I samband med renovering av badrummet byter man ofta handfat och annat sanitetsporslin. Oavsett vilken typ av handfat du väljer är anslutningen till vatten och avlopp ungefär densamma.
I vårt exempel hamnar emellertid inte det nya bänktvättstället rakt under de gamla anslutningarna. Med ett par extra vinkelanslutningar till avloppet och diagonal rördragning till varmt och kallt vatten blir anslutningen ändå perfekt.
När badrummet kräver uppfräschning vill man gärna byta ut standardhandfatet mot ett i annan färg, form eller modell. Numera är det vanligt att handfat och underskåp tillsammans bildar en enhet.
Väljer du ett bänktvättställ eller infällt handfat är underskåpet ett måste, men det finns även inredning avsedd för “vanliga” handfat.
Montera handfatet på badrumsskåpet
Dom flesta typer av underskåp fäster du i den bakomliggande väggen. Fästskruvar – ofta fransk träskruv följer som regel med i förpackningen.
Väljer du skåpstomme på sockel är det viktigt att golvet är plant och att vinkeln mellan golv och vägg är rät. Eftersom sockeln kan bli fuktskadad om golvet ofta blir fuktigt eller vått är stödben att föredra.
Eftersom dessa kan regleras är det också lättare att få skåpstommen helt vågrät. Vill du ha ett helt frihängande skåp, vilket är praktiskt när badrummet ska städas, är det extra viktigt att badrumsskåpet är väl förankrat.
Sätter du en list under skåpstommen, som denna kan vila på, får du ännu bättre stadga vid tvättfatet.
Vid allt arbete med vatten och avlopp är det viktigt att anslutningarna blir helt täta. Kontrollera alla rördimensioner så att anslutningarna passar. Skaffa passande kopplingar och tätningar.
Numera är rören till avloppet och vattenlåset tillverkade i plast. Materialet är lätt att arbeta med, men du kan spräcka plasten om du tar i alltför hårt när du spänner anslutningarna. Om du är stark i nyporna behöver du som regel inte använda verktyg för att dra åt så att det blir helt tätt.
Om du måste böja de rör som ska anslutas till vattenledningen ska du alltid använda en rörbockare. Böjer du dessa mjuka rör utan denna mall får du ett veck på röret och godset blir försvagat. Risken för läckage blir alltså stor.
När du har gjort alla anslutningar till vatten och avlopp sätter du på vattnet och kontrollerar samtliga kopplingar. Är du osäker om en anslutning lämnar en droppe då och då, kan du vira lite hushållspapper runt anslutningen.
Om pappret är fuktigt när du kontrollerar efter ett par timmar, ska kopplingen tätas.
Du får som regel montera ihop skåpstommen själv. Detta brukar inte vålla några bekymmer eftersom anvisningarna som regel är enkla och tydliga.
När du borrar hål inför uppsättningen ska du däremot inte glömma att täta dem med vattenfast tätningsmassa innan du sätter i skruvarna. Då minskar risken att på sikt få fuktskador i väggarna.
Det här behöver du när du ska montera ett handfat och bänktvättställ:
Verktyg:
Vattenpass (1) Rörbockare (2) Tumstock (3) Penna (4) Bågfil (5) Fogsvans (6) Rörskärare, ev (7) Skruvmejsel, ev (8) Avbitartång, ev (9) Polygrip (10)
Material:
Bänktvättställ med underskåp, Elastisk vattenfast silikon, Rör till kall och varmvattenanslutningar, Rörkopplingar, Skruvar, PVC-rör till avloppsanslutningen, Gummibussning, Vattenlås, Vattenlåsrör.
Montera badrumsskåpet och mät sedan ut var på väggen det ska fästas. Skåpet bör förankras i en tvärgående regel.
Om du har valt ett frihängande skåp, utan stödben, bör du sätta upp en list som skåpstommen kan vila på.
Handfatet
1.När skåpstommen är uppsatt spänner du fast din badrumsblandare med skiftnyckel i vasken och lägger denna på plats.
2.Kontrollera med ett vattenpass att handfatet ligger helt plant. Gör ev justeringar och ta därefter bort vasken.
3.När justeringarna av hyllsatsen är gjorda tätar du alla anliggningsytor mot vasken med vattenfast silikon.
Anslut rören till blandaren
1.Fixera vasken på hyllsektionen. Mät noga avståndet mellan anslutningarna till varmt och kallt vatten. Rörbocka eventuellt.
2.Kontrollera med en tumstock att böjen har hamnat exakt rätt. Mät längden på röret och markera kapstället med en penna.
3.Kapa sedan anslutningsrören till både varmt och kallt vatten. Det går bra att antingen använda en rörskärare eller en bågfil.
4.Sätt klämringskopplingar och packningar på de kapade och böjda rören. De följer för övrigt ofta med en blandare när man köper den.
5.I det här fallet ska den raka delen av röret anslutas med blandarens rör för att du ska få fram varm- respektive kallvatten.
6.Skruva alla kopplingar mycket noga med en polygrip eller skiftnyckel. Täta sedan eventuellt med ett par varv gängtejp.
Avloppet
1.Golvavloppet hamnar inte alltid rakt under handfatets tömningshål. Tryck fast en vinkelanslutning i stosen.
2.Mät från vinkeln fram till lodlinjen under handfatets avlopp. Markera måttet på det raka röret.
3.Använd en fogsvans och kapa PVC-röret exakt i markeringen. Håll röret stadigt så att du får en rak såglinje.
4.Skruva därefter fast ytterligare en vinkel-anslutning, så att röret från handfatet kan anslutas till avloppet.
5.Skarven mellan röret från handfatet och avloppsröret tätar du med en gummibussning.
6.Skruva fast vattenlåset på anslutningsröret under vasken. Använd endast handkraft så att inte plasten spricker.
7.Mät och markera kapställena på bägge ändar av det vinklade röret som sedan ska anslutas till vattenlåset.
8.Kontrollmät gärna innan du sågar med fogsvansen exakt längs de markerade linjerna.
9.Klipp upp ett hål för röret i skåpets botten. Anslut därefter röret i vattenlås och avloppsrör.
Viktigt!
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du utför något i ditt hem.