I den sydöstra delen av den europeiska kontinenten har ångbastun mångtusenåriga anor. Där är varje hamam ett socialt centrum dit män såsom kvinnor går för att renas, och slappna av i kropp och själ i rum fyllda av ånga och värme. I Norden har vi traditionellt sett nöjt oss med torr värme i form av sauna, eller torrbastu, men nu går det även att njuta av ångbastubad i det egna hemmet.
Kabiner
En ångbastu som köps i byggsats är ofta designad som en stor duschkabin. Med den utformningen har den också en design av ett mycket modernt snitt. Glaspartier, plast och aluminiumprofiler dominerar. Det finns också ångbastus som till utseendet ser ut som vanliga basturum, och som är tillverkade i träpanel och glas.
I kabinen finns sittplatser för en, två eller fler personer. I bastun finns även en panel, där den som vill basta kan ställa in värme, ånga och ibland även duschstrålar, allt efter modell. För att skapa ånga i kabinen finns en liten ånggenerator.
När ångbadet sätts på kommer luftfuktigheten snabbt upp i 100 %. Värmen i en ångbastu är mildare än i en vanlig torrbastu – cirka 45 – 50 grader. Den mildare värmen uppskattas av många.
De flesta kabiner säljs kompletta med belysning, ångmunstycken, ventilation och allt annat som kan behövas för att kunna njuta av ett härligt ångbad. Det enda som behövs är ett våtrum och en korrekt installation.
Kombinationer
Massagebadkar, heta duschar och ångbastubad går hand i hand med varandra. De tillsammans utgör ett minispa för hela familjen. Den som har trångt om utrymme kan välja att kombinera en, två eller tre av dessa i en och samma kabin. Det är också ett prisvärt alternativ för den som vill få mycket för lite pengar.
En ångbastu ska installeras av en fackman, i alla fall delar av den. Bastun i sig är inte särskilt svår att få ihop. Men det krävs både el- och vatten för att driva ångbastun. Installationen är rotavdragsgillt.
Att välja ångbastu
Pris, kvalitet och utseende är viktiga funktioner i valet av en ångbastu. Storleken kan också komma att bli avgörande. Många vill gärna få plats med ångbastun i badrummet, även om det finns andra alternativ. Det viktiga är alltid att satsa på kvalitet och säkerhet, för att ångbadet ska bli den härliga upplevelse som det är tänkt.
Titta alltid på vilka garantier som finns och vilken support som kan ges om något trasslar. En ickefungerande ånggenerator kan spoliera hela badet, och om något annat trasslar kan det bli problem med fukt och värme utanför ångbastun.
Bygga själv eller låta bygga
Ångbastus går att fixa på annat sätt än genom färdiga byggpaket. Det går att bygga om ett helt rum till en våtbastu. Själva ångan kommer då från en ånggenerator och det går att skapa ett ångbad med eller utan duschar. För ett sådant rum ställs särskilt höga krav på fukttätheten mot andra rum, och på att ventilationen fungerar som den är tänkt.
En svårighet är att taket gärna ska vara välvt också, eftersom det minskar risken för att det bildas droppar av ånga som faller ner på de som ska njuta av ångbadet. En annan är att kraven på elkopplingar och andra elkomponenter också blir mycket höga.
Anlita alltid en specialiserad fackman för uppgiften. Om bastun förläggs i huset är det rotavdragsgillt.
Andra har också läst
Bygga bastu? Så här bygger du en bastu i lösvirke
Bygga bastu? Det finns en hel del att tänka på när man ska…
Socialt och ombonat med rund bastutunna
En bastutunna erbjuder en härlig bastuupplevelse tack vare den runda och luftiga designen.…
Infraröd bastu – energisnålt och hälsosamt
En infraröd bastu är ett energisnålt och modernt alternativ till den klassiska torrbastun.…
Med basturum som byggsats kan alla ha en egen bastu
En bastu behöver inte vara något stort och dyrt byggprojekt. Även den som…
Bastustuga – Därför väljer många bastustugan
En fristående bastustuga är ett bra alternativ för dig som enkelt vill få…
Badtunnor – Tips när du ska välja badtunna
En badtunna är ett klassiskt alternativ till det mer tekniskt avancerade utomhusspat. Badtunnan…