Textiltapeter var i ropet för en sisådär fyrtio år sedan. Men det mode som går, kommer också tillbaka. Idag är textiltapeter åter i ropet, inte minst för att skapa levande och rustika fondväggar. De är hållbara och vackra, men kan både vara knepiga att få upp och ta bort.
Vad är en textiltapet
Textiltapeter, eller vävtapeter som de också kallas, är en klassisk tapettyp skapad av, som namnet antyder, textil, eller rättare sagt textiltrådar. Materialet är helt organiskt. Textiltrådarna är ibland flätade, ibland lagda vertikalt och sedan klistrade på en pappersgrund. Grunden på moderna textiltapeter kan också vara non woven. Trådarna har olika tjocklek. Ibland är textiltrådarna tillverkade av lin. Förr fanns flera svenska tillverkare av textila tapeter, idag finns bara Kinnasand/Sanden kvar. De tillverkar tapeter av hållbart lingarn.
Nygammal trend
Många känner igen en 70-talsinredning när de ser en. Där ingår vanligtvis en textiltapet, gärna i en murrig jordfärg. De har åter kommit i ropet, tack vare den struktur som de erbjuder till väggarna. Istället för en helt platt yta, ges en mer levande form när en textiltapet kommer på. Till det kommer att textiltapeter är hållbara och kraftfulla. Dessutom är de mästare på att dölja skavanker i underlaget. Därför har de också blivit mäkta populära som fondväggsalternativ. Idag kommer textiltapeter i en mängd färger och mönster, både nya och retro vad gäller färg. Till och med riktigt gamla klassiska mönster har återkommit i textiltapetform.
Att sätta upp textiltapeter
Grundarbetet vid tapetsering är alltid viktigt. Väggen som ska tapetseras ska vara helt plan och ha samma färg som pappersdelen på den textiltapet som ska sättas upp. Våderna ska vara vända åt samma håll, så det är bra att markera våderna med pilar på baksidan. Limma baksidan med lim och låt svälla För att fästa tapeterna används ett vinyl- och vävlim. Fläckar på framsidan av en textiltapet kan vara svår att få bort, så det gäller att torka av eventuella spill så fort som möjligt. Om tapeten får svälla för länge kan den börja krympa, så tidpassningen är viktig. Den tål heller inte att vikas. Det är lite lättare om grunden i tapeten är non woven. Då limmas istället väggen och krympningsrisken minskar. Det kan vara en idé att låta en fackman utföra arbetet för att få ett så bra resultat som möjligt, inte minst med tanke på priset på tapeten. Rotavdraget kan nyttjas.
Nackdelar
Det finns i huvudsak två stycken nackdelar med textiltapeter. Den ena, som är uppenbar, är kostnaden. Det är dyrt att producera textiltapeter, och därmed också dyrt att köpa dem. Det är kanske en av anledningarna till att just fondväggar av textiltapeter blivit så populära. Den andra nackdelen är att de gärna drar till sig damm. Extra försiktighet bör därför råda om någon i familjen är allergisk. Ett alternativ är att köpa vanliga papperstapeter som imiterar textiltapeten. En eventuellt tredje nackdel är att en textiltapet sitter där den sitter. När den ska bytas ut måste den rivas bort, eller så måste väggen behandlas för att åter bli plan igen.
Obs! Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.