Bra termostater sparar energi

Termostat som sparar energi

Många klagar på radiatorerna när huset blir för kallt eller för varmt, oavsett hur de boende försöker reglera värmen. Men det är sällan själva radiatorns fel att det blir som det blir.

Termostaten är en av de viktigaste delarna i radiatorn. Det är den som styr hur varmt radiatorn ska bli. Om över huvud taget. Skillnaden mellan en dålig och termostat och en väl fungerande, kan i slutänden visa sig i elräkningen.

Så fungerar en termostat

En termostat är en radiators hjärnkontor. Det är den som styr när radiatorn ska värma den omgivande luften och när den inte ska göra det.

Radiatorn är i princip alltid försedda med en termostat som slår av värmen vid en viss temperatur. Då slutar radiatorn att producera värme. När sedan temperaturen gått ner ett par grader, slås radiatorn på igen. Det hörs genom ett klick.

Problemet med en temperaturreglerad termostat är att mätningen av temperaturen fungerar allt sämre ju äldre termostaten blir. Från att ha kunnat mäta ett par grader hit eller dit kan det till slut krävas både fem och sex graders skillnad för på- och avslag.

Det gör att rummet ömsom blir för varmt, och sedan för kallt. Förutom att det slösar onödigt mycket energi, blir det också väldigt otrevligt att vistas i ett sådant rum. Då är det hög tid att byta ut termostaten till en ny.

Termostat för vattenburen radiator

Det är stor skillnad mellan klassiska och moderna termostater på vattenburna radiatorer. Gamla termostater på vattenburna radiatorer är ofta inte temperaturstyrda alls. Värmen flödar fritt igenom hela radiatorn i den takt som personen som vridit på termostaten angett, oavsett vilken temperatur som finns i rummet.

Moderna termostater däremot fungerar enligt samma princip som termostater för elelement. De reglerar varmvattentillförseln till radiatorn efter den omgivande temperaturen.

Problem med gamla termostater

Termostater som inte är självreglerande utifrån omgivande temperatur finns än idag i handeln. De är billiga och kanske också därför ganska populära. Men dom sparar inte energi. För många hem blir det istället en kostnad som får tas igen via elräkningen.

Eftersom värmen alltid står på, kan många kronor brännas i form av onödig uppvärmning. Än värre är det med de gamla termostaterna, som inte ens fungerar utifrån de inställda värdena.

Vattnet i vattenburna system för med sig en mängd skit, rent utsagt. Detta korkar igen ventilerna. Termostaten slutar då att fungera helt och hållet och radiatorn blir antingen kallt för jämnan, eller varmt för jämnan.

Ofta går det att rengöra ventilerna, eller att byta ut själva packboxen. Men om termostaten är gammal kanske den behöver bytas ut helt och hållet. Då är det smart att satsa på ett bra alternativ som verkligen fungerar.

Modern vattentermostat

En modern termostat som tar hänsyn till rummets temperatur är en energieffektiv lösning. När temperaturen är tillräcklig i rummet stryps vattenflödet automatiskt. Då ökar också skillnaden mellan till- och frånflödestemperaturen i radiatorn rejält. Det ger en mycket bättre värmeeffekt än om vattnet blandas fritt i radiatorn.

På så sätt kan en termostat med temperaturreglering spara stora pengar på uppvärmning i ett hus. Dessa moderna termostater är ganska lätta att installera för en normalhändig person och kostar ett par hundralappar per stycket i inköp.

Om en fackman anlitas för installationen är den kostnaden rotavdragsgill. Det är en bra investering i det egna hemmet.

Digitala termostater

Riktigt modernt blir det med digitala termostater. De digitala termostaterna finns både för vattenburna system och enskildas radiatorer som drivs med el. De kan avläsa en temperaturskillnad om tiondels grader vilket gör att mätningen blir precis.

Förutom den precisa mätningen pulserar också strömmen igenom termostaten till ett eventuellt elelement. Det gör att värmen bli jämn och att elementet inte slås av och på genom ett knäpp hela tiden. Det i sig sparar faktiskt energi.

Till det kommer att de digitala termostaterna ofta går att programmera. Det betyder att de kan låta elementen bli svalare under natten när alla sover och under dagen när alla är borta ur huset.

Ett par timmar före ankomst eller väckning låter de elementen öka temperaturen i huset igen. Det kan spara mycket energi. Däremot är den här typen av termostater ganska dyra. Men på sikt kan man ändå räkna hem en digital termostat på elräkningen.

Med ett litet hus eller få radiatorer blir kostnaden inte så svidande. Värre är det då i större hus, där totalkostnaden för att byta ut alla termostater kan bli riktigt stor. Men även här måste man jämföra kostnaden med en minskad elräkning.

Centralt eller på varje element

Det kan verka praktiskt och smart att installera ett centralt termostatsystem för hela huset när värmen ska regleras. Vid vattenburna system finns detta oavsett, i form av en shunt eller liknande. Dessa centrala termostater kan styras av yttertemperatur alternativt innertemperatur, beroende på modell.

Det är däremot inte särskilt effektivt ur energisynpunkt att ha en enda termostat för samtliga radiatorer i huset. Det är heller inte så praktiskt för att skapa en jämn och behaglig värme i huset.

Mätpunkten avgör nämligen hur mycket värme som ska utstråla från elementet. Om radiatorn då förser ett rum med stor solinstrålning med värme utifrån ett felaktigt mätvärde kommer rummet att bli överdrivet varmt.

Däremot kommer det att bli väl kallt i det rum som vetter mot norr, om reläet sitter på en varmare plats. Det blir helt enkelt väldigt ojämnt fördelat då värmen inte mäts på den plats som radiatorn ska värma upp.

I sovrum vill vi dessutom ofta ha det svalare än i till exempel vardagsrummet, av trivselskäl. Till det kommer nackdelen att det då inte går att stänga av vissa rum, som kanske kan vara svalare då de inte används så ofta.

Viktigt

– Materialbestämmelser, lagar, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ändras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se