Det ställs särskilt höga krav på en badrumsbelysning. Belysningen är där tänkt att både ge en behagligt avslappnande atmosfär och ge möjlighet till bra hygien samtidigt som badrummet ska vara väl upplyst för att bli lättstädat. Till det kommer de höga säkerhetskrav som är förenade med elinstallationer i ett våtrum.
Valet av badrumsbelysning i ett badrum påverkar hur hela rummet upplevs. Fel belysning gör badrummet besvärligt att använda, och då blir inte rummet den oas i huset som det kan vara. Det är alltid lämpligt att avpassa belysningen till de som bor i huset.
Barnfamiljer kan behöva ett klart och rent ljus så att det är extra lätt att hålla rent, och där reglagen är lättåtkomliga och av enkel natur. Om badrummet enbart används av vuxna kan man fokusera på att skapa atmosfär i rummet med flera olika ljuspunkter.
1. Belysning av spegeln
En av de mest välupplysta områdena i badrummet är spegeln. Här ska ansiktet lysas upp väl, så att det går att raka sig och sminka sig utan att behöva bli bländad. Den vanligaste lösningen är att ha ljuspunkter ovanför spegeln, men det är egentligen inte det ultimata.
Än bättre är om det finns möjlighet att placera belysningen i ögonhöjd. Ett par snygga lampetter är en utmärkt lösning.
2. Badrumsbelysning med spotlights
Spotlights i badrummet Spotlights infällda i taket, så kallade downlights, är det som gäller i de svenska badrummen nuförtiden. Oftast är dessa spotlights försedda med halogenlampor.
När en sådan lösning installeras är det mycket viktigt att det finns bra ventilation i taket, då lamporna blir mycket varma. Dessutom bör badrum där spotlights med halogenlampor förses med en bra skyddsburk. Burken sätts på ovansidan av halogenlampan.
Många väljer att sänka sina badrumstak med gipsskivor för att få plats med downlights och tillhörande skyddsburk.
3. Placering av spotlights
Spotlights installeras av tradition i taket, men det finns ingenting som säger att det inte går att sätta spotlights under hyllor, på väggar eller till och med i golvet. Allt handlar om tycke och smak och sinne för att skapa atmosfär.
Oavsett var spotlightsen placeras blir dock ljuset behagligare om armaturen har ljuspunkten inne i själva lampan. Det gör att bländningsrisken blir minimal.
4. Alternativ till halogen
LED lampor och lysdiod Ett modernare och energisnålare alternativ är downlights med lysdioder. Dessa behöver inte samma typ av ventilation och skyddssystem.
Ännu modernare blir det med fiberoptikslösningar i form av plast- eller glasfibertrådar som ansluts till en projektor. De långa fibertrådar ger vare sig ifrån sig värme eller spänning. Fiberljuset är effektfullt och energisnålt.
Det går att forma ljuset på mängder av olika sätt. Bara fantasin sätter gränserna. Lamporna är mycket diskreta, men än så länge är fiberoptik en dyr lösning.
5. Tänk på fukten
Oavsett vilken typ av spotlights som väljs är det viktigt att fukt inte tränger upp i taket. Tänk på att ett fuktskydd måste täcka hela innertaket så att inte takbjälkslaget exponeras av väta som stiger från badrummet.
6. Dimmer
Badrumsbelysning med en dimmer är en mycket enkelt lösning för att kunna använda en och samma ljuspunkter för olika behov. När det är dags för det avslappnande badet efter jobbet kan ljuset då vara svagt, medan städningen kan ske i ett rikt ljusflöde som gör att all smuts syns.
7. IP-klassning
Lampor och armatur som sätts in i badrum måste vara avpassade för att klara miljön. Om badrummet har en golvbrunn krävs en IP-klassning om IP 21 och i ovan duschen eller badkaret måste lamporna vara klassade med minst IP 44. I golven är kraven än värre. Här gäller en IP-klassning om minst 65.
8. Spänning
Armaturer kommer med en spänning om 12 V alternativt 230 V. De armaturer som förses med 12 volt har en transformator kopplad mellan elsystemet och själva armaturen. De kan ibland gömmas i tak eller i ett skåp, men ibland ger det ett fult intryck.
230 V-armaturer är lättare att installera och blir allt populärare. Däremot ger 12 V-armaturen ett jämnt ljus under hela sin brinntid och har en längre livslängd än 230 V-armaturen.
10. Installation av badrumsbelysning
Alla elinstallationer ska utföras av en behörig fackman. Inga armaturer får kopplas in i badrummet med hjälp av stickkontakter. Elarbeten i en villa eller en bostadsrättslägenhet ger rätt till ROT-avdrag.
Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.