Tapetsera – Så gör du, steg för steg

Sätter upp tapeter med vacker fondvägg

Att tapetsera om är ett enkelt och relativt billigt sätt att ge ett rum ett utseendemässigt lyft.

– Här får du ta del av utförliga steg för steg beskrivningar med förklarande bilder. Artikeln guidar dig genom varje steg du ska utföra när du ska tapetsera dina väggar och hjälper dig att få ett lyckat resultat.

Du får även tips om vilka misstag du bör undvika som kan leda till att du får göra om arbetet.

Vad vill du göra nu?

Få information om vilka verktyg och material du behöver för att tapetsera?
Gå direkt till inköpslistan för material och verktyg

Se hur du går tillväga rent praktiskt när du ska tapetsera dina väggar.
Gå till steg för stegbeskrivningarna som visar dig varje steg med förklarande bilder

Läsa utförligt om hur du ska tapetsera.

Öppna och läs hela artikeln. ↓

“Träningsrullar”

Tekniken att tapetsera med enkla papperstapeter är grundläggande för all tapetsering. Det är inte svårt att byta till nya tapeter, men har du aldrig prövat på det förr bör du räkna med att det går åt några “träningsrullar”.

Tapetspillet blir mindre om du undviker de allra vanligaste misstagen:

1. Tvätta, spackla och slipa så att underlaget blir helt jämnt.
2. Ha inte för bråttom och inte en alltför bristfällig utrustning.
3. Tapetsera inte på fuktigt underlag, som gör att tapeterna lossnar.
4. Tapetsera inte på färgstarkt under lag som lyser igenom den nya tapeten.
5. Klistra så jämnt och flödigt att du undviker blåsbildning.
6. Stryk inte klister på så många våder åt gången, att klistret torkar innan du får upp våden.

Värt att veta om tapetsymboler

En stor fördel med moderna tapeter är det symbolsystem som ger klara besked om färgäkthet, tvättbarhet, mönsterpassning etc. Symbolerna är inte svåra att tolka.

Tapetsymbol
1. En våglinje= Tål att torkas av. Två linjer= Lätt tvållösning på fuktig svamp. Tre linjer= Diskmedel på våt trasa.

Tapetsymbol - kräver ingen mönsterpassning
2. Kräver ingen mönsterpassning i egentlig mening. Enfärgade och randiga tapeter är märkta på detta sätt.

Tapetsymbol för att våderna ska skäras på samma mönsterhöjd
3. Mönstret passar när pilarna sätts mot varandra, vilket betyder att våderna ska skäras på samma mönsterhöjd.

Tapetsymbol för förskjuten mönsterhöjd
4. Förskjuten mönsterpassning. Första våden skärs inte förrän mönstret förskjutits en halv höjd. Tredje skärs som första osv.

Symbolen visar att klistret ska strykas på väggen innan tapetvåderna hängs.
5. Symbolen visar att klistret ska strykas på väggen innan tapetvåderna hängs. Gäller bl.a. vinyl och vävtapeter.

Tapetsymbol för förklistrade tapeter
6. En tapet som är märkt så här är förklistrad. Därför ska den endast penslas eller rollas med vatten före uppsättning.

Tapetens ytskikt kan dras loss.
7. Tapetens ytskikt kan dras loss. Informationen är viktig när du ska tapetsera om och måste ha ett sugande underlag.

tapetens präglade mönster består
8. Tecknet anger, att tapetens präglade mönster består även sedan tapeten fuktats vid klistring och eventuell tvättning.

tapet för matchande textilier
9. Till en tapet med denna symbol, kan du köpa matchande textilier, i första hand gardiner och gardinkappor.

höjdavståndet i centimeter innan tapetens mönster upprepas
10. Den inrutade siffran anger höjdavståndet i centimeter innan tapetens mönster upprepas.

Tapetsymbolen visar att tapeten har hög slitstyrka
11. Symbolen visar att tapeten har hög slitstyrka, och därför tål att göras ren med diskmedel och en mjuk borste.

Tapetsymbol för ljussäkerhet
12. Hel sol= Tapeten behåller färgen även i starkt ljus. Halv sol= Tapetens färger är mindre ljussäkra.

Värt att veta om tapeter

Kontrollera att serienummer och batch stämmer överens innan du bryter förpackningen.

Varje tapet har en stämpel med tillverkningsnummer. Den är din garanti mot avvikelser i kulören.

Mönsterhöjd, bredd och uppgifter om tvättbarhet ges också. Riv bort den stämpeln innan du skär till tapeten.

De flesta papperstapeter är numera överdragna med en plasthinna och därför tvättbara. Hur tvättåliga de är beror på ytbehandlingens tjocklek. Vinyltapeter är extra tvättåliga.

Planering när du ska tapetsera

1. Välj tapetsort och mönster och ta hem provbitar. Bestäm dig i lugn och ro.
2. Mät rumshöjd och väggmeter.
3. Beräkna antalet tapetrullar och beställ dem. Se tabell.
4. Ta reda på om du får pengar tillbaka på överblivna rullar och om det finns reservrullar med samma tillverkningsnummer.
5. Kontrollera att du har allt material och alla verktyg.
6. Skydda golv och möbler.

Tips

Innan du börjar tapetsera är det viktigt att du tar bort alla skruvar, spikar och krokar ur väggen. Har du för avsikt att hänga tavlor, väggklockor, hyllor etc. på samma platser efter tapetseringen kan du sticka tändstickor i de gamla hålen, så vet du var de finns.

Låt stickorna sticka ut några millimeter. De bryter då igenom den nya tapeten och märker ut hålen. Använd inte spik, som kan ge förargliga rostfläckar på den nya tapeten.

Till vanliga tapeter blandar du själv klisterpulver med vatten. Använd kallt vatten och tillsätt pulvret långsamt. Om du rör hela tiden slipper du klumpar. Låt klistret svälla 10-15 minuter innan du använder det. Läs också på förpackningen för säkerhets skull.

Välj rätt tapet

En välsorterad tapetaffär har minst ett par hundra olika mönster i sitt sortiment av papperstapeter. Det kan alltså vara ganska svårt att välja – om man inte är helt klar över vilket mönster och vilken färgställning man vill ha.

Det är visserligen ganska lätt att tapetsera om ett rum, men ta ändå god tid på dig framför tapetskärmarna. Normalt tapetserar man inte om oftare än vart fjärde – femte år och det är ju bra om man inte tröttnar på mönstret tidigare.

Men valet av tapeter har inte bara med utseendet att göra, de ska också vara praktiska, både när de sitter på plats och när de ska sättas upp.

Vanliga papperstapeter kan tex. enbart användas i torra utrymmen. Våtutrymmen ställer helt andra krav. Numera är de flesta papperstapeter vad man kallar plastade, men egentligen är det tunna ytskiktet en skyddande hinna av lack.

Denna är inte tvättbar i vanlig mening, men den tål en fuktig svamp. Lättare fläckar kan alltså tvättas bort. Men gnid inte för hårt. Då riskerar du att förstöra både mönster och färg. Fettfläckar kanske du får bort, men du kan få en annan och mera störande fläck.

Det kan också finnas skäl att välja tapeter med tanke på själva tapetseringen. Är du ovan bör du veta att det är lättare att handskas med lite tjockare än med mycket tunna tapeter.

Kanske du vill ha en omönstrad tapet för att tavlorna inte ska störas av ovidkommande mönster och färger. Då kan du endera sätta upp en s.k. byggtapet – som är den billigaste av alla papperstapeter – eller en s.k. strukturtapet.

Byggtapeten är helt slät och något tunnare än normaltapeten. Den kan du måla om du så önskar. På rå, putsad yta kan du använda den som underlag, då slipper du den tidsödande spacklingen och slipningen. Sedan klistrar du bara upp den tapet du har valt direkt ovanpå.

Även strukturtapeten – ofta med inlägg av sågspån eller liknande material – döljer någorlunda ojämnheter i underlaget. Strukturtapeter kan också målas.

Läs också: Tapeter – Tips när du ska välja

Beräkna antalet tapetrullar

Den vanligaste tapeten är 53 cm bred och en rulle innehåller i regel 10 m. Med hjälp av tabellen kan du räkna ut hur många tapetrullar som går åt i utrymmen av olika storlek och med fyra skilda takhöjder.

Gör så här:
Är rummet helt kvadratiskt räcker det med att du mäter upp en väggs bredd och multiplicerar antalet meter med 4.

Lathund för beräkning av antalet tapetrullar
Är rummet rektangulärt måste du mäta två väggar – en lång och en kort. Det antalet väggmeter du då får ska du multiplicera med 2.

I bägge fallen får du veta rummets omkrets. Räkna inte bort någonting för fönster och dörrar. Det överskott du får där räknas som normalt spill.

Mät slutligen upp takhöjden. Är denna t.ex. 2,75 m och rummets omkrets är 18 m behöver du 11 tapetrullar. Omkretsen x takhöjden x 2 eller 18 x 2,75 x 2 = 10 rullar
+ 1 extra = 11.

Observera att det finns tapeter på andra bredder och med färre eller fler tapetmeter i rullen. Tapetåtgången blir också större vid mönsterpassning.

 

Undvik 7 vanliga misstag när man tapetserar

1. Häng inte tapetvåderna för snabbt efter klistringen. Låt dem “dra” 4-5 minuter så att de blir ordentligt genomfuktade.

2. Snåla inte med tapetklistret. Köp hem en liten reserv, så att du inte riskerar att blandningen tar slut innan du fått upp alla tapetvåderna.

3. Stryk ut tapetklistret jämnt över hela tapetvåden. En oklistrad fläck ger ofelbart en blåsa.

4. Se till att klistret även täcker tapetkanterna, men lägg t.ex. en tidning under så att du inte smetar ner tapetbordet och får klisterfläckar på nästa våds framsida.

5. En tapetvåd kan bita sig fast på väggen innan man fått den på plats, kant mot kant eller med överlappad skarv. Försök då inte att vrida den rätt. Risken är stor att vaden veckar sig eller går sönder. Lossa den i stället helt från väggen och börja om igen.

6. Glöm inte att loda (kontrollera att den är rak) innan du sätter upp första tapetvåden och i fortsättningen vid dörrar, fönster och alla hörn. Man kan aldrig lita på att väggarna är absolut raka och en tapetvåd som hamnar på sned kan ge intryck av att hela rummet lutar.

7. Rör om tapetklistret ordentligt så att det är helt fritt från klumpar. Rör om blandningen med jämna mellanrum. Låt det “dra” någon halvtimme. Konsistensen ska vara smidig, men för särskilt tjocka tapeter något styvare.

Värt att veta

Skiss på hur man skär tapetenLåt de nyuppsatta tapeterna torka ett dygn innan du ställer möbler mot väggarna. Vädra och låt värmen vara på. Vänta minst 2-3 dygn med att sätta upp tavlor. Med fräscha tapeter på väggarna ser taket ofta lite skamfilat ut. Tänk på att det är mycket mera praktiskt att först måla taket och sedan tapetsera.

Skär den första tapetvåden med några centimeters övermått!

Varning

Klistrar du för många våder åt gången kan klistret hinna torka innan du hinner sätta upp våden. I värsta fall kan den vikta vaden klistra ihop. Kanterna torkar snabbast. Bättrar du på klistringen där kan tapeten sträcka sig. En klistrad tapetvåd är både tung och skör. Det är lätt att trycka tummen genom den. Lyft därför försiktigt. Ju tunnare tapeten är desto lättare får den skador.

Det här behöver du när du ska tapetsera:

Verktyg:

1. Lod (en stor sax duger) och snöre.
2. Tumstock eller måttband.
3. Tapetlinjal (aluminium).
4. Tapetskärare (kantskärare).
5. Brytbladskniv med extra skärblad.
6. Slipkloss.

7. Tapetavrivare ev. spackelspade.
8. Hink för tapetklister.
9. Plafondpensel eller roller med förlängningsskaft.
10. Tapetborste.
11. Tapetbord.
12. Stege.

Material:

1. Tapeter.
2. Sandspackel.
3. Sandpapper.
4. Tapetklister.
5. Trasor.

6. Vävlim (för lagningar).
7. Målarremsor.
8. Skyddspapper alt. Skyddsplast.
9. Tvättsvamp.

Förarbete när du ska tapetsera

Tar bort alla spikar, skruvar och krokar.
1.Flytta alla möbler från väggarna och lyft ner tavlor och liknande. Ta också bort alla spikar, skruvar och krokar. Använder du hammarens klo, lägg en träbit under verktyget för att skydda väggen. Spara krokar och beslag som kan återanvändas.

Skruvar bort kontakter
2.Tapetsera aldrig runt strömbrytare och stickkontakter. Det är svårt och blir inte heller snyggt. Skruva i stället bort dosornas höljen. Men slå först av huvudströmbrytaren. Ledningarna måste vara strömlösa så länge de ligger “nakna”!

Tar bort alla golvsocklar
3.Är det möjligt bör du ta bort golvsocklarna. Märk i så fall listerna, så att du kan sätta tillbaka dem mot den vägg där de hör hemma. Kan du inte ta bort socklarna bör du vika och klistra tapeten några millimeter in över sockelkanten.

Tar ner gamla tapeter frän väggen
4.Helst bör du riva ner alla gamla tapeter. Om du inte gör det måste du ändå spackla och slipa underlaget. Alla ojämnheter syns annars genom den nya tapeten. Börja med att skära upp den gamla tapeten runt dörrfoder och fönster.


Varning

Det mesta som gäller el får du inte utföra själv. Kontrollera gällande regler med en fackman innan du startar ditt projekt. Lagar och regler kan ändras.

Mer information om säker el inomhus hittar du på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Tips

Det kan tyckas enklare att använda sax än kniv när papperstapeter ska kapas eller kantputsas, men faktum är att de tre olika specialknivar som kommer ifråga är klart överlägsna saxen. Så länge tapeten är torr går det lätt att riva av den, särskilt mot en metallskodd linjal. Är linjalen 60 cm bred passar den alla tapetbredder. Klistrade tapeter är ömtåliga och kan lätt rivas upp om kniven du använder inte är vass nog. Till såväl skärklossen, som kantskäraren och brytbladskniven finns utbytbara blad. Ha alltid sådana till hands!

Använder tapetupplösande medel
5.Gamla tapeter kan sitta rejält fast och för att lättare få loss dem kan du använda ett tapetupplösande medel. Det blandar du själv upp med vatten. Stryk sedan ut vätskan flödigt över väggen med en borste eller svamp. Låt den verka en stund.

Riv ner tapeten med spackelspaden eller ta händerna till hjälp.
6.Skulle den gamla tapeten vara plastad måste du riva av ytskiktet innan du stryker på lösningsvätskan. Sitter fler tapetlager på varandra tar det längre tid innan medlet verkar. Riv ner tapeten med spackelspaden eller ta händerna
till hjälp.

Använd sandspackel och slipa noga när spacklingen har torkat.
7.Väggen måste vara ren, torr och helt jämn innan du börjar tapetsera. Uppskjutande ojämnheter måste slipas ner, eventuella sprickor, slagmärken och liknande fyllas igen. Använd sandspackel och slipa noga när spacklingen har torkat.

Sätter målningsremsor av glasfiber över skarvar
8.Byggskivskarvar och större ojämnheter lär du knappast klara med enbart spackling. Sätt målningsremsor av glasfiber i vävlim över dessa och spackla lagningen när limmet har torkat. Slipa hela väggen när även spacklingen har torkat.

Slipar oljemålad vägg
9.Oljemålade väggar bör du först slipa med sandpapper så att ytan blir matt. Tvätta därefter väggen med målartvätt. Stryk på ett lager tapetklister, när väggen har torkat.

Lodar tapetvåd
10.Mät ut takhöjden med tumstocken så att du får veta tapetvådens längd. Lägg till ca 10 cm för renskärning. Tapetvåderna måste sitta i absolut lod. Loda för första våden och sedan varje gång du kommer till fönster, dörrar och hörn.


Tips

Vid omfattande tapetseringsarbeten kan det vara lönt att köpa ett hopfällbart, 3 m långt specialbord. Det finns också hopfällbara bord av styv wellpapp. De senare är inte lika hållbara och stadiga som borden, men brukar ändå räcka för flera tapetseringar. En cirka en meter bred byggskiva, lagd över ett par arbetsbockar, kan duga som tapetbord vid smärre arbeten. I nödfall kan du också använda köksbordet. Vilken typ av tapetbord du än använder bör du aldrig skära tapeterna direkt mot detta. Lägg en bit masonit eller hård plastmatta under för att skydda underlaget.

Skär tapeterna

Markerar vådlängden på tapetbordet
1.Markera vådlängden på tapetbordet och använd den som mall. Skär gärna upp alla väder som ska ha full längd. Riv av tapeten mot metallinjalen eller använd skärklossen. På vissa tapeter måste tapetens sidomarginaler skäras rena.

Klistra våden från mitten och ut mot kanterna.
2. Klistra våden från mitten och ut mot kanterna. Plafondpensel eller roller är mest en smaksak, men en roller kan lägga klistret fläckvis. Klistra jämt och flödigt -även på hörn och kanter. Ju tunnare tapet, desto tunnare klisterlager.

Lämna några cm av tapetens takände oklistrad.
3.Lämna några cm av tapetens takände oklistrad. Då slipper du få klister i taket och kan dessutom lättare hålla den nu ganska tunga tapeten. Klistra första halvan av tapetvåden – uppifrån, från mitten, utåt kanterna – och vik tapeten till mitten.

Klistra andra halvan av vården och vik upp även denna till mitten.
4.Klistra andra halvan av vården och vik upp även denna till mitten. Vik utan hårda veck, som kan skada tapeten. Klistra inte fler våder åt gången än att du hinner hänga dem inom en kvart. Längre än så är inte klistret, vad man kallar, öppet.

Skär upp ett kryss över blåsan med brytbladskniv.
5.En blåsa som inte går att borsta bort när tapeten har torkat visar att klistret inte har tagit där. Förr eller senare spricker blåsan och lämnar ett fult märke efter sig. Skär därför upp ett kryss över blåsan med brytbladskniven eller ett rakblad. Vik sedan upp flikarna och sätt klister på väggen. Vik tillbaka flikarna och släta ut med tapetborsten.

 


Tips

En vanlig ståltrådshängare för kläder kan vara till stor hjälp när du ska tapetsera bakom en radiator. Klä hängaren med en trasa och surra fast den på ett skaft. Med det hemmagjorda redskapet kommer du bakom radiatorn och kan trycka fast tapeten utan att skada den.

Sätt upp tapeterna

Viker ihop varje tapetvåd till ett litet, tätt paket.
Klistret måste få “dra” några minuter innan du börjar hänga tapeterna. Vik därför ihop varje tapetvåd till ett litet, tätt paket. Kommer luft in torkar klistret och då bildas blåsor, som inte kan jämnas ut.

Tapetskarvar-utan-skuggmönster
Tapetsera alltid från ett fönster och gå inåt rummet från båda sidorna. Om du gör detta konsekvent kommer tapetskarvarna inte att ge några skuggränder.

veckla ut tapetvådens övre halva
Låt tapetens tyngd veckla ut tapetvådens övre halva. Håll med tummen och pekfingret, passa in våden efter lodningen och fäst tapeten mot takvinkeln eller taklisten.

Borsta fast tapeten med tapetborsten
Borsta fast tapeten med tapetborsten.

Kantskär medan tapeten ännu är fuktig
Kantskär medan tapeten ännu är fuktig -först vid taket. Har du tagit bort golvsockeln behöver du inte vara så noga nertill. Torka rent med fuktad svamp.

klipper ett diagonalt snitt i tapeten
Vid fönster eller dörrfoderhörn måste du klippa ett diagonalt snitt i tapeten, vika in den mot över-, respektive underkanten och skära rent intill fodret.

Skär kryss över el-uttag
Vid el-dosor skär du ett kryss över uttaget och klipper upp ett hål, som är något mindre än doslocket. Häng aldrig en våt tapet över ström-förande el-uttag.

Överlappande hörn
I ett hörn får tapeten inte överlappa mer än ett par cm in på den ännu inte tapetserade, mötande väggen, bl.a. för att undvika runda hörn, som lätt spricker.

Den sista hörnvåden ska gå ända in i hörnet.
Den sista hörnvåden ska gå ända in i hörnet. Väggen kan vara sned. Loda därför och rikta upp tapeten om det är nödvändigt. En hel vad i ett hörn veckas.



Relaterade tapetseringsprojekt med steg för steg beskrivningar

Fler steg för steg projekt när du ska tapetsera »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se