I den här artikeln hittar du steg-för-steg-beskrivningar med förklarande bilder om hur du målar om en innerdörr.
Du hittar utförlig information om förberedelser, förarbete innan du målar, utrustning du behöver när du ska måla, val av färgtyp och färgglans mm.
Projektets innehåll och genvägar
1. Om färgval och färgåtgång
2. Verktyg och material du behöver när du ska måla en innerdörr
3. Steg 1. Förberedelser inför målning av en innerdörr
4. Steg 2. Förarbete innan målning – Tvätta och slipa dörren
5. Steg 3. Grundning och slutmålning av innerdörren
6. Tips när du ska måla en innerdörr
7. Relaterade artiklar till målning av en innerdörr
Att fräscha upp sina innerdörrar med lite ny målarfärg är inte bara ett billigt sätt att förlänga livslängden på dörrarna, det ger även ett utseendemässigt lyft för hela bostaden.
Få av husets inredningsdetaljer utsätts för så hårt slitage som innerdörrarna. Det är inte heller någon tillfällighet att innerdörrar är så stryktåliga som de är.
Slitaget visar sig mest i ytskiktet. Därför är det varken svårt, dyrt eller särskilt tidsödande att snygga till en innerdörr som börjar se lite nött ut. Ett naturligt behov av omväxling är också ett gott skäl till att ge innerdörrarna ny kulör.
Dagarna i ända öppnar och stänger vi våra dörrar – inte alltid enbart för att gå in eller ut. I ett hem är de flesta dörrar ständigt i rörelse. Dessutom händer det, som bekant, att vi slår i innerdörrarna, “sparkar” upp dem, går emot dem, tar på dem med inte alltid så rena händer…
Självklart tvättar vi innerdörrarna när de börjar se solkiga ut. Men även tvättmedel sliter på ytan och lackeringen och till slut hjälper varken borstar eller trasor. Innerdörren är helt enkelt så skamfilad att den måste målas om.
Vore det inte för att färgen måste torka mellan strykningarna skulle det vara gjort i ett huj. Men även med den väntetiden går det fort och lätt. Låt dig ändå inte lockas att vara för snabb.
Liksom vid all annan målning är underarbetet viktigt, även om lackering och ytfinishen är viktig så vill du väl att det arbete du lägger ner ska stå emot den vardagliga nötningen länge!?
Om färgval och färgåtgång
En alkydbaserad lackfärg är lämplig vid målning av de flesta inrednings snickerier. Den är slagtålig, slitstark och behåller sin glans under lång tid. Dessutom torkar den fort.
Hur mycket färg som går åt till en innerdörr beror på hur kraftigt underlaget suger och om du lägger täckfärgen i ett eller två skikt. Ofta kan du behöva stryka två gånger, särskilt om underlaget är mörkare än täckfärgen. Räkna då med att det går åt en liter färg för varje ordinär innerdörr.
Verktyg och material du behöver när du ska måla om en innerdörr:
Verktyg:
1. Skruvmejsel 2. Stålspackel 3. Skrapa med utbytbara blad 4. Sandpapper och slipkloss 5. Lackpensel med 7 cm långt borst 6. Målarroller av mohair eller skumroller 7. ev. planstrykare 8. Arbetsbockar. 9. Verktyg och hjälpmedel du kan använda dig av för att ta bort all färg på en innerdörr: Färgborttagningsmedel, IR-lampa eller varmluftspistol.
Material:
Snabbspackel, Sandpapper, Maskeringstejp Grundfärg, Alkydfärg, Målartvätt, Shellack om du har en solid innerdörr med kvistar, Trasor, Halvmatt klarlack för lackering.
Steg 1. Förberedelser inför målning av en innerdörr
1. Lyft av innerdörren.
Lyft av innerdörren från gångjärnen. Om du börjar lyfta nerifrån slår inte dörren ut från karmen och skadar gångjärnen.
2. Lägg dörren på arbetsbockar.
Det är praktiskt att lägga innerdörren över ett par arbetsbockar. Den ligger då stadigt och är lätt att vända.
3. Ta bort alla beslag.
Skruva bort alla nyckelskyltar, handtag och andra beslag, men låt gångjärn och slutbleck sitta kvar.
Steg 2. Förarbete innan målning – Tvätta och slipa dörren
1. Tvätta innerdörren.
En jämn lackerad yta kan du tvätta med målartvätt. Se till att ingen fukt blir kvar under ev. fyllningslister.
2. Rugga upp ytan med slippapper.
Rugga upp hela målningsytan med ett fint slippapper. Borsta eller sug bort allt slipdamm med dammsugare. Här kan du läsa mer om olika typer av sandpapper och hur du slipar på träytor.
3. Stryk kvistar med shellack.
Kvistar kan vara dekorativa på trävita dörrar. Ska innerdörren målas måste de strykas med shellack för att bli osynliga. Om du inte gör det kan det uppstå missfärgningar och gula fläckar från kådan i kvisten som tränger igenom lackfärgen. Du kan läsa mer om shellack här.
4. Använd färgborttagningsmedel.
Är den gamla färgen väldigt dålig kan du behöva ta bort all färg. Då kan du behöva använda ett färgborttagningsmedel. Färg som sitter löst kan du skrapa bort. Färgen som inte släpper kan du lösa upp med färgborttagningsmedel. Du kan läsa mer om kemiskt färgborttagningsmedel här.
5. Skrapa bort färg som lossnat.
Sedan kan du skrapa loss färgen med t ex en spackel. Arbeta försiktigt så att du inte skadar träytan.
6. Använda IR-lampa eller varmluftspistol.
Om du inte vill använda kemiska medel, kan du ta bort färgen med varmluftspistol eller IR-lampa som gör färgborttagningen lättare. Färgen lossnar i sjok, som kan lyftas bort.
7. Tvätta med målartvätt
Tvätta innerdörren med målartvätt när all färg är borta. Låt torka. Stryk shellack på eventuella kvistar. Slipa dörrytan och damma av.
8. Skydda gångjärn
Själva målningen går mycket lättare om du tar bort eller skyddar gångjärn, slutbleck och liknande med maskeringstejp. (märk upp gångjärnen noggrant.)
Värt att veta om dörrar
Gabondörrar och liknande kan ytbehandlas med laseringsolja, lackbets, vanlig bets eller klarlack. Pigmentfärger måste vara mörkare än underlaget.
Är luften lite fuktig när du målar virvlar inte damm omkring så lätt, vilket också är viktigt vid själva slutlackeringen. Luftcirkulationen minskar om du i god tid före målningen slår av radiatorerna.
Steg 3. Grundning och slutmålning av innerdörren
1. Måla med grundfärg
Tre strykningar kan behövas, det första lagret målas med grundfärg. Här kan du läsa mer om olika typer av penslar.
2. Spackla skador och ojämnheter.
Spackla bort alla ojämnheter. Större skador bör spacklas flera gånger. En slutlig bredspackling kan behövas. Här kan du läsa mer om olika typer av spackel.
3. Slipa och ta bort damm.
Låt spackelfärgen torka mellan spacklingarna. Först när hela ytan är torr kan du slipa och noga damma av den.
4. Rolla ytan på innerdörren.
Rolla gärna ut täckfärgen jämnt över hela ytan. Undvik att “dubbelrolla”, som ger färgskarvar.
5. Släta ut lackfärgen.
Släta ut färgen med en planstrykare eller finhårig lackpensel. I detta moment måste du arbeta snabbt. Ytskiktet får inte hinna torka.
6. Måla andra färgskiktet.
Täcker inte färgskiktet helt bör du måla en andra gång. Slipa först med fint slippapper, så att färgen fäster bättre.
Tips när du ska måla en innerdörr
Se upp med den skarv som lätt uppstår mellan två utstrykningar. Stryk ut den snarast möjligt. Måla alltid runt innerdörrens kanter först. Börja med att stryka listerna på dörrar med inlistade fält, s k fyllningar. Stryk ut färgen längs med listen och avsluta med korta penseldrag tvärs över den.
Så här kan du undvika problem med färg som rinner nerför burken varje gång du torkat av penseln mot kanten:
Sätt en tejpremsa tvärs över färgburken och stryk av penseln på tejpen efter varje doppning. Om du tar en längre paus i målningsarbetet kan du linda in penseln i en plastpåse. På det sättet håller den sig mjuk och användbar utan att du behöver rengöra den.
Artikeln uppdaterad: 2022-01-15