Skruvmejslar

Välja mellan olika skruvmejslar

Kanske ligger det stor sanning i det gamla talesättet “Var och en har en skruv lös, den som inte tror det har två!”. I varje hem finns det ofta åtminstone en skruv att dra åt. Förmodligen skulle de lösa skruvarna inte vara så många om vi använde rätt verktyg när vi drog till de skruvar som lossnat.

Visst använder vi för det mesta en skruvmejsel, men alltför många gånger en mejsel som är avsedd för en större eller mindre skåra. Om vi använder en felaktig storlek på skruvmejseln blir följden att skruven inte bara fäster dåligt. Vi fördärvar dessutom mejselspetsen om verktyget är för brett.

Är spetsen för smal trasar vi sönder skruvskallen. Även om vi nästa gång tar rätt mejsel är skåran oftast så skadad att vi inte får verktyget att fungera. Problemet kan tyckas bagatellartat och är det givetvis också i många fall. Men ibland inträffar oanade konsekvenser.

En slarvigt idragen skruv i till exempel en konsol släpper sitt grepp, en hylla rasar i golvet och med den följer kanske en ägodel som vi är särskilt rädd om. Plötsligt har slarvet med skruvdragningen fått ekonomiska konsekvenser. Ofta går det först då upp för oss att skruvar har olika dimensioner och spår och att vi behöver flera mejslar för att effektivt klara även enkla arbeten.

Man skulle kunna tycka att det är skäligen enkelt att välja de skruvmejslar som behövs till husbehov. Så är också fallet om man kan hålla sig till de två huvudtyperna av mejselspetsar för rakt spår och krysspår.

Har man däremot lite speciella krav blir valet betydligt svårare. Du må tro det eller ej, men en utförlig verktygskatalog tar upp inte mindre än cirka 400 olika typer och storlekar. Utöver dessa finns dessutom ett stort antal hylsnycklar vilka dock bildar en grupp för sig.

Bits med olika skruvhuvuden

Bits till bitsmejslar och skruvdragare. Torx, spårbits, insexbits och krysspår- eller sk. stjärnmejslar.

Enklast kommer du ifrån valet genom att skaffa en skruvmejselsats med 4-5 vanliga spårmejslar i olika dimensioner plus ett par- tre storlekar av krysspårmejslar, förslagsvis dimensionerna 1, 2 och 3. En annan bra variant för att bli väl utrustad är att satsa på en spiralskruv mejsel med en uppsättning mejselblad. Se bara till att mejseln har en spärr för såväl höger som vänstergång och fast läge.

Det lönar sig alltid att skaffa skruvmejslar av hög kvalitet. Detta gäller inte bara klinga och spets. Det är också mycket viktigt att skaftet är greppvänligt. Väljer du mejslar med fyrkantig klinga kan du få extra kraft i dragningen med hjälp av en skiftnyckel.

Olika typer av skruvmejslar

Olika typer av skruvmejslar

1. Borrsvängsmejslar
Har du en borrsväng har du också nytta av mejslar för denna – avsedda för raka spår och krysspår.

2. Vinkelskruvmejslar
Dessa mejslar är särskilt lämpliga i trånga utrymmen. Formen bidrar dessutom till god dragkraft.

3. Finmekanikermejslar
I detta sortiment hittar du ett mycket stort urval mindre mejslar – ofta i praktiskt förpackade satser.

4. Elektrikermejslar
Beteckningen talar för sig själv. Det är alltså fråga om isolerade mejslar – ofta med skaft av s.k. kraftform.

5. Verkstadsmejslar
Inom denna grupp finner du de flesta skruvmejseltyper av kraftigare slag med långa och korta klingor.

6. Slagskruvmejslar
I skaftet sätts bits och när man slår på skaftet med hammare lossnar fastrostade skruvar och muttrar

7. Borrmaskinsmejslar
För borrmaskiner och elektriska skruvdragare finns mejslar eller som det kallas “bits” i de flesta spårvarianter för direkt infästning.

8. Mejslar med skruvhållare
Gör det mycket lättare att få små skruv på rätt plats.

Tips

Av olika anledningar är vi inte alltid så starka i nyporna och kan därför ha svårt att lägga tillräcklig kraft i en skruvdragning. I sådana fall är en mejsel med T-handtag en mycket bra lösning, eftersom en sådan utformning ger ungefär dubbel dragkraft. Det finns T-mejselsatser med fyra klingor, som i praktiken ger dubbelt så många skruvmejslar.

Har du behov av stor variation i din uppsättning av skruvmejslar kan du ha nytta av att skaffa skruvmejselskaft avsedda för s.k. bits. I sådana skaft är klingan utformad som en hylsa och i denna fästs mejselbits med en magnet eller fjäderring.

Numera finns bitsskruvmejslar med greppvänliga skaft av s.k. kraftform. Kombiklingor och mejselskaft är en behändig variant när man behöver mejslar för skruv med mindre vanliga krysspår.

Värt att veta om spiralskruvmejsel

Spiralskruvmejsel med rött träskaftSpiralskruvmejseln är två verktyg i ett eftersom själva mejseln kan förses med utbytbara mejselblad och borr. Dessa mejslar har nästan alltid en spärr för höger/vänstergång och fast läge. Se också till att mejseln är utrustad med en återgångsfjäder. Mejselblad och borrjärn förvaras ofta lätt åtkomliga i skaftet.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se