I den här artikeln hittar du information om olika typer av tapeter och tips om vad man bör tänka på när du ska köpa och välja tapeter till ditt kök, våtutrymmen, hall, vardagsrum eller sovrum.
Det tillverkas och säljs miljontals tapetrullar varje år. Enbart i Europa finns det åtskilliga tusen tapeter i olika mönster, kvaliteter och färgställningar att välja mellan. I en välsorterad tapetaffär här i landet är urvalet upp emot tusen olika tapeter.
För att inte gå alldeles vilse i denna “djungel”, är det bra om du redan från början vet ungefär vilka krav du ställer på ytskiktet och gärna också vilken karaktär du vill ha på det nytapetserade rummet. Du begränsar på detta sätt urvalet en hel del och gör därmed valet av tapet lite enklare.
Tapeter som väggbeklädnad har funnits i flera tusen år. Material som har använts genom tiderna är företrädesvis djurhudar och skilda typer av väv och papper. Det främsta motivet med tapeter var från början inte att förhöja rummets utseende, utan mer att isolera kalla och dragiga väggar.
Numera, när byggteknik och byggmaterial har utvecklats, har inte tapeterna samma praktiska betydelse. Den bidrar mest till att ge rummet en trivsam och ombonad karaktär. De flesta av dagens tapeter består av en bärare av papper eller någon typ av plast. Även alldeles “vanliga” papperstapeter har ett tunt ytskikt av plast som skyddar tapeterna mot fett och smutsfläckar.
Förr, när tapeten till största delen bestod av papper med obehandlad yta, var man tvungen att tapetsera om ganska ofta för att hålla väggarna fräscha. Numera byter man vanligtvis tapeter var 5-10 år för slitagets skull.
Bortsett från det stora tapetsortimentet kan det ändå vara svårt att välja “rätt” tapeter. Genom att titta i tapetkataloger eller på ett par meter av en rulle, kan man få en hyfsad uppfattning om mönster och färg. Däremot är det svårt att bedöma om tapeten verkligen passar i hallen, vardagsrummet, köket etc. Som hjälp vid bedömningen har de flesta tapetaffärer en särskild spegel i vilken tapeten “växer” på bredden. Trots spegeln och sakkunnig hjälp är man ofta osäker om valet ända tills tapeten sitter på väggarna.
När man ska välja tapeter till en stor väggyta, till exempel trapphuset tillsammans med övre och undre hallen, faller valet ofta på en lugn och diskret tapet. Inte sällan blir resultatet betydligt bättre med en ljus, men stormönstrad tapet i kontrasterande färgställning. I små rum kan det däremot vara klokt att inte låta en dominerande tapet “ta allt utrymme”.
Det är inte heller nödvändigt att tapetsera alla väggar i ett rum med samma tapet. Möts man av en stor hel vägg i rummets dörröppning, kan rumsentrén bli betydligt trevligare med en vackert mönstrad fondtapet, eventuellt en foto eller illustrerad bildtapet. Rummets övriga väggar tapetseras i en diskret, men matchande färg som fint framhäver den dekorerade väggens mönster eller bildmotiv. Denna typ av väggdekorering har anor från den tid då det i finare hem var vanligt med vävda gobelänger som väggdekorationer.
När du köper tapeter
När du har bestämt dig för vilken tapet du ska köpa och sätta upp är det viktigt att samtliga rullar har samma tillverkningsnummer. Detta är särskilt viktigt när du köper tapeter med starka färger. Nyanserna kan nämligen skilja en hel del mellan de olika tillverkningsserierna.
Av samma anledning är det viktigt att du redan från början köper tillräckligt många rullar. Vissa tapethandlare lägger undan rullar under en begränsad tid. Det finns ibland även möjlighet att få lämna tillbaka överbliven tapet, om förpackningen är obruten.
En extra rulle bör du dock behålla, om du måste laga en reva i tapeten eller till exempel spika igen en dörröppning. Under förutsättning att den uppsatta tapeten inte blivit alltför solblekt eller solkig kan du, tack vare reservrullen, slippa tapetsera om hela rummet. Förutom serienumret kan det också finnas symboler som talar om tapetens tålighet, uppsättningssätt, rapportbredd etc.
Eftersom denna information ofta styr valet av lim, redskap, materialåtgång mm. hördu läsa och tyda dessa symboler innan du gör inköpen. Detta är speciellt viktigt när du handlar på rea eller i de större varuhusen där du inte alltid kan räkna med personlig service.
Papperstapeter
Det största tapetsortimentet finner du troligtvis bland papperstapeter. Förutom vanliga släta tapeter, enfärgade eller med mönster, finns även så kallade bygggräng och strukturtapeter.Byggtapet är en billig papperstapet av lite sämre och därmed också tunnare kvalitet. Denna används i första hand som första tapet i nybyggda hus. Ytskiktet bildar också ett bra underlag om du ska tapetsera en mera exklusiv tapet på en förut obehandlad yta.
Grängtapeter har ett tydligt präglat mönster. Detta kan vara allt från klassiska medaljonger till en enbart skrovlig yta. Denna tapettyp har inte något smutsavvisande ytskikt utan ska alltid täckmålas. Strukturtapeter är en vidareutveckling av grängtapeterna och har alltså också präglat mönster. Skillnaden mellan de bägge typerna är att strukturtapeter inte nödvändigtvis behöver övermålas. Denna tapet har ett färdigt ytskikt som dessutom ofta skiftar vackert i glans från matt till blank.
Förutom de “vanliga” papperstapeterna finns det många kompletta tapetkollektioner med mönstrad och enfärgad tapet kombinerad med tyg i tapetens mönster och en matchande bård. Vill du fånga en gammal stil finns det dessutom tapeter med mönster som har kopierats från äldre tapetförlagor. Dessa är som regel framtagna tillsammans med riksantikvarieämbetet.
Vinyltapeter
Vinyltapeter består av en bärare av papper och ett kraftigt ytskikt av plast, vanligen PVC. Ytan gör tapeten tålig och tvättbar. Det förekommer naturligtvis kvalitetsskillnader även bland vinyltapeterna. Kontrollera därför de symboler som visar tapetens tvättbarhet. Vinyltapeter passar utmärkt överallt i huset där väggarna då och då utsätts för vattenstänk eller behöver torkas av eller rengöras. Exempel på sådana utrymmen är hall, grovéntre, kök och barnkammare. Förväxla dock inte vinyltapeter med våtrumstapeter. Vinyltapeter får inte sättas upp i våtutrymmen.
Textiltapeter och fibertapeter
Textiltapeter består för det mesta av en bärare av papper där lin och/eller konstfibertrådar limmats upp med täta eller glesa mellanrum. Det finns även textiltapeter med vävd yta eller med ett tryckt mönster över trådarna. Denna typ av tapeter är dyrare än många papperstapeter av hög kvalitet. Textil tapeterna är också svårare att skära till och sätta upp.
Väljer du den här typen av tapeter bör du alltså ha tapetserat förut, om du säkert ska få ett lyckat resultat. Trådarna har som regel ett smutsavvisande skydd som står emot mindre fläckar och damm. Även med detta skydd är dock ytan svår att rengöra. Trots dessa nedslående uppgifter om uppsättning och skötsel är textiltapeter mycket vackra och väl värda sin plats i rätt miljö.
Förutom textila fibrer används även andra naturfibrer, t ex sjögräs. Även sådana tapeter är ömtåliga, men mycket vackra, med sin naturligt oregelbundna struktur.
Våtrumstapeter och våtrumsmatta
Tapeter och liknande ytskikt för badrum och andra våtutrymmen tillverkas och ska sättas upp med hänsyn till de regler och anvisningar som finns för dessa miljöer. Ytskiktet ska effektivt stoppa all fukt och väta att tränga in mellan tapet och väggyta. Detta är mycket viktigt för att det inte ska utvecklas mögel och rötangrepp i väggarna.
Våtrumstapeter eller våtrumsmattor som är ett vanliga ord i dag är tillverkade av en minst 2 mm tjock och mjuk plast. Uppsättningen av våtrumsmattan är komplicerad och alltså inget gör det själv jobb. Bland annat ska samtliga skarvar svetsas ihop för våtrumsmattan ska bilda ett ordentligt skydd.
Våtrumsmatta är en smidigare och mer lätthanterlig så kallad vävplast. Denna får och kan du sätta upp själv. Våtrumsmattor finns i många färger och mönster. Du kan också få en våtrumsmatta med olika typer av mönster. Vid all ytbehandling i våtrum är det särskilt viktigt att underlaget är väl rengjort och torrt. Dessutom ska underlaget som regel behandlas med en så kallad fuktspärr innan du kan gå igång med att sätta våtrumsmattan.
Värt att veta om tapeter
Papperstapeter tillverkas med tre olika tjocklekar på pappret. Man skiljer på simple, som är tunnast, duplex och triplex. De två sistnämnda är två respektive tre gånger så tjocka som en tapet i kvaliteten simple. När du köper svensktillverkade tapetrullar innehåller dessa vanligtvis nio meter. Du kan alltså som regel räkna med att få ut tre våder per rulle.
Tapetrullar av utländskt fabrikat är ibland förpackade i större längder. I så fall kan du få ut ytterligare en våd. Den vanligaste kantskurna tapetbredden är 53 cm. Efterarbetet vid tapetsering i våtrum är minst lika viktig som förarbetet. Alla skarvar och fästytor ska förslutas med en särskild tätningsmassa avsedd för våtutrymmen. A och O för ett lyckat tapetseringsarbete i fuktiga utrymmen är att du använder material direkt avsedda för detta ändamål. Regeln gäller allt ifrån spackel och grundfärg till tätningsmassa.
Glasfiberväv
Glasfiberväv är en av de vanligaste typerna av vävtapet. Den måste också räknas till materialet tapet. Liksom grängtapeten är glasfiberväven avsedd att övermålas. Förutom en ordinär vävstruktur i tunnare eller tjockare trådar, finns glasfiberväven i en rad skilda mönster.
Väljer du till exempel ett regelbundet fiskbensmönster blir dock uppsättningen mera tidsödande. För ett perfekt resultat måste du nämligen mönsterpassa samtliga våder, vilket kan vara aningen besvärligt. Glasfiberväv är nästan alltid kantskuren och 1 meter bred. Du kan köpa den i rullar som innehåller 25 eller 50 meter väv. Som regel kan du även köpa materialet i “lös vikt”. Glasfiberväven är formbeständig och krymper inte.
Tips för att beräkna åtgång av tapeter!
Räkna ut tapetåtgång så här:
Mät väggarnas totala längd och multiplicera med väggens höjd plus 5 cm. Dra sedan ifrån de kvadratmeter som är dörrar, fönster etc. Dividera de kvadratmeterna som resterar med tapetvådens bredd så får du fram hur många meter tapet du behöver. Tänk på att lägga till extra för mönsterrapport när tapetens mönster fordrar detta.
Det finns ett flertal olika tapeter. Det är den billigaste sortens papperstapeter. Den är helt slät och tunnare än normaltapeter. Du kan även använda den som underlag för dyrare och mer exklusiva tapeter.
Grängtapet är en präglad papperstapet. Gräng betyder ojämnhet eller kornighet. Denna tapettyp, som är prisbillig, är avsedd att täckmålar efter uppsättningen.
Om du tapetserar med vinyltapeter i köket kan du tvätta av ytan med ljummet vatten. Vissa kvaliteter tål till och med rengöring med milt rengöringsmedel och borste.
Till barnens rum finns det tapeter med motiv från seriernas och böckernas värld. Risken är bara att det blir lite för mycket av det goda. Ett förslag är att sätta upp tapeter med många figurer på en vägg och låt de andra vara mindre mönstrade. Välj gärna vinyltapeter som tål att rengöras vid behov.
Textiltapeter finns både enfärgade och med tryckta mönster. Karaktären på tapeten beror till stor del på grovleken på trådarna och på vilket sätt dessa är vävda eller lagda.
Våtrumstapeter eller som det idag kallas våtrumsmatta ska uppfylla särskilda krav på ytskiktet. Det får inte släppa igenom någon fukt. Av samma anledning finns särskilda bestämmelser angående förarbete och behandling av tapetskarvar.
Våtrumstapeter “matta” finns i både traditionella “badrumsmönster” och i mera modern stil. Du kan även få tydligt präglat mönster på våtrumsväggarna.
Exklusiva tapeter med flockig yta eller med guldtryck är mindre vanliga men ger en elegant prägel åt vissa rumsmiljöer. De är ofta dyrare än andra papperstapeter.
Textiltapeter är numera nästan alltid tillverkade med bärare av papper, vilket underlättar uppsättningen. Vävens täthet och struktur skiftar mellan sorterna och du kan även välja textiltapeter med tryckt mönster. Denna tapettyp är dyrare än vanliga papperstapeter, men ger ofta ett varmt och ombonat intryck.
Det finns tapetbårder i många bredder, mönster och färger. Det är vanligt att sätta bården antingen strax under takvinkeln eller som en bröstningslist på väggen ungefär i axelhöjd. Men det finns även andra möjligheter att dekorera med dessa tapetremsor.
Strukturtapeter finns i flera mönster. Tänk bara på att ett tydligt och regelbundet mönster alltid bör mönsterpassas.
Många tapettillverkare gör kompletta tapetkollektioner med mönstrad och enfärgade tapeter samt matchande bård och tyg. Ett rum som smakfullt dekorerats med en sådan tapetkollektion ger ett exklusivt intryck.