Schellack eller shellack som det också stavas är en lack som effektivt hindrar genomfärgningar från kådan i träet till den ytfärg man vill att träet ska få. Lacken var mäkta populär under början av 1900-talet, och är nu åter i ropet då det är ett väl beprövat och miljövänligt alternativ på marknaden.
Innehållet
Själva ingrediensen i schellack förvånar många. Lacken tillverkas helt naturligt och består av ett sekret, en harts, som träd avsöndrar tack vare en indisk trädlevande lus vid namn sköldlackslus. Hartsen skrapas av träden. För att skapa schellack blandas detta sekret ut med alkohol. Lacken är således brandfarlig och verktyg rengörs med hjälp av t-sprit. Schellack säljs också utan utspädning av alkohol och då i form av flingor som löses med sprit.
Det finns en mängd olika kvaliteter av schellack- beroende på hur mycket bark som finns i som förorenar lacken. Kvaliteten varierar också något beroende på om den är hand- eller fabrikstillverkad. Fråga gärna i butiken vilken kvalitet lacken håller om det schellacken ska användas till finsnickerier.
Användningsområden
Schellack används framför allt för att förbereda träet inför en målning. Lacken stryks på kvistutgångar med hjälp av en pensel så att kåda och liknande inte kan tränga igenom till ytan. För att detta ändamål går det att sig av ren schellack, eller en färg med schellack som bas (schellacksbaserad kvistlack). Observera att all kvistlack inte har schellack som grund.
I traditionellt finsnickeri används schellack som ytfinnish. Den läggs då på i ett antal lager med hjälp av en linneduk och detta kallas för franskpolering. Franskpolering är en svår konst som hör finsnickaren till.
Schellack är också en vanlig ingrediens i kosmetika, används som skyddsfilm på piller, ger hattar, spelkort och papper dess rätta styvhet och används som skyddsfilmsmaterial inom fotoindustrin. Det används till och med som ingrediens i tuggummi och kakor och som skyddsyta för konfektyr och citrusfrukter.
Schellack kan också med fördel användas vid traditionell fönsterrenovering med linoljekitt. När det gamla fönsterkittet är borttaget strycks schellack på kittfalsen för att förhindra att linoljan i kittet sugs in i träet och försvagar det nya fönsterkittet. På så sätt förlängs även livslängden på det nya fönsterkittet.
Schellackens många styrkor
Anledningen till att schellack fått sådant genomslag som kvistlack och inom industrin är dess fantastiska egenskaper. Här är några:
- Ren naturprodukt och i sig giftfri – får till och med finnas i godis!
- Enkel att applicera och bättra på
- Enkel att ta bort
- Snabb torktid- det tar bara minuter!
- Kan målas på även när det är under 5 grader (vilket inte många andra lacker klarar!)
- Gulnar inte.
- Tar fram skönheten i träfibrera
- Extremt bra vidhäftningsförmåga
- Stoppar effektivt lukt
Schellack är en färskvara och lackens egenskaper förändras efter ett halvår om den är utspädd med alkohol.
Relaterade artiklar
Måla snickerier inomhus – Steg för steg guide
Lär dig att måla snickerier och lister inomhus med steg-för-steg-beskrivningar…
Måla med lackfärg
Lackfärger används i första hand till målning av snickerier och…
Måla om en innerdörr med steg för steg beskrivning
I den här artikeln hittar du steg-för-steg-beskrivningar med förklarande bilder…
Skyddad: Måla om huset utomhus – Förberedelse och planering
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Måla träfasad utomhus med linoljefärg
Linoljefärg är en gammal svensk tradition som hade sina glansdagar…
Det hänger på håret – konsten att välja rätt pensel
Många tänker knappast på den pensel de tar i handen…