En balktrappa är en modern tingest för de som gillar snygga linjer och ren design. En enbalkstrappa ger ett luftigt och sobert intryck, och trappan verkar nästan flyta mellan våningarna.
Tricket, är att sätta en enda balk som stöttar trappstegen. Det gör att trappan inte täcks in på sidan, utan enbart stegen och den mellanliggande luften syns. Tvåbalkstrappan är också ett snyggt alternativ till den traditionella trappan.
Balktrappa
En inomhustrappa kan ha en eller två vangstycken. Det är de balkar som ger trappan hållbarhet och stadga. När dessa är underliggande, det vill säga är placerade under själva trappstegen, går de under namnet balktrappa.
Balken eller balkarna kan vara helt raka eller zick-zackformade och är ofta tillverkad i stål och en balktrappa går att få i en mängd olika trappstegsmaterial, färger och former samt med en mängd tillbehör.
Trappstegen kan vara fyllda. Fördelen med det är att risken för barn, djur och saker ska trilla igenom trappen blir minimal. Ett alternativ för den som vill ha luft mellan trappstegen är att montera ett barnsäkerhetslås, i form av ett kortare trästycke eller ett stag.
Räcken vid sidan rekommenderas alltid, av samma anledning.
Enbalkstrappa
Vid ett enda underliggande vangstycke ligger balken rakt under trappstegen. Balken kan vara rak eller komma i ett zick-zack mönster, beroende på vilken design som önskas.
På en enbalkstrappa är ofta balken ganska synlig, varmed formen på balken kan vara viktig för balktrappans totalintryck. Infästningen av själva trappstegen kan ske via en konsol eller med en dold infästning.
Materialet på balken är ofta stål. En enbalkstrappa kan även svängas vid behov, och är populära för att de ger ett minimalistiskt intryck samt tar minimalt med plats i bostaden.
Enbalkstrappan är något begränsad vad gäller den bredd som trappan kan byggas i. Riktigt breda steg gör balktrappan något ostadigare.
Tvåbalkstrappor
Tvåbalkstrappor har samma uppbyggnad som en enbalkstrappa, men balkarna är placerade på respektive undersida av trappstegen.
En tvåbalkstrappa kan stå fritt eller vara inbyggd, och stegen kan monteras på samma sätt som vid enbalkstrappor. Liksom enbalkstrappan kan den formas som ett L, U, eller vara helt raka. Det är fullt möjligt att välja vilosteg om balktrappan är lång.
Fördelen med en tvåbalkstrappa är att denna trappa kan byggas bra mycket bredare än vad en enbalkstrappa kan. Vad gäller stegen är det något vanligare med stängda steg på en tvåbalkstrappa, men inte ovanliga även med öppna steg.
Många tycker tvåbalkstrappan är ett vackert alternativ som är mer definierad i sitt uttryck än en vanlig trapp där stegen monteras på ett vangstycke förlagd vid sidan.