Lägga plattor av betong

I den här artikeln om att lägga plattor av betong hittar du tips och steg för steg beskrivningar med förklarande bilder som visar dig hur man lägger en uteplats eller trädgårdsgång med betongplattor.

Lägger marksten av betongplattor

En av de verkligt stora njutningarna med en trädgård är väl lagda betongplattor på uteplatsen eller trädgårdsgången. Väl lagda betongplattor kan ge den ytan.

Betongplattor finns även i halvplattor, vilket gör att du vid fogförskjutningar slipper att dela materialet. Det finns många olika typer och utseenden på plattor att välja mellan och urvalet kan variera. Även om priset för olika typer av plattor varierar något är valet nästan alltid en smakfråga.

Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt

1. Fyra grundtyper av betongplattor är vanligast
2. Plattor i flera olika storlekar och former
3. Bra dränering vid läggning av plattor
4. Hållbar och stabil läggning av plattor
5. Material och verktyg du behöver när du ska lägga plattor av betong
6. Planering vid läggning av plattor
7. Arbetsföljd vid läggning av plattor
8. Förarbete innan läggning av plattorna
9. Läggningsbädd för plattorna
10. Läggning av betongplattorna steg för steg
11. Delning av betongplattor
12. Efterarbete efter läggning
13. Relaterade artiklar till att lägga betongplattor

Fyra grundtyper av betongplattor är vanligast:

1. Plattor med slät yta.
2. Plattor med räfflat eller spårat mönster.
3. Plattor med ytbeläggning av natursten eller annat liknande material.
4. Plattor med delvis mönsterlagt ytskikt.

Ytbelagda betongplattor ger nästan alltid ett välbehövligt liv åt läggningsytan. Ytskiktets singel eller krossmaterial gör också beläggningen mera halksäker.

Kross av blandad vit marmor och svart diabas, nästan vit rhensingel, rödtonad singel och sjösten i mörkare och ljusare bruna nyanser, skiffermönstrad struktur och utseende, plattor av färgad betong och melerade plattor i olika kulörer och utseenden. Se bara upp så att ytkulören och strukturen passar till husfasaden och andra närbelägna ytor.

Tillbaka till innehållsförteckning

Plattor i flera olika storlekar, utseende och former

Betongplattor finns i regel flera storlekar. Det vanligaste måtten är 50 x 50 och 40 x 40 centimeter, men det finns både större och mindre plattor. Tjockleken bör inte vara mindre än 5 centimeter. Med undantag om du ska anlägga betongplattorna där du parkerar bilen. Då bör du öka tjockleken till 6 centimeter.

Betongplattorna finns med utseenden i den klassiska släta ytan och i ett flertal olika utseenden på strukturerade ytor. Förr fanns det i princip bara grå plattor och plattor med olika typer av stenbeläggningar. Idag ser utbudet för utseendet helt annorlunda ut även om den grå kulören dominerar i flera olika nyanser, från ljust grå till antracitgråa och svarta plattor.

Den kvadratiska formen är vanligast, därnäst kommer den rektangulära. Andra former, bland annat trianglar, stav, genombrutna plattor och stenliknande med bågformiga kanter förekommer också. En del av dessa kan läggas i mer eller mindre fantasifulla mönster.

Ju mindre formatet är desto lättare är det givetvis att handskas med materialet, men det kan å andra sidan vara betydligt svårare att lägga så att ytan blir snygg.

Den stora fördelen med betongplattor framför många naturmaterial är att de håller fasta mått och alltså kan läggas med tätare fogar. Detta är särskilt viktigt när man lägger en altan som ska möbleras. Där bör alla ojämnheter, som orsakar vickande stolar och bord, bannlysas.

Det är nödvändigt att man ställer höga krav på underlaget till ett altangolv eller en trädgårdsgång. I annat fall är risken stor att plattorna kommer att röra sig med åtskilligt besvär som följd. Det räcker inte med att alla möbler kommer att stå ostadigt och att altanen ser allmänt ovårdad ut. En ojämn beläggning innebär också risker för att snava.

Vill du ha en egen design på dina plattor kan du gjuta egna. Du kan läsa mer och följa steg för steg beskrivningen i artikeln. Gjut egna betongplattor.

Tillbaka till innehållsförteckning

Bra dränering vid läggning av plattor

Är dräneringen inte är bra stiger vatten upp, som vid frostgrader fryser till is. De vanligaste orsakerna till sådana fel är att underlaget är alltför finkornigt och tjälskjutande eller att materialet närmast under plattorna är dåligt packat och/eller inte fyller ut ordentligt.

Du ska därför gräva med en lutning på minst 1-2 cm per meter för att få en bra vattenavrinning. Anlägger du en altan med plattor som ligger ansluten till huset ska du gräva så att det luta ut ifrån huset.

Är marken tjälskjutande kan man behöva göra en urschaktning till 50 centimeter eller mer och fylla ut med sådant genomsläppligt material som grov makadam eller singel och avjämna med grus. Speciellt om du ska lägga markplattor till en garageuppfart.

Hur djupt just du behöver schakta är omöjligt att säga, eftersom det har med markförhållandet på platsen att göra. Har du inte egen erfarenhet kan du kontakta byggnadsnämnden. Där vet man vad som generellt gäller för trakten.

Glöm inte att titta på dina husritningar efter dragning av rör och el innan du påbörjar grävningsarbetet.

Tillbaka till innehållsförteckning

Hållbar och stabil läggning av plattor

Det roligaste momentet vid plattläggning är förstås själva läggningsarbetet, när man platta för platta kan se ytan växa fram. Men för att glädjen av den upplevelsen ska bestå är det mycket viktigt att lägga stor omsorg vid underarbetet.

Slarvar du det minsta med de olika moment som ingår, blir inte resultatet av läggningen som du önskade, nämligen att den inte ska sätta sig utan behålla sin stabilitet i många år. Väljer du att använda större plattor kan du lägga dem med genomgående fogar. Med den tekniken får du ytan att se längre ut än vad den i verkligheten är.

På stora ytor ger emellertid genomgående fogar oftast ett “långrandigt”, lite trist intryck. Både med hänsyn till detta och för hållbarhetens skull bör grundregeln vara att du förskjuter raderna en halv platta. Det är också den tekniken som används i läggningsexemplet du kan följa här nedan.

Ett sådant förband blir alltid mera stabilt och ju mindre format de enskilda plattorna har desto större är kravet på förskjutna fogar. Om du inte vill ha en taggig kant måste du vid sådan läggning använda halva plattor. Det är ett besvärligt jobb att dela betong. Se därför till att den typ av plattor du väljer också har halvplattor i sortimentet.

Vanligen väger betongplattor mellan 15 och 30 kilo beroende på storleken av plattan. Det säger sig självt att stora plattor kräver både armstyrka och en tålig rygg för att man ska få dem exakt på rätt plats. Välj därför plattor i format som passar just dig och glöm inte att dra ett par rejäla arbetshandskar på händerna!

Tillbaka till innehållsförteckning

Material och verktyg du behöver när du ska lägga plattor av betong:

Verktyg du behöver för att lägga plattor

Verktyg:

1. Spade
2. Skyffel
3. Kratta
4. Vattenpass
5. Tumstock eller måttband
6. Kapsåg
7. Handslägga
8. Huggmejsel

9. Träklubba eller plastklubba
10. Piassavakvast
11. Vattenkanna med stril
12. Riktbräda
13. Riktsnöre
14. Arbetshandskar
15. Murarslev
16. Stamp. (alt. markvibrator)

Material:

1. Betongplattor
2. Makadam
3. Grus
4. Fiberduk

5. Sättsand
6. Virke till avjämningsläkt
7. Virke till markeringspinnar
8. Tillgång till vatten, vattenslang och spridarmunstycke.


Tillbaka till innehållsförteckning

Planering vid läggning av plattor

1. Bestäm platsen för altanen.
2. Mät upp storleken.
3. Bestäm typ av betongplattor.
4. Beräkna materialåtgång.
5. Bestäm upplagsplatser för makadam, grus, sättsand, plattor.
6. Beställ hem material och kolla att du har alla redskap.

Tillbaka till innehållsförteckning

Arbetsföljd vid läggning av plattor

1. Markera läggningsyta och nivå.
2. Schakta till lämpligt djup.
3. Bottna med makadam och grus och täck ytan med fiberduk.
4. Lägg sand och avjämningsläkt.
5. Jämna och stabilisera sandbädden.
6. Lägg plattorna.
7. Sandfyll fogar och vattna.

 

Skiss på plattbeläggningens olika lagerSkissen visar en plattbeläggning i genomskärning.

1. I botten ligger ett ca 10 cm tjockt lager makadam.
2. Ovanpå detta ca 10 cm grus.
3. Plattorna läggs i 3-5 cm sättsand, med en lätt urgröpning under mitten av varje platta.
4. De enskilda plattorna läggs med 2 mm fogspringa, som sandfylls i läggningens slutskede.

Tillbaka till innehållsförteckning

Förarbete innan läggning av plattorna

 


Tillbaka till innehållsförteckning

Läggningsbädd för plattorna

Tillbaka till innehållsförteckning

Varning!

Rötter från träd och buskar, och t o m från gräs, vill gärna ta sig in under en plattläggning. Får de göra det är risken stor att de lyfter plattorna eller på annat sätt rubbar dem ur sitt läge. Även om du förser uteplats och altan med kantstöd gör du klokt i att på högkant lägga en kraftig plastfolie, som då tvingar rötterna att söka andra vägar.


Tillbaka till innehållsförteckning

Läggning av betongplattorna steg för steg


Tillbaka till innehållsförteckning

Delning av betongplattor

Att kapa betongplattor med en vinkelslip och diamantklinga är det vanligaste sättet eftersom klingan skär relativt enkelt genom plattan. Tänk bara på att det dammar rejält när du torrkapar en betongplatta. Ska du lägga en större yta kan det vara bättre att våtkapa plattorna. En våtkap gör att det inte blir lika dammigt och snittet i plattan blir snyggare. Våtkapen är betydligt dyrare att köpa än en vinkelslip, men det finns oftast att hyra.

Har du ingen vinkelslip med diamantklinga och inte har möjlighet att hyra kan du kapa betongplattorna genom att följa de tre stegen nedan.


Tillbaka till innehållsförteckning

Efterarbete efter läggning

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se