alla är att de är verktyg som underlättar husägarens plikter betydligt.

Hammare med mejselformad pen
För hushållsbruk är en hammare med mejselformad pen mer användbar än t.ex. en klohammare. Med penen kan man lättare fästa småspik och stift.

Surform
Surform är ett mycket mångsidigt verktyg. Med hjälp av utbytbara blad kan det hyvla, putsa, forma, fila och slipa, arbeta mot trä, gips och mjuka metaller.

Tandad såg
En såg kan vara tandad på många olika sätt, men i hushållsarsenalen bör man välja universaltandning och härdade tänder som håller i många år.

Morakniv och knivslida
En morakniv är något av en universalkniv, men en lätt, greppsäker aluminiumkniv med sorterade, inskjutbara och utbytbara blad är trots allt ett “strå vassare”.

hobbysax
Många hushållssaxar kasseras för att man klippt i alltför motsträvigt material. Med en hobbysax klarar du papper, plast, läder, metalltråd och mycket annat.

Polygrip
Skiftnyckeln har sällan rätt dimension när man behöver den för att hålla fast en mutter, dra åt en rörmuff etc. Polygrip, eller mutiflextång, är en bra lösning.

Kombinationstång
Klipp och griptänger finns i hundratals specialutföranden, men kombinationstången med rörgrepp och räfflade gripytor, som också kan klippa tråd, är hushållstång nr 1.

Spiralskruvmejsel
En spiralskruvmejsel med utbytbara borr och mejselblad – förvarade i handtaget och med spärr för höger eller vänster-gång och för fast läge, har stort värde.

Måttband
Det är viktigt att kunna mäta med precision för taveluppsättning, gardinlängder, möblering etc. Ett måttband bör vara minst 5 m. Ju bredare desto hanterligare.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se