Bygga och renovera
Bygga och renovera – Massor av tips
Bra tips står oftast högt i kurs när man ska renovera om i sin bostad. Här har vi samlat massor av bra information med tips som hjälper dig att antingen läsa på dig innan du ska sätta igång och renovera eller är intresserad av tips om hur man kan göra när man ska renovera.
Innehåll och genvägar
» Trappor
» Trä och snickararbeten
» Möbelrenovering
» Kakel, betong och murningsarbete
» VVS och vvs-arbeten
Trä och snickararbeten
Skruva i trä – Lär dig skruva rätt i trä
Alla har någon gång tappat en skruv och på nytt försökt att få den att fästa och dra igen. Att vi till slut har lyckats har säkert berott på de upprepade försöken. När…
Bygga innervägg – Steg för steg guide
Att bygga en innervägg är ett relativ enkelt sätt att avskärma ett rum eller dela upp ett större rum till två mindre rum. I denna projektartikel om hur du bygger innervägg…
Skruva och spika rätt i en gipsskiva
Numera använder man gipsskivor i de flesta innerväggar och tak. Anledningarna till materialets popularitet är många, bland annat är gipsskivor brandsäkra, smidiga att arbeta…
Bygg en vedlår
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner om hur du bygger en vedlår utformad som en soffa. Det mjuka eldskenet, det hemtrevligt…
Bygg ett dekorativt dörrvalv
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur man bygger ett dekorativt dörrvalv. Det finns många…
Lär dig borra i trä
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur arbetar när man ska borra i trä med handborr…
Utomeuropeiska virkeskvaliteter och träslag
Givetvis domineras virkesmarknaden av inhemska träslag där furu är det klart vanligaste. Men även det importerade virket erbjuder en mängd olika valmöjligheter, En del…
Bygg en egen sandlåda till barnens lekplats
Oavsett om det finns en offentlig lekplats i närheten av huset eller inte, är det roligt för små barn med en sandlåda på tomten. Det finns färdiga sandlådor av mindre…
Spikar för trä
Förr smiddes spiken för hand och man skilde i stort sett mellan långa och korta samt tunna och grova spikar. Numera finns en mängd olika spiktyper att välja mellan. Förutom…
Spik för papp och hårda material
När man ska spika i en betongvägg är det många som gör misstaget att använda spik som inte är lämpat för så hårda material. Resultatet blir antingen att spiken kroknar…
Förvara potatisen – bygg en potatisbinge
Förvara potatisen längre med en potatisbinge. I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig…
Skyddad: Bygg till en veranda
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Lär dig slipa med slippapper på trä
I den här artikeln hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner med förklarande fotografier om hur man slipar med slippapper för hand på trä.…
Laga en trasig gipsskiva och gipsvägg
Gipsskivor är ett av de vanligaste byggmaterialen i väggar och tak inomhus. Även om de uppsatta gipsskivorna är tåliga mot slag och stötar, kan du ha otur att få ett hål i…
Konsten att rundhyvla
Vid träarbeten behöver man allt som oftast använda en hyvel för att snygga till en yta. I nio fall av tio rör det sig om plana ytor. Därför är också de flesta hyvlar…
Konsten att bränna trä
Hör du till dem som då och då vill variera en alltför blankpolerad tillvaro vad gäller dina möbler? I så fall kan du med en mycket enkel metod ge lite av ålderns patina…
Lär dig att lövsåga
Lövsågning betraktas i allmänhet som ett hobbyarbete vilket det också i stor utsträckning är. Därmed inte sagt att man aldrig har praktisk nytta av att kunna lövsåga. Det…
Lär dig foga med plugg
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur arbetar när man ska foga med plugg. Numera…
Byggmaterial – Byggvirke
I den här artikeln och virkesguiden får du utförlig information om vårat vanligaste byggmaterial – byggnadsvirke. Här i Norden har vi en urgammal tradition att bygga…
Bygg en matkällare
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande bilder om hur man bygger en matkällare. Eftersom en ordentlig kyl och frys…
Sätt upp panelskivor
Det är inte svårt att sätta upp panelskivor. Om underlaget är slätt och fast kan du limma fast skivorna direkt mot underlaget. Eftersom väggar trots allt ofta blir lite…
Bygg ett elementskydd själv
Vill du dölja dina gamla radiatorer med elementskydd? I den här artikeln om elementskydd hittar du utförlig information och instruktioner med förklarande fotografier för att…
Bygg ett par arbetsbockar
Få ting kan underlätta så många arbetssituationer som ett par enkla bockar av trä. Om det finns färdiga bockar att köpa är det egentligen lika självklart att man…
Spånskivor och träfiberskivor
I den här artikeln får du utförlig information om spånskivor och träfiberskivor. Du hittar även värdefulla tips om vad du ska tänka på när du ska använda eller köpa…
Träskydd på gott och ont
Kemiska träskyddsmedel är oundvikliga när virke används i direkt kontakt med jord eller i fuktiga miljöer som bland annat drivbänkar och växthus. Utan träskyddsmedel…
Europeiska virkeskvaliteter
Numera har vi tillgång till en mängd träprodukter och dessutom till syntetiska byggmaterial av varierande slag. Alla sådana material må vara lätthanterliga och…
Fogmassor
En fog är detsamma som skarven mellan två ytor. De flesta fogar både inom och utomhus ska eller bör tätas för att förhindra fuktvandring och drag. Tidigare kallades nästan…
Kapa en rullgardin
När du ska köpa rullgardiner kan du antingen välja bland utbudet i varuhusens sortiment eller måttbeställa hos specialisten. Färdigtillverkade rullgardiner finns i flera…
Gör en sågbock
Frågan är om det finns något mer stämningsskapande än de levande lågorna från en brasa i den öppna spisen? Har man tillgång till eget vedbränsle kan man lätt unna sig…
Lär dig att limma på rätt sätt
I den här artikeln om att limma på rätt sätt hittar du tips om olika typer av lim och steg för steg beskrivningar med förklarande bilder som visar dig olika limningsmetoder…
Hyvlar – Lär dig att hyvla för hand
Övning ger färdighet är en regel som gäller för de flesta hantverk och när det gäller konsten att hyvla stämmer den ovanligt väl. Att hantera hyvlar på rätt sätt är…
Skyddad: Plugg och skruv
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Lär dig arbeta med plexiglas
I den här artikeln hittar du utförlig information och instruktioner om hur man hanterar och arbetar med plexiglas. I denna artikel talas det om plexiglas, men egentligen borde…
Spika rätt i trä med hammare
Konsten att spika rätt innebär inte bara att du kan undgå att slå dig på tummen, Men tro för den skull inte att det där med tummen saknar betydelse. Det är nämligen ett…
Lär dig att forma och böja trä
I den här artikeln hittar du utförlig information och beskrivning om hur du gör och vad du behöver tänka på när du ska böja trä. Vid omfattande jobb och seriearbeten kan…
Svarva i trä med rätt svarvämnen
Det är något motsägelsefullt med nordiskt svarvvirke – eller svarvämnen som man i regel säger. Få träslag passar så bra till svarvning i trä som de med naturliga…
Lär dig att använda en handfil
För de flesta som har haft träslöjd eller metallslöjd på skolschemat är och förblir en fil ett slöjdverktyg. Dessutom vilar det något trist över filandet – ett…
Tips när du ska borra
När man ska borra finns det en hel del specialverktyg och tillbehör för borrmaskiner i många olika utföranden: Du kan till exempel sätta slippapper med olika kornstorlek på…
Snickarens språk
Snickarens yrkesspråk är ofta mera lättförståeligt än många andra hantverkarspråk. En av orsakerna till detta är att många och stora delar av t ex byggnadssnickeriet med…
Lär dig såga med handsåg
Och såg vid såg jag såg, varthelst jag såg!” Strofen finns i en gammal fosterländsk sång och syftar på de många sågverk författaren kunde se när han från…
Byggbeslag – Foga och skarva trä med byggbeslag
I den här artikeln om byggbeslag hittar du tips om olika typer av beslag som man använder för att skarva och sammanfoga träkonstruktioner. Det är ingen tvekan om att äldre,…
Bildhuggeri – Lär dig hugga och snida i trä
De flesta hemmasnickare har säkert “kretat” en barkbåt någon gång och sannolikt glatt sig över ett hyfsat resultat av träsnide. Men steget från att med en…
Bygga friggebod? Tips om friggebodar
Marknaden för friggebodar har formligen exploderat de senaste åren. Det innebär att det finns en mängd företag som erbjuder mer eller mindre monteringsfärdiga alternativ…
Lekstugor – Bra att veta när du ska bygga lekstuga
Barn bara älskar lekstugor! Det gör föräldrar också, eftersom barnen får fullt upp på fritiden på en säker plats nära hemmet. Dessutom pryder lekstugan verkligen tomten,…
Kakel,betong och murningsarbete
Klyv och borra i kakel och klinker
Ska du klyva och borra i kakel eller klinker? I den här artikeln hittar du steg-för-steg beskrivningar med förklarande bilder om hur du borrar och klyver plattor av kakel och…
Borra och fäst i betong
Ska du borra i betong? Den här artikeln ger dig steg för steg instruktioner och förklarande fotografier när du vill borra i betongväggar. Borra och fästa i betongväggar var…
Gjut egna betongplattor
Näst efter gräs har betongplattan blivit trädgårdens viktigaste och mest använda golvbeläggning. Detta är naturligt, eftersom betongsten och plattor av betong har en lång…
Mura en valvbåge till trädgårdsporten
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv beskrivning om hur du murar en valvbåge till trädgårdsporten. En murad välvd öppning i…
Mura med mursten på rätt sätt
Murningstekniken har mångtusenåriga anor och muraryrket har alltid varit mycket respekterat. Det är säkert därför som många känner en viss rädsla för att börja arbeta…
Putsa en yttervägg
En skickligt utförd fasadrenovering med fasadputs kan hålla sig fin i flera decennier. Det är dock inte så lätt som det kan verka att slå på bruk, stocka och brädriva. Om…
Olika mönsterkombinationer med murförband
Skiftläggnings eller murförbandstekniken har utvecklats mycket genom åren, men flera av de murförband som används idag kom till redan på medeltiden, t ex munkförbanden. Att…
Putsa en innervägg
Dags att putsa en innervägg? Många hantverk ser enklare ut än vad de i verkligheten är. Detta gäller bland annat murarens arbete. Det tar lite tid att få in den rätta…
Kakel och Klinker – Keramiska plattor
Med kakel och klinker menar man egentligen ett och samma material, nämligen keramiska plattor. Kakelplattor förknippas mest med de kvadratiska, glaserade och högblanka plattor…
Lättklinker – Lecakulor och lecablock
Lättklinker är ett material med många användningsområden. De luftiga lerkulorna som idag även kallas lecakulor ser man ofta i både större och mindre krukväxtplanteringar,…
Murarens yrkesspråk och fackspråk
Förr i tiden brukade man säga att “en droppe murarsvett kostar en riksdaler”. Med det menade man att en murare tog alldeles för mycket betalt för sitt jobb.…
Borra och fäst i tegel
Tegel är ett så vackert material att man ofta inte vågar borra hål i det för att t.ex. sätta upp en spaljé på husfasaden, hänga en tavla i gillestugan eller fästa en…
VVS och vvs-arbeten
Stopp i avloppet
Du ska naturligtvis vara observant på vad du slänger i både vask och toalett. Avloppet är ju i första hand till
Skyddad: Konsten att dra mjuka kopparrör
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Renovera en gammal grävd brunn
Den som tar över en mindre lantgård, ett gammalt torp, en nedlagd skola eller något annat hus i glesbygd, stöter ofta på ett akut problem, nämligen vattenförsörjningen. I…
Expansionskärl
De vattenburna central värmesystemens expansionskärl hade under lång tid dåligt rykte. Alltför många frös eller rostade sönder och orsakade betydande vattenskador. Det var…
Verktyg och redskap för avloppsrensning
Plötsligt blir vattnet stående i handfatet eller också stiger vattennivån oroväckande högt i toalettstolen, Då är det med andra ord stopp i avloppet. Det är långt ifrån…
Relining av avloppsrör komplement till stambyte
Trenden med att genomföra en relining av avlopp och dess avloppsrör istället för att byta hela stammarna började som ett alternativ för hyresfastighetsägare att…
El- och hemelektronik
Skyddad: El-material för elinstallationer
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Utnyttja ljudanläggningen rätt
Det kan verka överdrivet att kalla en ljudanläggnings placering för ett gör det själv jobb. Du behöver ju i stort sett inga verktyg och du tillverkar absolut ingenting.…
Utomhusbelysning
I den här artikeln får du utförlig information och värdefulla tips om vad du ska tänka på när du ska välja och köpa utomhusbelysning för din trädgård.…
Effektivt rent med rätt högtryckstvätt
En av de vanligare maskinredskapen i de svenska hushållen är en högtryckstvätt. Den underlättar städning och rengöring av en mängd olika ting. Inte minst får bilen och…
Fördelar och nackdelar med centraldammsugare
I den här artikeln om centraldammsugare får du tips om hur centrala dammsugare fungerar, effektivitet, fördelar, nackdelar, tillbehör och kostnad för centraldammsugare. Med…
Fasadbelysning med funktion och känsla
Fasadbelysning och entrébelysningen är den viktigaste utomhusbelysningen på en fastighet. Ljuset vid entrén liksom runt fasaderna är en fråga om säkerhet och funktion. Det…
Metallarbeten
Lär dig att popnita
Sammanfogning med popnitar är mycket vanligt vid till exempel bro- och fartygskonstruktioner. Detta starka och ibland även vattentäta förband kan också användas i betydligt…
Lossa fastrostade skruvar
Vid allt slags underhållsarbete stöter man då och då på skruvar och muttrar som rostat fast så mycket att de verkar omöjliga att lossa. Det vanligaste fel man då gör är…
Skruvar och muttrar
Det sitter skruvar och muttrar i nästan alla konstruktioner – från enkla hushållsapparater till komplicerade motorer. Man vet inte säkert vem som uppfann skruven och…
Skyddad: Skyddsutrustning
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Rostskydd på naturlig väg
Rost är metallvärldens röta. Får rötsvamparna härja fritt i trä förintas det så småningom. Får rosten sprida sig i angripen metall händer nästan samma sak. Detta får…
Balkonginglasning – Många varma skäl till att glasa in balkongen
En balkonginglasning skapar mer utrymme i lägenheten. Plötsligt finns där ett till rum, som kan användas näst intill hela året. Dessutom minskar oljudet från stadens buller…
Stenmaterial
Marmor – populär sten för badrum, kök och golv
Marmor är en fantastiskt vacker sten som använts inom byggnadskonsten världen runt i flera tusen år. Idag är marmor kanske framför allt förknippad med exklusiva inredningar…
Granitsten – lämplig för bänkskivor och stenläggning i trädgården
Granitsten är världens vanligaste sten, bokstavligt talat. Det är också en stenart som lämpar sig mycket bra för stenläggning i trädgårdar och för bänkskivor inomhus.…
Kalksten – en vacker natursten med många användningsområden
Kalksten är en mycket vacker natursten som också har ett stort traditionellt värde i svenska husbyggnader. Det är en sten som passar både inomhus och utomhus, som t.ex.…
Isolering och bullerskydd
Skyddad: Ljudisolering – Tips när du ska ljudisolera golv, väggar och tak
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Våra vanligaste isoleringsmaterial
I den här artikeln får du tips om isolering och våra vanligaste typer av isoleringsmaterial. Så länge vi har byggt hus har vi också försökt att isolera dem för att hindra…