Måla träfasad – Så gör du

Dags att måla träfasaden? Här är en utförlig steg-för-steg-guide med förklarande bilder som beskriver hur du går till väga när du målar stående eller liggande träpanel.

Nymålad träfasad

Planering

Planera fasadmålningen i god tid. Den bästa tiden för att måla en träfasad är under sommarmånaderna, när luftfuktigheten inte överstiger 80% och dygnstemperaturen inte understiger 7 grader.

Förberedelser

1. Identifiera befintlig färgtyp, och använd samma färgtyp igen om den har fungerat bra i många år. Detta för att undvika vidhäftningsproblem som kan uppstå vid målning med olika typer av färg. Det enklaste sättet att identifiera färgtypen är att ta en färgflaga av den befintliga färgen till färghandlaren och be dem identifiera färgen.

2. Beräkna fasadytan för att få fram färgåtgången genom att mäta bredd och höjd på fasaden. Räkna bort fönstren från fasadytan så får du fram antalet kvadratmeter.

3. Tvätta fasaden noggrant, ingen färg fäster bra inte på en smutsig yta. Låt fasaden torka ordentligt efter tvättningen. Kontrollera fukthalten med en fuktmätare (max 16%) innan målning.

4. Välj rätt väderförhållanden för målning – undvik regn och starkt solljus. En molnig vindstilla dag med en utetemperatur på ca 20 grader är idealisk för målning.

Bilden visar ett exempel på en stege med stegbreddare för att arbeta säkrare vid ett målningsarbete på fasader.

5. Fallolyckor händer. Arbeta säkert med rullställning eller stege med stegbreddare.

Innan du börjar

Mesta delen av arbetet med att måla om fasaden ligger i förarbetet. Här gäller det att vara noggrann. All löst sittande färg ska bort.

En närbild på en träfasad som visar ifyllda sprickor med fönsterkitt som förhindrar att slagregn kan tränga in i fasadsprickor.

Om du upptäcker sprickor. Fyll igen sprickor i träpanelen med fönsterkitt. Använd en fogspruta tillsammans med ett fönsterkitt. Jämna ut kittet med lite diskmedel på ett finger så slipper du synliga kittvalkar.

Bilden visar en närbild på en ommålad fasad med tydliga färgkanter som är ojämn på grund av att utesluten slipning med sandpapper.

För ett riktigt snyggt slutresultat, jämna till färgkanterna mellan gammal och bortskrapad färg med sandpapper. Bilden ovanför visar tydligt hur ytan på en träfasad kan se ut efter målning när man har slarvat eller undvikit att slipa och jämna till färgkanterna.

Verktyg och material du behöver

Verktyg:

1. Rotborste, eller piassavakvast ev. förlängningsskaft.
2. Stålborste.
3. Vattenslang, hink.
4. Färgskrapa, t.ex. trekantsskrapa.
5. Syl eller skruvmejsel.

6. Vinkelpensel (elementpensel).
7. Fasadpensel, vinkelpensel, fasadroller.
8. Fuktkvotsmätare.
9. Skyddshandskar, munskydd, skyddsglasögon.
10. Stege med stödben och stegbreddare eller rullställning.

Material:

1. Skyddsplast, ev. täckfilt.
2. Maskeringstejp.
3. Fasadtvätt.
4. Ev. rengöringsmedel mot alger och mögel.
5. Sandpapper i ett par olika kornstorlekar 60-80-120 brukar räcka i de flesta fall.

6. Fönsterkitt för lagning av sprickor.
7. Impregneringsolja (grundolja).
8. Grundfärg.
9. Täckfärg.
10. Fogspruta och fönsterkitt.

Förarbete innan målning

En person som täcker in växter och buskar vid husgrund för att undvika färgdropp vid målning av fasad

1. Intäckning av fönster, husgrund och växter.

Täck in fönster ev. fönsterfoder, husgrund och angränsande växter med skyddsplast och eventuellt maskeringstejp. Lägg ut fleecematta på marken för den sidan du målar. Är växterna känsliga för övertäckning med plast kan du använda fiberväv eller juteväv. Täck även in hängrännor och stuprör.

Bilden visar en närbild på en person som skrubbar ytan på träfasaden med en rotborste för att få bort alger och hårt sittande smuts.

2. Tvätta träfasaden.

Använd alltid skyddshandskar och skyddsglasögon när du tvättar träfasaden med fasadtvätt eller ammoniaklösning. Om du ska tvätta träfasaden med ännu starkare medel för att till exempel få bort alg och mögelangrepp. Blanda 1 del ammoniak till 10 delar vatten eller använd målartvätt och tvätta träfasaden noga. Använd hård borste, eventuellt med långt skaft.

Bilder visar en närbild på en arm med målarhandske som håller i en pensel och penslar på algborttagningsmedel på en träfasad för att få bort algpåväxter

3. Tvätta med mögel- och algmedel.

Har fasadytan mögel, rötangrepp, eller algangrepp ska träfasaden skrubbas med ett särskilt medel. För på vätskan med en pensel eller lågtrycksspruta.

Upptäcker du rötskador på träpanelen, så kan du läsa här hur du byter ut en del av panelen »

Bilden visar en person som sköljer bort rengöringsmedlet på träfasaden med en vattenslang.

4. Skölj av fasaden med vatten.

Efter noggrann rengöring av träfasaden ska ytan sköljas väl med rinnande vatten. Använd exempelvis vattenslangen.

Bilden visar en person som använder en trekantsskrapa och skrapar bort bort löst sittande färg från fasaden.för att den nya färgen ska fastna ordentligt

5. Skrapa bort löst sittande färg.

Vänta till fasaden har torkat efter tvättningen. Skrapa sedan bort all löst sittande färg på träfasaden. Trekantsskrapan är som regel smidigast att komma åt med.

Bilden visar en närbild på händer som håller en trekantskrapa och skrapar bort löst sittande färg vid skarvarna mellan panelbrädorna på en träfasad med liggande panel.

6. Skrapa skarvar mellan panelbrädor.

Var särskilt noga med att skrapa vid skarvar mellan panelbrädorna på träfasaden. Det gäller särskilt överlappande panel, till exempel lockpanel.

Bilden visar en närbild på hand som håller i en stålborste mot träfasaden och borstar bort kvarvarande löst sittande färg från fasaden efter färgskrapning. Detta för att vara säker på att den nya färgen inte målas på löst sittande färg.

7. Borsta fasadytan med stålborste.

Stålborsta därefter fasadytan. Då kan du få loss ytterligare lös färg, som du har missat vid skrapningen.

Bilden en närbild på en hand som håller i en slipkloss med sandpapper mot fasadpanelen och slipar för att jämna till färgkanter som uppstår mellan kvarvarande färg för ett snyggare slutresultat vid målning av träfasaden. Personen slipar också trärena ytor för att den nya målningsfärgen ska få bra vidhäfting och inte släppa från fasaden.

8. Slipa träpanelen med slippapper.

Slipa träpanelen och jämna till färgkanter på gammal färg med slippapper. Mattslipa också gammal färg om underlaget har blank yta. Borsta bort allt damm från träpanelen.

Så målar du träfasaden steg-för-steg

Bilden visar en hand som håller i en fuktfotsmätare tryckt mot träfasaden för att kontrollera att träfasadens fuktkvot inte överstiger 16% detta visar om träet i fasaden är tillräckligt torr för att kunna målas. Detta viktiga moment utförs för att undvika att stänga in fukt som kan generera rötskador.

1. Kontrollera träfasaden med fuktmätare.

Kontrollera att träfasaden är tillräckligt torr för att målas med fuktkvotsmätare. Träets fuktkvot får inte överstiga 16 procent när du ska måla träfasaden. Tänk på att mäta fuktkvoten på flera ställen.

Visar en hand som håller i en fasadpensel som stryker impregneringsolja på ändträ.

2. Stryk impregneringsolja på ändträ.

Nytt ändträ ska alltid impregneras med impregneringsolja innan du grundar och täckmålar. Detta förebygger rötangrepp på träfasaden.

Visar en närbild på en hand som håller i en pensel mot träfasaden som som visar hur man stryker fasaden med impregneringsolja och grundfärg

3. Grunda med impregneringsolja och grundfärg.

Grunda allt synligt trä med impregneringsolja, låt torka enligt tillverkarens anvisningar. Måla noggrant träytor med grundfärg som anpassad för den färgtypen du har valt.

Bilden visar en närbild på en hand och pensel som grundmålar ändträ.

4. Grundmåla ändträ.

Grundmåla också allt ändträ noga. Om det är svårt att komma åt kan du använda en bred elementpensel som är vinklad.

Bilden visar en närbild på en hand som som håller i en fasadpensel doppad i färg tryckt mot fasadpanelen som målar första lagret täckfärg.

5. Första lagret täckfärg.

Rör om ordentlig i färgburken med en omrörningspinne innan du börjar måla. För att undvika en flammig yta bör du planera målningen. Arbeta i ca 1 meter breda fält och måla träfasaden uppifrån och ner. Avsluta aldrig målningen mitt på en vägg.

Bilden visar en hand med en pensel doppad i färg tryckt mot en träfasad byggd med liggande panel. Bilden illustrerar hur man målar några brädor i taget vid målning av liggande fasadpanel.

6. Måla träfasad med liggande träpanel.

På liggande träpanel arbetar du i hela husets längd och med några panelbrädor i taget.

Var noga med att arbeta in färgen med penseln i panelskarvarna

7. Arbeta in färgen i panelskarvarna.

Var noga med att arbeta in färgen ordentligt med penseln så att färgen även kommer in i panelskarvarna.

Måla träfasad med stående träpanel

8. Måla stående träpanel.

På stående träpanel målar du om möjligt i hela husets höjd och med maximalt en meters bredd i taget. Avsluta aldrig strykningen mitt på en vägg.

Arbeta in färgen i skarven på lockpanelen

9. Arbeta in färgen i skarven på lockpanelen.

Vid till exempel lockpanel är det viktigt att färgen tränger in bakom den överliggande träpanelen och täcker skarven.

När du målar vid fönster skyddar du foder i avvikande färg med en bredspackel eller pappskiva

10. Skydda fönsterfoder med pappskiva eller bredspackel.

När du målar vid fönster skyddar du foder i avvikande färg med en bredspackel, maskeringstejp eller pappskiva som mothåll.

Använd en rund pensel när du målar fönsterfoder.

11. Måla fönsterfoder med rund pensel.

Om kanten av fodret också ska målas i träfasadens kulör bör du använda en rund pensel.

Undvik överlappning av färgen när du målar

12. Undvik överlappning av färgen när du målar.

Undvik överlappning av färg. Risken blir att skarvarna syns tydligt och den färdiga ytan blir flammig.

Måla allt synligt ändträ noggrant

13. Måla allt synligt ändträ noggrant.

Även när du täckmålar måste allt ändträ behandlas särskilt omsorgsfullt med pensel och färg.

Slutstryk träfasaden med täckfärg

12. Slutstryk träfasaden med täckfärg.

Börja alltid med att röra om ordentligt i färgburken innan du börjar måla. Oavsett om träfasaden har varit målad tidigare bör du alltid räkna med att måla hela träfasaden med täckfärgen två gånger (två färgskikt täckfärg). Lycka till!

Rekommenderat lästips! (extern länk)
En artikel som är väl värd att läsa från Linnéuniversitetet: Forskning som ska göra att träfasader håller längre.

Relaterade projektguider med steg för steg beskrivningar.

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se