Fördelar och nackdelar med centraldammsugare

centraldammsugare

I den här artikeln om centraldammsugare får du tips om hur centrala dammsugare fungerar, effektivitet, fördelar, nackdelar, tillbehör och kostnad för centraldammsugare.

Med en centraldammsugare i huset är det lätt att hålla rent. Dammsugningen blir dessutom ett hygieniskt och tyst arbete. Den högre kostnaden vid inköpet jämfört med en vanlig dammsugare vägs dessutom i alla fall till delar upp av den längre hållbarheten, den minskade förbrukningen av dammsugarpåsar och inte minst av den förbättrade hygienen i huset.

Så fungerar det med centraldammsugare

En centraldammsugare består av en motor och en uppsamlare. Till denna motor och uppsamlare dras rör från de platser i huset där en slang ska kunna anslutas. Den som ämnar dammsuga sätter fast en dammsugarslang på uttaget för röret. Sedan är det bara att dammsuga.

Den slang som används är i regel mellan 8 och 12 meter lång, och uttagen som görs för centraldammsugaren ska vara placerade så att hela huset kan dammsugas utan problem. Behållaren är rymlig och den luft som pressas sugs från huset blåses ut genom en ventil i väggen.

Det finns också vissa modeller av centraldammsugare där luften cirkulerar tillbaka inomhus igen, och då renas luften via flera rejäla filter. Då behövs inget rör ut ur huset dras, vilket underlättar installationen.

Behändigt

Centraldammsugare har blivit populära inte minst för att de är så behändiga. Istället för allt trassel med att släpa runt på en maskin över trösklar, och runt hörn, behövs bara en lång slang och ett munstycke.

Eftersom maskinen som suger upp dammet sitter på en avlägsen plats i huset, hörs nästan ingenting av dammsugaren. Det gör dammsugningen till en mycket mer behaglig upplevelse.

Dessutom behöver dammpåsen enbart tömmas en till två gånger per år. Det beror på att den kan vara mycket större, när den inte ska rymmas i en kompakt maskin. Det är ett stort plus.

Effektivt på många sätt

En centraldammsugare är också effektiv på många sätt. Sugeffekten är större på en centraldammsugare än hos en vanlig dammsugare. Det gör ju ingenting om dammsugaren väger lite mer, om den ändå inte ska flyttas. Därför kan också tillverkarna kosta på sig mer effekt i maskinerna. Det gör att dammsugningen verkligen ger effekt.

Den är också kostnadseffektiv då maskinen håller längre än en vanlig dammsugare, och för att de påsar som används för att samla upp smutsen inte behöver bytas så ofta som hos en vanlig dammsugare.

Den vanliga dammsugaren slits hårt av att släpas hit och dit, slå i kanter och lyftas och bäras runt. Den centrala dammsugaren sitter säkert på sin plats, under hela dammsugningen. Motorn riskerar heller inte att nagga dörrposter och hörn i kanten, vilket minskar påfrestningen på hela huset.

Dammet!

Även om många väljer en centraldammsugare för behändighetens skull är den absolut största fördelen dess förmåga att suga upp allt damm, även de mindre partiklarna. I en vanlig dammsugare trycks de riktigt små partiklarna ut i bostadsluften igen, genom de filter som finns i maskinen.

Det kan inte hända med en centraldammsugare. Här sugs alla partiklar iväg från rummet och till den centralt placerade uppsamlaren. De partiklar som tar sig igenom filtren där, hamnar i uteluften, inte inomhus.

Därför är också en centraldammsugare att föredra i hem där personer med hög känslighet mot dammpartiklar bor.

Smarta tillbehör

Det finns en mängd smarta tillbehör till centraldammsugare. En behändig knapp är till exempel på- och avknappen på själva slangen.

En annan är skräpluckor. Dessa är luckor avsedda för spill från kök och hall. Dessa fungerar som fasta dammsugare, dit saker som trillat ner kan sopas. Vips så är tappade popcorn etc borta, utan att hela slangen behöver tas fram. Skräpluckorna är styrda så att den centrala dammsugaren går igång när luckan öppnas.

Nackdelar

Det finns nackdelar med allt, så även med centraldammsugare. Den mest uppenbara nackdelen är den långa slangen. För att nå till alla delar av huset, behöver den vara ganska lång. Det gäller även om antalet luftuttag är väl tilltaget. Den långa slangen kräver sin plats att förvara.

Med en smart slangvinda, som ofta finns att köpa som tillbehör, blir problemet betydligt mindre. Den centrala dammsugaren i sig tar också en del plats. Men i de flesta hus finns både ett och flera utrymmen som inte nyttjas till något speciellt, och där maskinen kan monteras.

Det går till och med att montera motorn i ett hus vid sidan om, och gräva ner rör för rören som leder dammet. De ska enligt tillverkarna klara frost.

Hur mycket kostar en centraldammsugare?

Det kostar en slant att köpa och sedan att installera en centraldammsugare. Moderna dammsugare går på runt 6 000 kr och uppåt, beroende på modell och märke. Många väljer sedan att installera rören som leder till och från den centralt placerade motorn på egen hand. Det brukar vara en ganska enkel match.

I vissa fall kan det dock uppstå en del problem. Det gäller framför allt i lite äldre hus, och där väggarna är tillverkade av sten eller andra svårforcerade material. Men genom att följa de anvisningar som finns för installationen, kan de flesta klura ut installationen även i dessa fall.

Rotavdrag vid installation

Den som känner att installationen av centraldammsugaren blir övermäktig, kan enkelt anlita en kunnig installatör. Arbetet är ett av de arbeten som är avdragsgillt enligt rot-avdragsregeln.

Det innebär att det är möjligt att göra ett skatteavdrag för 30% av den kostnad som arbetet med installationen är förenat med. Avdraget sker direkt på fakturan efter avslutat arbete.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se