När du ska köpa rullgardiner kan du antingen välja bland utbudet i varuhusens sortiment eller måttbeställa hos specialisten. Färdigtillverkade rullgardiner finns i flera bredder, men det är inte alltid som något av dessa mått passar exakt där du ska hänga gardinen.
Välj då en rullgardin med gott mått och kapa till rätt bredd. Det går snabbt och enkelt med vass kniv och såg. Det är inte bara en nyinköpt rullgardin som kan behöva kapas. När man byter bostad är det inte ovanligt att rullgardinerna följer med till det nya huset.
Däremot är det mindre vanligt att måtten stämmer överens. Om bara gardinstången fungerar är det all ide att anpassa den i måtten och använda den igen. Skulle tyget i rullen vara blekt, trasigt eller helt enkelt inte passa i den nya miljön, är det lätt att byta även detta.
Ska du välja nytt tyg till rullgardinen ska du först tänka efter om den ska tjäna som sol, insynsskydd eller som en effektiv mörkläggare. De flesta tyger om de inte är alltför tjocka – går att använda till rullgardiner. Det allra vanligaste är dock ett kraftigt bomullstyg, sk. markisväv. Mät upp längd och bredd på den gamla gardinen eller enligt de nya mått som krävs. Sedan är det bara att sy enligt förlagan. Limma de klippta kanterna på samma sätt som visas i bildsviten på baksidan, så fransar inte tyget.
När du ska lossa det gamla tyget kan du antingen bända upp klamrarna med en skruvmejsel eller använda en klammerupptagare. Denna kan du köpa i en välsorterad pappershandel. Om rullen är av metall är tyget troligtvis tejpad med dubbelhäftad tejp och tyget brukar klistras på rullar av plast. Den nya gardinen sätter du sedan fast på samma sätt som den gamla. Om gardinen behöver strykas innan monteringen ska du inte sätta järnet direkt på de limmade kanterna. Lägg ett papper mellan tyget och järnet, så löses inte limmet upp lika lätt.
Rullgardinen fungerar med hjälp av en fjäder inne i stången. Om rullgardinen inte rullar upp sig, spänner du fjädern genom att vrida några varv på det platta stiftet. Eftersom fjädern lätt kan slå tillbaka, är det enklare att vrida om du t ex kilar fast stiftet i en gaffel. När du har spänt fjädern tillräckligt, följer du försiktigt med bakåt tills det platta stiftet har gått in i sitt fäste.
Om rullgardinen går trögt kan det behövas lite olja i mekaniken. Var bara försiktig så att det inte kommer fläckar på tyget. Dessa kan vara mycket svåra att få bort. När du ska kapa rullgardinen behöver du en måttstock, hammare, såg, plattång, skruvmejsel, ofärgat klister och en vass kniv. Om du dessutom ska byta gardintyget behöver du också en häftapparat eller några nubb.
1.Skruva loss fästet till dragsnodden och dra ur trälisten i rullgardinens neder-kant, Rulla ut gardinen.
2.Mät och markera för avtaget i sidan med runt stift. Sätt en sträng ofärgat klister på markeringen. Låt torka.
3.När klistret torkat skär du med en vass kniv längs markeringen. Använd en linjal eller vinkelhake som mothåll.
4.Mät, markera och kapa trälisten. Denna ska vara ca 1 cm kortare än gardinens bredd.
5.Använd skruv och ev. plugg och sätt upp hållarna till gardinen. Hållaren med slits ska sitta på vänster sida.
6.Dra ur det runda stiftet med en platt tång. Bänd försiktigt loss metallhylsan med t ex en kniv.
7.Kontrollmät stången mellan de uppsatta hållarna. Rullen ska vara ca 4 mm kortare än detta avstånd. Kapa.
8.Sätt på metallhylsan igen. Den skyddar stången från att spricka. Förborra för stiftet med 2 mm borr.
9.Slå i stiftet. Skruva till sist fast hållaren för dragsnöret mitt på rullgardinens nederkant.