Fejder kring byggande i egna grannskapet är vanligare än man kan tro. Goda grannar blir plötsligt bittra fiender. Ofta över staket, plank, uthus och tillbyggnader. Ibland blir det pajkastning. Turerna kan påminna om bråk i sandlådan.
Som bostadsreporter har jag genom åren följt ett antal infekterade ärenden. Exempelvis det med mångmiljonvillan i en skärgårdskommun. Där pågick grundläggningen redan för fullt trots att bygglovet överklagats. Den som byggde huset tyckte det var ett ekologiskt föredöme. De som klagade tyckte att det mest var förargelsens hus.
Grannarna stöddes dessutom av både villa- och hembygdsföreningarna på orten. De ansåg att “ett riksintresse” gick förlorat när jättehuset växte fram i bästa sjöläge. Femton rum och kök, glasveranda, utsiktstorn – en mastodont på en känslig plats, larmade belackarna (av vilka en del givetvis bodde intill och såg sina egna vattenvyer försämras).
Kritikerna hävdade också att det hela dessutom var ett svartbygge, eftersom man börjat grundlägga utan att bygglovet var klart.
Ett rätt typiskt fall, speciellt i attraktiva lägen, där konkurrensen om dyrbar mark (och kanske rentav ren och skär avundsjuka) spelar in. I det här fallet blev det länsrätten som fick ta beslut om att villan – efter viss bantning – ändå fick byggas. Rätten ansåg, liksom kommunens stadsarkitekt, att huset inte förgrep sig på den så kallade bevarandeplanen.
-Den planen är ju mest en önskelista, ansåg länsrätten. Vi följer i stället gällande detaljplan från 20-talet Det finns flera liknande ärenden. Exempelvis ett där ett garage byggdes i ett villaområde i en förort till Stockholm. Grannarna fick det mitt i blickfånget och överklagade. Dock utan resultat. Men det lönar sig dock att klaga. Det finns fall där byggplaner stoppats. Grannarna har alltid rätt
att tycka till.
I en mellansvensk kommun lyckades nyligen en familj med fritidshus stoppa ett garage som kom för nära deras tomtgräns och skymde havsutsikten. En bra början när du ska bygga om eller bygga till är att snacka med just grannarna. Är de med på på planerna från början är det ju liksom lättare.
Det gäller även så enkla saker som friggebodar (som har klara regler, trots frihet från bygglov) och nya äppelträd eller att någon får för sig att göra en gärdesgård i tomtgränsen. Det är roligare att dricka kaffe i nybyggda bersån med en mysig granne än att stå och skälla på en drullputt över staketet…
Lennart Arnstad
Bostadsjournalist