Måla träfasad utomhus med linoljefärg

Målar med linoljefärg på träfasad

Linoljefärg är en gammal svensk tradition som hade sina glansdagar under 1800-talet när panelen kom på modet. Långt innan akrylatfärger och alkydfärger uppfanns, var det konsten att blanda linoljefärger som fick våra hus att få färg.

Färgen har fortfarande en traditionell klang och är tillverkad av naturliga råvaror, råvaror som växer på våra åkrar. Idag är färgen mer populär än någonsin, tack vare det stora intresse för kulturbyggnader och byggnadsvård många har.

Om linoljefärg

En äkta linoljefärg innehåller linolja och zinkvitt alternativt annat pigment. Linoljan fungerar som bindemedel för färgen och pigmenten i färgen ger själva kulören, täckningen och fylligheten. Pigmentet kan vara naturligt eller kemiskt framställt.

En del linoljefärger är utspädda med terpentin alternativt lacknafta. Färgen kan med fördel användas på alla snickerier utomhus. Den kan också användas på puts och på stål. Färgen som linoljan ger är först blank för att sedan alltmer mattas av. Efter ungefär fem år är färgen helt matt. Det kallas för att den kritas.

Måla träfasad med linoljefärg

Det bästa är om panelen oljas innan linoljefärgen stryks på. Om ytan redan är målad behövs en stark alg- och mögeltvätt som gör träet riktigt rent. Alla hyvlade ytor bör ruggas upp inför målningen, så att linoljefärgen fäster ordentligt.

Den första strykningen ersätter grundfärgen. Då ska linoljefärgen vara utspädd med alifatnafta alternativt lacknafta. Sedan stryks flera färglager på utan förtunning. Tänk på att lagret inte ska vara för tjockt då det lätt blir rynkig och flammig.

Doppa bara yttersta toppen av penseln och stryk på ett tunt lager. Vädret ska vara torrt och behagligt. Både sol och kyla påverkar resultatet negativt.

Fördelar

En av de stora fördelarna med linoljefärgen är priset. Linoljefärgen är både billig i inköp och dryg. Det är också en färg som är lätt att arbeta med. Det går att använda samma färg till grundning såsom slutstrykning och linoljefärgen tränger in ordentligt i träet. Det gör att färgen blir beständig.

Det är inte ovanligt att en fasadfärg av linolja håller i upp till femton, tjugo, år. Det gäller förstås om det är okej med en matt fasad. Om den ska fortsätta vara blank behöver den målas om vart femte år ungefär. Det är också lätt att underhålla fasaden vid behov.

Pigmentet ligger kvar och kan lätt livas upp igen. Även det faktum att linoljefärgen fäster på alla material är positivt, liksom att färgen åldras med behag.

Nackdelar

En av nackdelarna med linoljefärg är att den tar lång tid att torka. Upp till 24 timmar tar det innan nästa strykning kan ske. Det är också en färg som är känslig för yttertemperatur och sol när påstrykningen sker och träet behöver vara riktigt torrt innan påstrykningen.

Den matthet som uppträder efter några år ser många som en nackdel, medan andra ser det som vackert och naturligt.

Linolja kan självantändas. Flytande rester är att betrakta som brandfarligt material och som farligt avfall. Lämna in tomma burkar till färgbutiken igen. Om en linoljefärg ska förtunnas med till exempel lacknafta ska den enbart röras om för hand. Om en maskin används kan faktiskt färgen explodera.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se