Förarbete av väggar innan målning – Steg för steg

Slipning av spackel på vägg innan målning

Det är lätt att tro att målningsarbeten går snabbt och enkelt. Det är bara att köpa ett par hinkar färg och några penslar, ta undan möbler och tavlor från väggarna och stryka ut färgen.

Så snabbt går det inte om du vill ha ett riktigt bra resultat av ditt arbete. Men gör du ett noggrant förarbete – även om det tar tid – går själva målningsarbetet betydligt fortare.

Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt:

1. Inspektera väggarna du ska måla »
2. Planering av förarbete innan målning »
3. Arbetsföljd vid förarbete innan målning »
4. Skydda golv och möbler innan förarbete »
5. Beräkna färgåtgång vid målning »
6. Verktyg och material du behöver vid förarbete innan målning »
7. Förarbete innan målning av papperstapet som underlag »
8. Förarbete innan målning av våtrumstapet som underlag »
9. Förarbete innan målning av tidigare målade väggar »
10. Så spacklar du en vägg innan målning »
11. Förarbete innan målning av gipsskiva eller spånskiva »
12. Förarbete innan målning av träytor som underlag »
13. Förarbete innan målning av putsade väggar »
14. Så slipar du innan målning »
15. Relaterade artiklar till förarbete innan målning »

Det är inspirerande och roligt att förnya ett rum eller rent av hela huset med nya färger. Om du vill få ditt arbete att bli riktigt snyggt ska du lägga ner mycket tid på förarbetet innan du börjar måla.

De flesta momenten i förarbetet är inte särskilt svåra, men arbetet tar tid. Se därför till att du har mycket av den varan, så att du slipper gå och efterkorrigera. Det kommer bara att förlänga tiden för ditt projekt

Inspektera väggarna du ska måla

Inspektera de ytor du ska måla. Om de redan är målade eller tapetserade ska du ta reda på lite “historia” om underlaget. Vilken typ av tapet sitter på väggen? Sitter det flera lager under de synliga tapetvåderna? Vilken typ av färg finns på ytskikt på den målade väggen?

Svaren på frågorna ger dig viktiga riktlinjer i den fortsatta planeringen, liksom i valet av färg. När du har tagit ner tavlor och annat väggpynt samt lyft undan de möbler som står längs väggarna, ska du undersöka ytorna noga.

Det gäller för dig att upptäcka de skavanker väggen har och bestämma vad du ska göra åt dem. Målet för undersökningen är att skapa förutsättningar för ett absolut jämnt målningsunderlag.

Om underlaget är av trä ska du spackla igen kvistar och slipa ner ådring som kommer att “lyftas fram” av den nya målningen. Ska du måla på en redan målad yta, måste du bl a spackla eventuella hål i putsen och fylla igen ojämnheter som uppstått när den gamla färgen flagnat.

När en tapetserad yta ska målas, måste du slipa ner tapetskarvar, riva bort eller klistra fast tapet som lossnat från underlaget, släta ut blåsor och eventuellt också laga trasiga partier på tapeten. Vill du ha en slät målningsyta och tapeten har ett väl präglat reliefmönster, måste du slipa ner hela väggen, spackla hela väggen eller överväga att riva ner hela tapeten.

Ska du måla på en tapetserad vägg? Läs vår projektguide: Så målar du på tapet steg för steg

Förutom dessa åtgärder, som är speciella för varje underlag, ska du ta bort tavelkrokar, väggkontakter m m, samt tvätta väggarna med målartvätt eller vatten beroende på hur smutsig ytan är. En smutsig och fet yta bör alltid tvättas med målartvätt.

En helt obehandlad väggyta i t ex ett nyrenoverat rum, behöver också ett noggrant förarbete. Här måste alla spikhuvuden slås in ordentligt och sedan spacklas. Alla skarvar ska också spacklas och slipas.

När du gör förarbetet till målningen är det många gånger minst lika viktigt med god ventilation som under själva målningsarbetet. Eftersom förarbetet innehåller en hel del slipning ska du se till att eventuella möbler i rummet är väl övertäckta och att dörrarna till resten av huset är stängda medan du arbetar.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Stege när armarna inte räcker till

Stegen är ett bra hjälpmedel, som du kan behöva när du ska snygga till inomhus. Det finns två sorters stegar, dels den på två ben som du lutar mot väggen, dels trappstegen som står stadigt på fyra ben.

När du tar fram stegen, oavsett om det är din egen, lånad eller hyrd stege så bör du kontrollera att den är hel och att inga fästen är lösa. Om du upptäcker att din stege är trasig, laga den inte utan investera istället i en ny. Det är bäst ur säkerhetssynpunkt.

Trappstegen är den man använder mest vid inomhusarbeten. Den är inte så hög, står för sig själv och är stadig.

Oavsett vilken stege du använder ska du göra till vana att aldrig kliva högre upp än att låren vilar mot det översta steget. Då står du stadigt och risken är inte så stor att du trillar ner, om du råkar i obalans.

Tänk på att aldrig ställa stegen framför en stängd, men olåst dörr. Regla eller ställ alltid upp dörren istället.

Om du ska måla väggarna i trapphuset kan det vara svårt att nå hela väggen, som ju blir två våningar hög. Då kan du bygga en plattform med hjälp av två stegar och en eller två stadiga ca 30-45 mm tjocka brädor.

Ställ en tvåbent stege i trappan, så att benen tar spjärn mot trappsteget. För att få en stadig plattform ska den andra stegen vara en trappstege. Denna ställer du på andra våningen, vid trappan. Lägg brädan på ett av de lägsta fotstegen på trappstegen och skjut brädan på plats på den andra stegen. Se till att brädan du ska stå på ligger så plant som möjligt.

Om avståndet mellan de båda stegarna är mer än två meter, bör du lägga på ytterligare en bräda, för att få bättre stadga på “gångbron”.

Om stegen, som lutar mot väggen, inte har gummiklädda ändar, kan du skydda väggen genom att trä ett par kraftiga strumpor över de ändar som lutar mot väggen. Känn bara noga efter så att inte stegen kan glida.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Planering av förarbete innan målning

1. Eftersom rummet som ska målas inte kan användas under tiden du gör arbetet, måste du planera i god tid.
2. Tänk igenom hur det “nya” rummet ska fungera.
3. Bestäm tid med en elektriker om du behöver flytta eller sätta dit extra uttag.
4. Se över de ytor som ska målas, och bestäm förarbetets omfattning.
5. Mät upp rummet med tumstock eller måttband och räkna ut hur mycket färg du behöver.
6. Köp hem allt material och ta fram verktyg och oömma kläder.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Arbetsföljd vid förarbete innan målning

1. Dra ur alla spikar och krokar ur väggen.
2. Tvätta och skrapa.
3. Spackla och slipa.
4. Borsta eller dammsug ytorna.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Skydda golv och möbler innan förarbete

Det arbete man gör i samband med målning inomhus är ofta dammigt. Dessutom kan man inte undgå att stänka färg under tiden man målar hur försiktig man än är. Därför är det viktigt att man skyddar möbler och de ytor som inte ska färgsättas, t.ex. dörren in till rummet.

Det bästa är naturligtvis att tömma rummet på sitt innehåll. Kan du inte det bör du samla ihop möblerna mitt i rummet. Då får du störst arbetsyta.

Täck därefter golvet med skyddspapper, möbler, lackerade dörrar, den öppna spisen etc. med skyddsplast. Tejpa alla skarvar och kanter intill socklar med maskeringstejp.

Om pappret eller plasten går sönder under arbetets gång, tejpa igen revan med en gång, så minskar du risken att få fläckar.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Beräkna färgåtgång vid målning

Börja alltid med att ta mått på väggytan med en tumstock och mät längd och höjd på väggen. Om rummet endast har en dörr och ett fönster, räknar du inte bort någon målningsyta för dessa. Om du däremot har flera dörrar eller fönster ska du naturligtvis minska ytan för dessa.

Ett räkneexempel för att beräkna färgåtgången på en vägg: Väggens längd är 4.50 (450 cm) och höjden på väggen är 2.40 (240 cm). Om du multiplicerar 4,50 x 2,40 så får du fram kvadratmeterytan på väggen = 10,8 kvadratmeter. Upprepa detta moment för varje vägg du ska måla så får du fram totala mängden kvadratmeter du ska måla.

Räkna med att 1 liter väggfärg räcker till att måla en väggyta på ca 3,5-4 kvm med två strykningar. Beroende på om du målar en tidigare målad vägg och den har en mörk kulör och du ska måla den med en ljus kulör så kan du få räkna med att stryka väggen 3 gånger. I det fallet blir färgåtgången ca 1,3 liter för 3,5-4 kvm.

Värt att veta om du bor i hyreslägenhet

Även om du bor i en hyreslägenhet, får du lov att måla om väggarna. Det är viktigt att komma ihåg att arbetet ska vara väl utfört – fackmannamässigt – annars kan du bli skyldig att återställa lägenheten i det skick den var när du flyttade in.

Färgvalet har också en viss betydelse. Färgsätter du lägenheten i en alltför personlig stil, riskerar du också att få måla om lägenheten när du flyttar därifrån.

För säkerhets skull bör du prata med lägenhetsföretaget och ta reda på deras policy.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Verktyg och material du behöver vid förarbete innan målning:

Verktyg:
1. Brytbladskniv 2. Pensel 3. Stålspackel i olika storlekar 4. Varmluftspistol 5. Slipkloss 6. Mjuk borste 7. Piassavakvast 8. Tvättsvamp 9. Hink 10. Skyddshandskar 11. Hovtång 12. Tumstock 13. Hammare 14. Stege.

Material:
Sand, snabb eller våtrumsspackel, Slippapper, Skyddspapper, Täckplast, Rengöringsmedel, Lösningsmedel, Maskeringstejp, Trasor, Tapetklister, Målarremsor, Specialvätska för grundning av putsade ytor.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Förarbete innan målning av papperstapet som underlag

När du är riktigt nöjd med ditt förarbete och tycker att det är dags att sätta färg på väggen – hejda dig då!

Ta istället fram dammsugaren och dammsug hela rummet – särskilt väggarna. Missar du detta kan du få en knottrig yta när du målar, hur noga du än har varit med hela förarbetet.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Förarbete innan målning av våtrumstapet som underlag

Viktigt!

Observera att dessa tips för våtrumstapeter är för toaletter utan dusch och badkar dvs. inte badrum och våtutrymmen, där gäller helt andra regler. Du kan läsa mer om regler för våtutrymmen här.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Förarbete innan målning av tidigare målade väggar som underlag

Tillbaka till innehållsförteckning 

Så spacklar du en vägg innan målning

Tips!

Eftersom spånskivor rör sig lite grann bör du använda falsade skivor, om du vill få så osynliga skarvar som möjligt. Om du har spån – eller byggplatta som målningsunderlag kan du som regel slopa den andra spacklingen ovanpå glasfiberremsan.

Du kan ofta få den eftersträvade jämnheten redan efter den första spacklingen på dessa underlag.

Varning

Låt helst inte maskeringstejp sitta kvar mer än ett dygn. Hinner du inte grunda och måla under den tiden är det bättre att byta tejp.

Har tejpen en gång fastnat ordentligt på fönsterglaset kan den skrapas bort med rakbladsskrapa.

Undvik att andas in ångorna som bildas när du tvättar med ammoniaklösning. En skyddsmask med filter bör användas.

Tillbaka till innehållsförteckning 

Förarbete innan målning av rent underlag som gipsskiva eller spånskiva

Tillbaka till innehållsförteckning 

Förarbete innan målning av rena träytor som underlag

Tillbaka till innehållsförteckning 

Förarbete innan målning av putsade väggar

Tillbaka till innehållsförteckning 

Så slipar du innan målning

Tillbaka till innehållsförteckning 

Tips!

Tvätta alltid väggen nerifrån och upp, så slipper du tvättränder på ytan. Om underlaget inte är ordentligt rengjort innan du börjar måla, är det risk att färgen inte fäster ordentligt.

Det är därför också viktigt att du sköljer väggen noggrant från målartvätt.

Artikeln uppdaterad: 2022-01-07

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se