Vattenlarm vad är det, och hur fungerar ett vattenlarm? I den här artikel hittar du tips om vattenlarmets funktioner, fördelar och hur du kan förebygga vattenskada genom att upptäcka om du har en läcka i huset.
Varje år går värden för nästan fem miljarder kronor till spillo på grund av vattenskadade hus och inventarier. När vattenläckan väl är ett faktum kan den vara svår att upptäcka, Innan den upptäcks hinner den ofta sprida en hel del vatten innan den kan stoppas. Ett vattenlarm kan därför vara en bra försäkring för ett hushåll.
Anledningen till vattenlarm
En stor del av problematiken med vattenskador är att ledningarna ofta är gömda under golv och i väggar. I köket är de ofta lagda under skåpen och täckta med lister. Det gör läckorna svåra att upptäcka. Det är först när fuktskadan blivit så stor att den är synlig för blotta ögat som den upptäcks.
I källaren kan det också vara svårt att upptäcka läckor, eftersom få av oss tillbringar några större mängder tid där.
Enkla vattenlarm och husvakter
Den enklaste formen för vattenlarm är de larm som läggs under köksbänkar i närheten av vattenledningarna. Dessa avger, liksom brandlarmen, en hög signal när den känner av fukten. Dessa larm kostar en liten nätt slant och fungerar väl. Glöm inte att se till att batterierna fungerar bara.
Lite mer kompletta är då husvakterna. Dessa reagerar både för el- och vattenproblem och kopplar också bort strömmen vid behov. En husvakt kopplas vanligen till enskilda maskiner och reglerar också strömtillförseln och vattenpåslaget så att det inte gör något om maskinen glöms på. Den kan också reagerar på varnare såsom brandvarnare och ovan nämnda vattenvarnare.
Flottörströmbrytare
Den som har eget vatten som förs in via källare eller andra utrymmen där en översvämning kan uppkomma är det också enkelt att installera en flottörströmbrytare. När strömbrytaren lyfts upp av vattenmassor, slås vattenpumpen av. En sådan är driftssäker, praktisk och billig i inköp.
Om en länspump dessutom är kopplad till flottörströmbrytaren kan vattnet sedan snabbt ledas ut från husets källare igen.
Få bort vattentrycket
Ett klart mer avancerat system är automatiska system som även påverkar vattentrycket vid larm. Vissa system erbjuder avstängning av vatten så fort en skada sker på vattensystemet. För att få systemet att fungera läggs ett antal fuktsensorer ut i på strategiska platser i huset.
Det kan handla om sensorer under köksbänkar, i badrum och i tvättstugor. Om en av dem larmar, stängs vattentrycket av. I vissa fall kan även husägaren själv stänga av vattentrycket – vid resa eller vid kortare bortavaro – för att minimera risken för fuktskador. Det görs då genom en enkel knapptryckning på en fjärrkontroll.
Sådana system kostar ett antal tusenlappar, men kan vara värt det vid hus som har stora värden. Det kan också vara värt att spendera lite extra på vattensäkerheten om ett badrum eller tvättstuga ändå byggs om.
Varning!
Fuktskador är komplexa och svåra att härleda och kräver specialistkompetens. Kontakta därför alltid en besiktningsman för fuktskadeutredning när du misstänker fuktskador.