Bastutillbehör – Det är tillbehören som gör det

Bastutillbehör i en bastu

Traditionella bastutillbehör vid bastubad.

För en komplett och avslappnande upplevelse i bastun behövs en mängd olika små och lite större tillbehör. Dessa bastutillbehör kommer sällan med, oavsett hur komplett själva byggsatsen är. Då gäller det att se till att handla in dessa själv, för många tillbehör gör upplevelsen både rikare, säkrare och behagligare.

För uppvärmningen

Ett klassiskt bastuaggregat ska vara försett med stenar som värms upp och som sedan sprider värmen i bastun. När stenarna blöts ner, ökar värmestrålningen och luften blir fuktigare. Så styrs en bastuvärme på traditionellt sätt, och för många är det så det ska vara även idag. Stenarna slits med tiden och kan bytas ut. Runt aggregatet behövs också ett vettigt värmeskydd. Otäcka olyckor där badare kommer i kontakt med själva aggregatet är inte helt ovanliga.

Manöverpanel

En manöverpanel är ett bastutillbehör som också ett måste. Här regleras både ljuset och värmen i bastun. Den ska sitta säkert utanpå själva bastun, men nära till hands för alla och envar som behöver ändra något. De lite enklare modellerna har vridrattar som styr tillförseln av värme och ljus. Modernare och lite mer påkostade alternativ är digitala. I en komplett byggsats ingår nästan alltid manöverpanel, men den kanske behöver bytas ut?

Ljud i bastu

Numera vill vi ha musik överallt, även i bastun. Det går fint att installera själva högtalarna i bastuutrymmet, om de är anpassade för detta. Det kanske inte är alla som vill ha senaste ravepartyskivan på när de bastar, men det finns ju mycket annat att välja mellan.

Det bästa är att sätta högtalarna lågt. Det gör konstruktionen både säkrare och ger ett bra ljud för alla som vistas i bastun. Tänk också på att själva stereon, eller vad det nu är som är ljudkällan, inte gärna ska sitta i vare sig bastu eller våtutrymme.

Sittplatser

Det är inte alla som orkar sitta och trycka sin kropp mot trä hur länge som helst. Ett skönt ryggstöd avlastar och gör badupplevelsen bekvämare. Det finns både enklare alternativ att lägga i svanken och ergonomiskt utformade alternativ som ska sättas fast på väggen alternativt lavarna att välja mellan. Stöden gör komforten i bastun bra mycket högre och den försmädliga träsmaken gör sig inte påmind i första taget.

Stävor och annat smått och gott

De traditionella bastutillbehören är nästan ett måste i en riktig bastu. Stävan är det träkar som fylls med vatten som sedan ska stänkas över stenarna. Moderna stävor är plastade på insidan, dels för att hålla karet tätt och dels för att säkra hygienen i bastubadandet. Till stävan hör en träskopa eller en metallskopa med trähandtag.

För den som vill få lite extra lyx i bastubadet går det att köpa till dofter som droppas ner i vattnet. Det ger en behaglig air i bastun, när vattnet sedan stänks över stenarna. Det finns också doftautomater att sätta på väggen – ett behändigt och långlivat alternativ.

En hink kan också användas, men då ska handtaget vara försedd med trähandtag så att inte hinken blir alltför varm. En hink i plåt eller zink är också behändigt för att ösa ur askan ur den vedeldade bastun.

Bastutillbehör för kroppen

Det är kropp och själ som står i centrum under bastubadet. En skrubborste eller två som når ner på ryggen gör att det går att få bort en mängd gamla hudceller, vilket ytterligare bättre på hälsoeffekterna av bastubadet.

Det är dessutom härligt att skrubba huden ren med en bra borste. Det går givetvis minst lika bra med den traditionella risruskan. Den behöver inte ens hämtas hem från skogen. Den går att köpa, den med.

Hur varmt är det egentligen?

En vacker termometer är ett måste i var mans bastu. Den runda formen är klassisk och passar i nästan alla bastumodeller. Varför inte samtidigt satsa på en hygrometer, så är det full koll på det mesta vad gäller uppvärmning och luftfuktighet.

Då blir det enkelt att stabilisera nivåerna på de som föredras av de flesta som badar. Sedan är det alltid bra att hålla koll på tiden. En klocka känns inte helt okej. Det är tid för ro och lugn. Men däremot kan ett tidlöst sand-ur utgöra ett nog så bra bastutillbehör.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se