Det kan kännas lite pirrigt första gången du ska byta ut en trasig fönsterruta i t.ex. ett gammalt träfönster. Du kanske drar dig för uppdraget när du ser alla farliga, vassa kanter. Men när premiären väl är över konstaterar du säkert att det inte var så svårt. Och det bästa av allt du har sparat många sköna slantar!
Det är lätt hänt att en ruta i huset går sönder. Det behövs bara att du lite ovarsamt öppnar korsdrag och glömmer att spärra något av fönstren, så kan olyckan vara framme. Det enklaste sättet att få en hel ruta isatt är naturligtvis att lämna fönstret till en glasmästare. Den vägen är dock inte alltid den snabbaste.
Om du är noggrann när du mäter rutans storlek och arbetar lugnt och metodiskt, är det här arbetet varken invecklat eller särskilt tidsödande. Är det första gången du gör jobbet, ska du ändå se till att du har gott om tid. Det är mycket viktigt att du mäter fönsterrutans storlek noga.
Se till att det finns en till en och en halv millimeters rörelseutrymme mellan rutan och falsen i fönsterbågen. Blir det för trångt där, får du en spänning i glaset och rutan kan spricka. När man arbetar i glas finns det risk för glassplitter. Arbeta därför med skyddshandskar och gärna även med skyddsglasögon.
Tro inte att du sparar tid med att låta fönsterbågen hänga kvar i karmen medan du byter rutan. Det är bara ett onödigt riskmoment att arbeta så. Lyft hellre ner fönstret så att du kan arbeta bekvämt. Om fönsterbågen ligger ner riskerar du inte heller att rutan ramlar ut, innan du hunnit fästa den ordentligt med stift.
Innan du kan sätta i det nya glaset måste du göra rent falsen väl. Det är inte bara den gamla rutan som ska tas bort utan även stiften och allt gammalt kitt.
Det är inte helt lätt att få det riktigt snyggt när man kittar ett fönster för första gången, men du lär dig mycket snabbt. Om du håller kittet “handvarmt” är det lättare att forma. Är kittet kallt spricker eller krusar det sig lätt. Låt å andra sidan inte heller kittet bli alltför genomarbetat och varmt, då klibbar det gärna.
Det kan t o m rinna. När glaset sitter ordentligt på plats måste kittet få gott om tid att torka. När det är riktigt torrt kan du måla kittfalsen och arbetet är slutfört.
Värt att veta
Kitt som består av kokt och rå linolja samt av slammad krita, är den vanligaste sorten när man kittar fönster. Det här kittet finns på burk, men du kan också köpa det direkt av glasmästaren. När du bearbetar linoljekitt kan det ibland vara för löst.
Det innehåller då för mycket linolja. Slå in kittet i en bit tidningspapper och knåda paketet en stund. överskottet av linolja sugs upp av papperet och kittet blir fastare.
En nackdel med linoljekitt är att fåglarna tycker att det är jättegott. Detta kan ställa till en del bekymmer om du har otur. Ett tips om du får många fågelbesök. Tejpa lite tunn aluminiumfolie på rutan medan kittet torkar. När folien rasslar och blänker, håller fåglarna sig på behörigt avstånd.
Det finns också andra sorters kitt, bl.a. ett mer modernt högelastiskt akrylkitt. Detta säljs på tub och trycks ut med limpistol. Kittet fäster mycket bra och sägs hålla i upp till 20 år.
Det här behöver du när du ska byta fönsterglas:
Verktyg:
1. Glasskärare 2. Glasmästarhammare 3. Stämjärn 4. Hovtång 5. Kittkniv 6. Liten rundpensel 7. Skyddsglasögon 8. Skyddshandskar 9. Borste
Material:
Stifttråd (8) Glasruta, Fönsterkitt, Grundfärg, Terpentin, Trasa, Slippapper.
Planering
1. Ta måtten på den nya glasrutan. Glöm inte att rutan ska ha “rörelsemån” gentemot bågen.
2. Köp hem ruta, kitt och stift.
3. Skydda golvet under fönstret med papper eller plast.
4. Kontrollera att den nya rutan passar i bågen.
5. Ta fram en tom burk att lägga glasskärvorna i.
Arbetsföljd
1. Rensa bort allt gammalt glas från fönsterbågen. 2. Fäst den nya rutan. 3. Gör snedkittning. 4. Måla på kittet.
Ta bort den trasiga rutan
1.Lyft av fönstret från gångjärnen. Lossa skruvarna till skruvbrickan som håller ihop fönstret. Om någon skruv kärvar kan du knacka lätt på brickan med handtaget till mejseln. Det brukar hjälpa.
2. Var försiktig nar du delar fönsterbågarna så att du inte skadar träet. Gammal, torkad färg kan göra att de sitter fast i varandra. Tänk på att det kan ligga rester av den trasiga rutan i mellanrummet.
3. Nu bör du ta på dig skyddshandskar innan du fortsätter arbetet. Skär en rits runt hela rutan med glasskäraren. Skär i kanten ett par centimeter från kittfalsen.
4. Knacka från fönstrets baksida loss glaset bit för bit. Använd helst en pen eller glasmästar-hammare och knacka försiktigt.
5. Plocka försiktigt bort alla skärvorna Lägg dem i en kartong eller plåtburk, så är risken inte så stor att någon skadar sig på dem.
6. Skär med jämna mellanrum ritsar runt glaskanten som ännu sitter kvar i bågen. Skär vinkelrätt mot falsen så blir det lättare att bryta loss glaset.
7. Använd hammaren och knacka försiktigt från baksidan av fönstret. Det mesta av glasresterna faller av. Använd skyddsglasögon.
8. De resterande glasbitarna bänder du loss med en hovtång. Knip om bitarna så nära falsen som möjligt, utan att skada träet. Då får du med hela glasbitar.
Gör falsen ren
1. Ta bort allt gammalt kitt från falsen. Använd gärna ett oskarpt stämjärn. Då är risken inte så stor att du skadar falsen. Tänk på att rester av gammalt kitt kan göra att det nya kittet inte fäster så bra.
2. Dra ut alla gamla stift ur falsen. Använd hovtången. Undersök fönsterbågen noga, så att du inte har missat något stift innan du går vidare till nästa moment.
3. Gör falsen ren med slippapper. Det ska inte finnas några kittrester kvar när du är färdig. Falsen ska vara helt jämn och slät.
4. Borsta bort allt slipdamm med en borste. Det är viktigt att falsen är helt ren och fri från damm, innan du målar den.
5. Använd en rund pensel och stryk falsen med grundfärg. Låt den torka ordentligt.
Värt att veta
Man kan undra varför man måste ta sig tid och måla kittfalsen, när den ändå inte kommer att synas då rutan har kommit på plats. Träet på insidan av glaset är den mest utsatta på hela fönsterbågen. Det är här det kondensvatten, som ibland bildas på rutans insida, rinner ner. Om du har en omålad kittfals kryper fukten lätt in i träet, färgen på bågen flagnar och du kan även få rötangrepp. Dessutom “stjäl” träet oljan i kittet om falsen är omålad. Följden blir att kittet spricker och fal¬ler av betydligt fortare än det borde.
Sätt dit en ny glasruta
1. Använd kittkniven och ta en lagom klick kitt och lägg den i ena handflatan. Bearbeta kittet med andra handen, så att det blir smidigt. Tänk på att massan inte får bli för varm då klibbar den.
2. Lägg en tunn kittsträng i falsens framkant. Tryck ut kittet bit för bit med hjälp av tummen. Det här kallas kittbädd och bidrar till att rutan ligger stadigare i falsen.
3. Jämna till kanten med kittkniven. Om kittet blivit alltför kletigt kan du doppa kniven i kallt vatten innan du slätar till ytan. Då fastnar inte massan på kniven.
4. Lägg den nya rutan på plats. Se noga till att rutan har den rörelsefog på 1 1½ mm, som behövs för att det inte ska uppstå stora spänningar i glaset.
5. Tryck försiktigt fast fönsterglaset mot kittbädden. Arbeta utmed glaskanten, runtom hela fönstret. Rutan ska ligga jämnt på kittet. Överskottskitt tar du bort efter att du har stiftat och kittat en gång till.
6. Fäst rutan vid falsen med stift. Lägg en pappskiva mot glaset som skydd när du slår fast stiften. Sätt dem med ca 20 mm mellanrum. Se till att de inte är för långa, då kan de bli svåra att täcka med kitt.
7. Lägg på ett nytt lager kitt, den här gången utanpå rutan. Kittet ska bild den sneda kanten mellan glaset och falsen Det ska också dölja stiften och hindra fukt och vatten från att tränga ner i träet.
8. Doppa kniven i kallt vatten och stryk ut kittet jämnt och fint. Var noga i hörnen, så att dessa blir raka och snygga. Skär därefter kittkanten, så att även den blir rak och jämn.
9. Nu ska du torka bort eventuella stänk av kitt från glaset. Använd en ren trasa, fuktad i terpentin. Låt kittet torka det kan ta flera dagar innan du målar.
10. Sätt maskeringstejp rakt under hela rutan. Måla kitt och glaskant. Ta bort tejpen senast
1 dygn efter att du har målat.
Tips
På glasskärarens ena sida finns två hack. När du rensar falsen kan du använda hacken för att bända loss de sista resterna av den trasiga rutan. Om du har en kasserad matkniv med bra svikt i bladet kan du enkelt tillverka kittkniven. Kapa bara knivbladet något snett till önskad längd.
Om du måste skära i rutan ska du lägga den på ett fjädrande underlag, annars kan glaset lätt spricka. En tunn filt på arbetsbordet ger den svikt som behövs. Använd glasskäraren och gör, med linjalen som stöd, en skåra en rit från den ena kanten av rutan till den andra. Lägg en trälist under glasskivan, kant i kant med ritsen. Tryck försiktigt, samtidigt på båda sidor om skåran, så att glaset knäcks. Om det bara är en smal remsa som ska tas bort, är det lättare att använda en hovtång och försiktigt bryta av bit för bit.