En klassisk bastu är klädd med bastupanel i trä, från topp till tå. Det finns flera olika träslag att välja på, och mycket handlar om tycke och smak. Men man ska tänka på att bastupanelen är det första man ser i en bastu och bör därför välja med omsorg.
Vissa föredrar att blanda, så att de olika träslagen kompletterar varandra och ger bastun struktur. Men två saker är säkra:
– I bastun vill vi alla gärna ha bastupanel med ett träslag som inte drar åt sig värme.
– På sittplatserna (lavarna) vill vi ha kvistfritt trä som inte kådar sig. Annars är det lätt att bli lite öm i baken.
Bastupanel och träslag som passar i en bastu:
Asp
Asp är ett svenskt och ljust träslag som passar både för bastupanel och lavar, då den inte avger någon kåda. Den som vill ha extra tålig asp kan välja värmebehandlad asp. Värmebehandlingen gör att tonen i träet mörknar något.
En del föredrar den något mörkare värmebehandlade aspen eftersom den ger en varm ton på basturummet. Givetvis går det också att matcha de två olika aspträerna. Det är riktigt snyggt.
Ett värmebehandlat trä behöver inte underhållas. Det kan däremot behöva slipas om det blir riktigt smutsigt. Träslaget är relativt dyrt, men håller mycket länge.
Al
Al har en vacker röd ton och i Finland byggs den traditionella bastun av just det här träslaget. Alen har alltså “mer färg” än aspträet. Det behöver oljas in med jämna mellanrum för att må riktigt bra.
Ask
Den bastupanel av ask som passar bastun är den värmebehandlade asken. Den är än mörkare än alen, och ger därför en lite exklusiv look.
Cederträ
Ceder är ett exotiskt träslag som slagit igenom som bastumaterial. Anledningen är att det har många fina nyanser och att det doftar himmelskt.
Gran
Granen är ett klassiskt och prisvärt träslag som även passar som panel i bastun. Däremot är det kanske inte lika bra för laven, då den kan avge koda. Den borstade granen passar bäst, då den mjuka ytan tagits bort. Värmebehandlad gran är tåligare än ickebehandlad.
Furu
Furu är ett annat klassiskt träslag i Sverige. Det passar även det till panelen.
Abachi
Abachi är ett prisvärt material som passar att bygga lavar på. Det känns nämligen svalt och behagligt. Däremot behöver träslaget en noggrann skötsel för att hålla bra då träet är väldigt poröst.
Radiata Pine
Radiata Pine är populärt bland vissa tillverkare. Det beror på att det är vackert, hållbart och att det har en knottavvisande verkan. Det passar således riktigt bra i en utomhusbastu. Träet kommer från USA och Mexiko. Det som säljs i handeln odlas oftast på andra platser.
Tänk på att obehandlat trä ska behandlas för att hålla, och för att underlätta städningen. Paraffinolja eller ett bastupanelskydd är att föredra. Oljan kommer få träet att mörkna något.
Andra har också läst
Bygga bastu? Så här bygger du en bastu i lösvirke
Bygga bastu? Det finns en hel del att tänka på när man ska…
Välja bastuaggregat till bastu – Tips och bra att veta
Vad är en bastu? Svaret på frågan kan bli nästan lika mångsidigt som…
Inspirationsbilder för bastuinredning
1. Specialbyggd bastu med härligt rogivande ljussättning och vackra detaljer. Artikeln fortsätter efter annonsen…
Bastudörr – Säkerheten för bastubadaren hänger på dörren
En bastudörr är en nog så viktig detalj – både estetiskt och funktionsmässigt.…
Bastuinredning – Snyggt och praktiskt med rätt inredning i bastun
Bastuinredningen är en av de viktigare komponenterna för att få den rätta badkänslan.…
9 kontrollfrågor för en säker bastu
Hetta, elektricitet och väta är en kombination som kräver sitt för att vara…