Putsa upp gamla möbelbeslag

Putsade gamla möbelbeslag

Många äldre möbler är dekorerade med vackra metallbeslag, framför allt i mässing eller brons. Metallen har ofta oxiderat med åren och beslagen ser därför tråkiga och ibland direkt fula ut. Det är dock som regel ganska enkelt att rengöra och putsa metallen.

Behandlingen ger ofta hela möbeln ett vackrare yttre. När du ska göra rent möbelbeslag är det alltid bäst att ta loss dem från sina fästen. Då kommer du lätt åt med rengörings och polermedel, utan att riskera att skada träet.

Använd alltid skruvmejslar och eventuellt andra verktyg som är avpassade för de fästanordningar som ska lossas. Använder du en skruvmejsel med för liten eller för stor dimension riskerar du dels att skada skruvskåran, dels att slinta och repa möbeln eller beslaget.

När beslagen är nermonterade kan du även passa på att polera alla träytor. Då kommer du åt överallt och slipper poler rester på och runt beslagen. Vid underhåll och renovering av äldre möbler är det alltid viktigt att ta hänsyn till karaktären på möblerna.

Är du för energisk när du tvättar beslagen – så att de ser nya ut – blir inte resultatet fulländat. Det kan alltså vara bättre att lämna kvar lite av den gamla patinan för att beslagen ska harmonisera med träet.

På möbler från tidigt 1800-tal är möbelbeslagen ibland brännförgyllda. Behandlingen, som numera har ersatts av elektrolytisk förgyllning, innebar en ytbehandling med en blandning av guld och kvicksilver som hettades upp och förgasades. Brännförgyllda beslag kan du aldrig polera gulblanka och inte heller behandla med saltsyra. Guldblanka mässingsbeslag håller sig inte skinande så länge. Du förlänger hållbarheten om du lackerar dem med metallack och en tunn pensel.

Även om denna ytbehandling är bekväm, får lackerad mässing inte samma liv som den som putsas regelbundet. Tänk dig därför noga för innan du lackerar. Vackert ornamenterade beslag kan utgöra en stor del av möbelns karaktär. Om det saknas ett beslag kan du som regel låta beställa ett nytt hos en smideshantverkare.

De verktyg och det material som kan behövas när du ska rengöra och polera är: mjuka luddfria trasor, puts- och polermedel utan slipmedel, milt diskmedel, ammoniak, tandpetare, bomulls-pinnar, nagelborste och mjuk borste och eventuellt citron- eller saltsyra.

Tänk på att skydda bord eller annat underlag med plast eller papper när du arbetar. Om du måste använda starka vätskor eller syror som ammoniak eller saltsyra, bör du alltid skydda ögon och händer från direktkontakt. Dessa ämnen kan ge ögonskador och hudirritationer.

Värt att veta när du ska putsa upp gamla beslag

Om mässingsbeslagen är hårt smutsade och svåra att göra rena kan du försiktigt tvätta dem i en saltsyrelösning. Mät upp 1 I vatten i en rostfri skål och tillsätt 2 dl saltsyra i vattnet. När beslaget är väl rengjort sköljer du noga av saltsyrelösningen och torkar med mjuk trasa. Polera därefter mässingen till önskad glans. Det är viktigt att du alltid skyddar händer och ögon när du arbetar med saltsyra.

Lossa beslagen
1.Lossa beslaget försiktigt så att inte träytan skadas. Använd alltid en skruvmejsel som passar i skruvskåran.

Rengör med ljummet vatten och milt diskmedel
2.Rengör med ljummet vatten och milt diskmedel, eventuellt med några droppar ammoniak i. Använd nagelborste.

Putsa metallen med putsmedel utan repande polermedel
3.Putsa därefter upp metallen med putsmedel utan repande polermedel. Använd en mjuk, luddfri trasa.

Smuts på svåråtkomliga ställen kan du få loss med en tandpetare
4.Smuts i svåråtkomliga ställen på sirligt utformade beslag kan du få loss med hjälp av en tandpetare.

Polera upp ytan så att den stämmer överens med övriga delar på möbeln
5.Polera upp ytan till en glans som stämmer överens med den möbel som beslagen ska sitta på.

Lägg i beslagen i denna blandning av såpa, vatten, oxalsyra och ammoniak
6.Lös upp 3 hg gul såpa i 2 I vatten. Häll i 1/2 hg teknisk oxalsyra och 3 dl 30-procentig ammoniak. Lägg i beslagen.

Borsta bort löst sittande smuts
7.Lyft upp beslagen med pincett efter ca 15 min. Borsta bort all lös smuts. Upprepa eventuellt behandlingen.

Skölj beslagen noga
8.Skölj beslagen noga i rinnande vatten och sedan i denaturerad sprit. Låt beslagen torka innan du monterar fast dem.

Mässingsbeslag
9.För att slippa underhålla de väl rengjorda mässingsbeslagen kan du lackera med en särskild metallack.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se