I den här artikeln om knarrande trätrappa hittar du tips och steg för steg beskrivningar med förklarande bilder som visar dig hur man åtgärdar problem med en gammal trätrappa som gnisslar och knarrar.
Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt
1. Varifrån kommer trappknarret?
2. 4 möjliga ställen att leta på
3. Verktyg och material för att åtgärda en knarrande trappa
4. Så åtgärdar du en knarrande trappa
5. Åtgärder med lim
6. Åtgärder med lister
7. Åtgärd med triangelklossar
8. Åtgärd med kilar mot vangern
9. Åtgärd med kilar mot väggen
10. Åtgärd med list mot vangern
11. Åtgärd med trappskruvar
12. Relaterade trappartiklar
Varifrån kommer det eviga trappknarret?
Man skulle kunna tycka att en knarrande trätrappa är en bagatell. Så är det givetvis också om man jämför med andra, långt allvarligare brister i ett hus. Men ändå kan man inte komma ifrån att trappknarr i längden blir så irriterande att det blir nödvändigt att göra något åt det.
Det är nämligen med trappknarr som med droppande vattenkranar har man en gång noterat missljudet kan man inte bortse ifrån det, utan väntar ständigt på nästa knarr.
För det mesta knarrar en trätrappa när endast ett eller några få steg belastas. Felet finns förstås just vid det steg som “låter”. Men tyvärr kan du inte nöja dig med vetskapen om vilket eller vilka trappsteg som ger ifrån sig ljudet. Du måste också ta reda på vilka trädetaljer i anslutning till steget som rör sig mot varandra.
I riktigt olyckliga fall finns det trappor som är så felkonstruerade eller illa monterade att de inte slutar knarra förrän man har monterat om dem, bytt ut dem eller i varje fall ersatt sättstegen. Men detta är alltså klara undantag.
I nio fall av tio kan man bli av med knarret genom att “spänna om” trappan, som det heter på fackspråk. För det mesta är det lättare att få bort knarret än att komma underfund med var den felaktiga sammanfogningen, som alltså är orsaken, finns.
Någon universalmetod för att upptäcka orsaken till knarr finns nämligen inte. När man väl är klar över trappans svaghet finns det en handfull olika möjligheter att tillgå. Det finns i regel ingen anledning att välja större och kostsammare ingrepp än situationen kräver. Med ett problem av det här slaget är det inte ovanligt att man lurar sig själv.
Det finns minst 4 möjliga ställen att leta på
Vangstyckena, det vill säga sidobalkarna, planstegen, sättstegen och trapp, eller stegnosarna. De senare är den yttre kanten av plansteget som ibland kan vara gjord av ett hårdare träslag än trappan i övrigt. En trappa kan också bland annat ha spindelelement och underbalkar. Stegen kan vara självbärande eller upphängda. Är trappan svängd eller har många trappsteg kan den också ha viloplan.
Ett av dom vanligaste orsakerna till knarrande trappa är krypande spikar. Om du har tur kan du när ett enskilt trappsteg belastas se varifrån ljudet kommer. Låt en fullvuxen person gå upp och ner i trappan medan du själv ser noga efter om någon detalj rör sig.
Dessvärre är rörelserna oftast så obetydliga att de är svåra att se. Du kan förstås också försöka lyssna dig fram, men även med den tekniken behövs det en portion tur för att träffa rätt.
Knarrar trätrappan lite varstans kan det faktiskt gå fortare att “spänna om” hela konstruktionen än att leta efter gnisslet och sedan åtgärda de enskilda bristerna. En sak som inte är särskilt uppmuntrande, men ändå nödvändig att säga, är att du måste räkna med att du kan få knarr på andra ställen när du lyckats få bort det på en plats.
Den nya spänningen vid en justering kan nämligen ge upphov till nya gnidningar. Det är förståeligt om du i en sådan situation känner dig förföljd av knarr. Men tappa inte modet. Trösta dig med att du har gjort vad du dittills har kunnat göra, och försök en gång till!
En trappa består av flera olika delar. Var och en av dessa har förstås en egen beteckning. För entydighetens skull använder vi oss i informationen av dessa. överst har trappan ett viloplan. I en svängd eller hög trappa förekommer viloplan också på så att säga halva vägen.
Trappstegen som vi går på heter på fackspråk plansteg medan den lodräta “sparkbrädan”, som förbinder planstegen kallas sättsteg. I de flesta trappor är plan- och sättstegen monterade i urfrästa spår i vangstyckena, det vill säga de sidobalkar som bär upp trappan.
Sättstegen sitter oftast i en urfräst, längsgående not i undersidan av plansteget och är för det mesta också spikat eller skruvat i det undre plansteget.
Verktyg och material du behöver för att åtgärda en knarrande trappa:
Verktyg:
1. Hammare.
2. Stämjärn.
3. Täljkniv.
4. Fogsvans.
5. Ryggsåg.
6. Geringslåda.
7. Större skruvmejsel.
8. Borrmaskin.
9. Borrsväng.
10. Trä och ev betongborr.
11. Försänkare.
12. Skruvstycke.
13. Skiftnyckel.
Material:
1. Fyrkantsstav.
2. Trälist.
3. Trälim.
4. Skruv.
5. Dyckert.
6. Vinkeljärn.
7. Trappskruvar med brickor och muttrar.
8. Plastiskt trä.
9. Sättlim och ev. silicon är också ett bra alternativ.
Varning
Gör inga förändringar som påverkar konstruktionen i trappan. För att en trappa ska vara bekväm att gå i måste stegbredden = planstegets breddmått, och steghöjden = skillnaden mellan två plansteg, stå i visst förhållande till varandra. För inomhustrappor anses ca 30 cm vara normal stegbredd medan 15 cm räknas som normal steghöjd.
Tips
När du justerar en trappa för att bli av med knarr bör du tänka på att i första hand välja en teknik som gör att du kan arbeta underifrån trappan. Det kan i och för sig vara obekvämare, men ger minsta synliga spår.
Dessutom får du effektivt “mothåll” genom att låta en eller flera personer stå på det plansteg som eventuellt rör sig och således måste fixeras hårdare.
Så här åtgärdar du en knarrande trappa:
Åtgärder med lim
1. Gnider plansteget eller stegnosen mot sättsteget kan du pressa in ett stämjärn mellan sättsteg och plansteg. Sära delarna så mycket som möjligt från varandra.
2. Spruta in trälim eller sättlim i springan mellan plansteg och sättsteg. Sätt dig sedan på plansteget eller lägg på en stor tyngd så att delarna pressas ihop.
3. Slå två dyckert på skrå dvs. snedspika genom plansteget och in i sättsteget. Försänk därefter dyckertskallarna och spackla igen försänkningen med t ex plastiskt trä.
Åtgärder med lister
1. Från trappans undersida kan du staga med lister. Skrapa bort lim och färgrester mellan plan- och sättsteg.
2. Såga till en list i trappstegets bredd. Stryk lim på ytorna som ska fixeras och tryck till listen.
3. Fixera listen med inte alltför grova skruvar eftersom de kan spräcka listen. Lämpligt avstånd är 8-10 cm.
Åtgärd med triangelklossar
1. Såga till klossar för varje stegvinkel 50×50 mm breda. Såga i geringslåda och se till att klossarna passar.
2. Spänn fast fyrkantsvirket i ett skruvstycke och såga diagonalt med ryggsågen.
3. Förspika klossarna med dyckert. Den ena ska spikas snett in i plansteget och den andra rakt.
4. Stryk ett tunt lager trälim på de två ytor som kommer att ligga an mot plan, respektive sättsteg. Tryck fast klossen.
5. Slå i spikarna, kloss efter kloss. Se till att spikarna går in på skrå och att de fäster i plan- och sättsteg.
6. Förstärk sättstegets infästning mot plansteget nedanför. Spika vid sättstegets nederkant och in i plansteget.
Tips
Utöver de redovisade exemplen på justeringar för att slippa trappknarr kan mjuka mellanlägg av exempelvis porösa träfiberskivor användas. En annan vanlig men mycket omständligare metod är att ta loss sättstegen från planstegens bakkant och driva dem hårdare upp mot planstegen, varefter de åter sätts fast. Sättlim är ett bra alternativ till vanligt trälim. Silicon är mycket användbart till hålutrymmen.
Åtgärd med kilar mot vangern:
1. Gnider plansteget mot vangern kan du driva in (slå in) träkilar i springan. Stryk lim på kilen och låt det vila några minuter.
2. Du kan behöva driva in (slå in) flera kilar mellan plansteg och vanger för att stödet ska bli stabilt. Slå försiktigt!
3. Kildelen som går nedanför plansteget gör ingen nytta. Blir den synlig kan du slå av den med ett stämjärn.
Åtgärd med kilar mot väggen
1. Trappknarr och gnissel kan orsakas av glapp mellan vangern och väggen. Slå då kilar mellan trappbalken och väggen.
2. Tenderar kilen att röra sig borrar du genom vangern och kilen och en bit in i väggen så att du får en pluggkanal.
3. Slå en expanderplugg genom alla tre skikten. Det är viktigt att borrhålets diameter motsvarar fästpluggen.
4. Skruva i skruven i pluggen med en kraftig mejsel. Trappan spänns när pluggen utvidgas.
5. En stagning kan sällan göras osynlig. Sågar du av kilen längs vangerns kant är det inte mycket som syns.
Åtgärd med list mot vangern
1. Knarr kan orsakas av mycket små springor. Är springan så liten att en kil inte kan slås i kan du fixera plansteget mot vangern med en list.
2. Stagar du dessutom underifrån med en list som är lika lång som plansteget är djupt och fäster den mot vangern, blir förbandet ännu stadigare.
Åtgärd med trappskruvar
1. I trappor med fribärande vangstycken kan du dra ihop vangstyckena med genomgående trappskruvar med brickor och muttrar i varje ände.
2. Mät noga för rätt längd på skruven. Längden är densamma som avståndet mellan de båda vangstyckenas ytterkanter plus brickor och muttrar.
3. Borra hål i vangstyckena rakt under förslagsvis vart fjärde plansteg. Borrdiameter = skruvens diameter plus 1 mm.
4. Dra sedan trappskruven igenom hålen i vardera vangstycket. När du har centrerat skruven ska du ha lika många utskjutande gängor på varje sida.
5. Trä sedan brickor och ovanpå dem muttrar på båda sidor om skruven. Dra åt muttrarna för hand så att du känner att de tar ordentligt i gängorna.
6.Sedan får du ta hjälp av skiftnyckeln. Dra omväxlande från båda sidor så att stagningen inte blir skev. Det kan vara en fördel att arbeta i par.
7. Muttrarna ska dras åt så hårt att brickorna försänks i vangstyckenas ytskikt. Vill du dölja muttrarna kan du göra det med kåpor av plast eller metall.
Relaterade trappartiklar:
Trappor inomhus – En guide om inomhustrappor
Trappor inomhus mellan två våningsplan i en villa eller ett radhus håller för det mesta lika länge som huset i…
Trätrappa – Stort urval av vackra trätrappor
Den svenska trapptraditionen bygger till stora delar på trä som genomgående material. Det gäller både bärande konstruktion som trappsteg och…
Balktrappa – modernt och luftigt
En balktrappa är en modern tingest för de som gillar snygga linjer och ren design. En enbalkstrappa ger ett luftigt…
Spiraltrappor – utrymmessmart och prisvärt
Spiraltrappor är ett bra alternativ för den som har snålt med utrymme i bostaden. Den är också en typ av…
Lofttrappa – En trappa för det lilla utrymmet
Vilken trappa tar minst plats? Det är en fråga som många ställer sig som har ont om utrymme i sin…
Trappräcke ger stöd och skydd
Ett trappräcke är till för att ge stöd och skydd för den som går i en inomhustrappa. Det är en…