Tveklöst kan arbetet med rena handverktyg, till exempel vid en hyvelbänk, ge ett utomordentligt stort utbyte. Med någorlunda handlag, bra verktyg, gott virke och en lugn arbetstakt kan hemmasnickaren många gånger tävla med proffsen.
När det däremot gäller jobb som kräver högsta precision och inte får ta alltför lång tid, får hemmasnickaren svårare att hävda sig det vill säga om vederbörande inte lär sig behärska och tar hjälp av till exempel en så mångsidig maskin som handöverfräsen.
I våra dagar är begreppet fräsning tämligen klart. De flesta vet att fräsning går ut på att ett roterande eggverktyg skär eller skrapar spånor ur ett stycke trä eller luckrar och vänder jorden.
Men egentligen har ordet fräs eller fräsning ingenting med funktionen som sådan att göra. När de första egentliga fräsmaskinerna konstruerades för snart 200 år sedan fick de namn efter franskans fraise, som betyder både veckad pipkrage och halskrås, men också jordgubbe.
Den nu så populära handöverfräsen kan närmast ses som en vidareutvecklad hyvel. I många fall har den också, tack vare sin mångsidighet, ersatt specialhyvlarna.
Enkelt uttryckt består maskinen av en elmotor och en chuck i vilken man spänner fast frässtål och som är höj och sänkbar i förhållande till maskinens underrede, som är en plan sula eller en så kallad fräsfot.
Maskinen väger mellan 2,5 och 5 kg och arbetar med mycket hög hastighet, upp till ca 30 000 varv i minuten. Eftersom den skär både i och tvärs över arbetsstyckets fiberriktning, kan den fungera på en mängd olika sätt beroende på vilket slags frässtål den utrustas med.
Med handöverfräsen kan man t ex falsa och fräsa urtag, olika slags profiler, dekormönster och till och med göra sammanfogningar med både not, spont och sinkning.
Frässtål finns i hundratals olika typer och dimensioner, avsedda för olika arbeten. Not, sink, hålkäks, avrundnings, fas, fals, profil och frifräsar är bara några exempel.
Trots det stora antalet frässtål kan man dela in dem i två huvudgrupper. Den ena är kantfrässtål, som används när en kant ska rundas av, falsas eller profileras och den andra notfrässtål, som används för spårfräsning.
Särskilt med tanke på den höga skärhastigheten är det viktigt att man utrustar handöverfräsen med frässtål av hög kvalitet.
Värt att veta om frässtål till en handöverfräs
Frässtål förekommer i två kvaliteter. Snabbstål, som ibland går underbeteckningen High Speed Steel och kan vara märkt HSS, är en legering av krom, wolfram och vanadium.
Hårdmetall, som ibland förkortas HM, är en legering av wolfram, kobolt, kisel, vanadium och molybden. Fräsar av snabbstål är billigare än de som har härdmetallskär och slits också snabbare.
De används mest för fräsning av mjuka träslag. Hårdmetallskären har betydligt större slitstyrka och kan även användas för hårda träslag, liksom för plywood, limfogar, spånskivor och laminat.
För fräsning av trä med hög mineralhalt, bl a teak, är hårdmetallskären svåra att undvara. Frässtålen är vassa som rakblad och får lätt skador om de hanteras ovarsamt.
Låt dem därför aldrig ligga löst och beröra varandra, utan förvara dem i hållare som skyddar den känsliga eggen.
En snabbrepetition av handöverfräsens uppbyggnad:
1. Motor 2. Strömbrytare 3. Handtag 4. Djupanslag 5. Stoppblock 6. Fräsfot 7. Parallellanslag 8. Chuck 9. Fjädrande pelare.
Fräsverktyg och tillbehör du behöver till en handöverfräs:
1. Notfräs 2. Tvåskärig notfräs 3. Hålkärlsfräs 4. Avrundningsfräs 5. Kantfräs 6. Falsfräs 7. Profilfräs 8. Fasta skruvnycklar 9. Skyddsglasögon.
Förberedelser
1.Spänn fast arbetsstycket ordentligt. När du fräser lösgörs nämligen I mycket starka krafter.
2. Innan du gör några som helst ingrepp i maskinen försäkra dig om att elkontakten inte sitter i väggen.
3. Lossa chucken med en pinne och en fast nyckel. Handöverfräsen är ett starkt, men samtidigt ömtåligt elverktyg.
4. Sätt frässtålet i chucken och känn efter att det sitter rätt innan du drar åt det hårt med skruvnycklarna.
5. Var också noga när du ställer in fräsdjupet. Du ska inte behöva efterarbeta, inte ens med slippapper.
På fri hand
1. Låt handöverfräsen nå full fart innan du sänker eller skjuter den mot arbetsstycket. Rör den sedan lugnt och jämnt.
2. Mönsterfräser du efter markeringar med hålkälsfräs, tänk på att varierande fiberriktning kan påverka resultatet.
3. En stavlimmad kant kan du runda av med en avrundningsfräs. Styrtappen på fräshuvudet ger symmetri åt kanterna.
4. Vid profilfräsning måste du välja ett stål med önskad profil. Se till att styrstiftet följer listkanten.
Med anhåll
1. Vid fräsning av en kant bör du ta stöd av ett sidoanhåll. Fräshuvudet ska röra sig mot det trä som ska bort.
2. När du fräser i vinkel mot en kant bör du däremot ta stöd av en styrlist som du fäster till vänster om fräsfoten.
3. Vid bred spårfräsning behöver du två lister. Stålet ska först skära ytterkanterna, därefter mittbiten.
4. Vid notfräsning arbetar båda sidor av fräshuvudet och du kan röra fräsen åt bägge håll och även runt arbetsstycket.
5. Till rundade former behöver du ett V anhåll eller ett anhåll med styrrulle, som ger exakt avstånd till kanten.
6. För fräsning av cirklar eller cirkelrunda spår, behöver du ett cirkelanhåll vars spets används som passare.
7. Handöverfräsen kan användas som fast vertikalfräs, men då måste maskinen fästas mycket väl under ett fräsbord.
Varning
Oförsiktigt hanterad är handöverfräsen farlig. Den arbetar tio gånger snabbare än en borrmaskin. Därför är det mycket viktigt att frässtålet sitter rejält fast och att arbetsstycket är väl förankrat.
Glöm aldrig att skären arbetar medsols och att maskinen därför vrider sig motsols. Om du därför sätter anhållet på höger sida när du fräser från dig, och på vänster när du fräser mot dig, pressar rotationskraften anhållet mot arbetsstycket och inte tvärtom.
För din säkerhet är det mycket viktigt att du alltid håller handöverfräsen stadigt med båda händer. Gör det till en vana att alltid dra maskinens stickpropp ur uttaget när du t ex byter frässtål eller korrigerar en inställning. Och spänn alltid fast frässtålet hårt i maskinens chuck.
Bryt strömmen till maskinen när du har slutat fräsa även för en kortare paus.
Relaterade artiklar
Sladdlösa borrmaskiner
Med sladdlösa borrmaskiner, skruvdragare och slagborrmaskiner kan du arbeta var du vill. De nätoberoende och smidiga elverktygen inte…
Skyddad: Lär dig om borrhammare och dess användningsområden
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Slipmaskiner för husbehov – Lär dig välja rätt slipmaskin
Få upplevelser är så stimulerande för en passionerad och händig amatör som att göra ett relativt avancerat jobb och när det är…
Borrmaskiner – Tips inför valet
Numera är elektriska och batteridrivna borrmaskiner så vanliga att man vågar påstå att den nästan ingår i varje svenskt hushålls…
Elektriska handsågar – sticksåg och cirkelsåg
Att vi behöver sågverk och såväl större som mindre maskinsågar, som äter sig genom grovtimmer och virke av ansenliga dimensioner,…
Slagborrmaskin
I många svenska hem finns betongväggar, tegelväggar eller andra material som är svåra att forcera med hjälp av en vanlig borrmaskin.…