Bastuinredning – Snyggt och praktiskt med rätt inredning i bastun

Bastuinredning i bastu

Härlig bastuinredning och tillbehör för ett avkopplande bastubad.

Bastuinredningen är en av de viktigare komponenterna för att få den rätta badkänslan. Det är dessutom viktigt att välja rätt material till bastun utifrån ett säkerhets- och bekvämlighetsperspektiv. Den får inte bränna eller brännas i första taget. Om bastuinredningen dessutom är snygg och har en behaglig nyans, blir bastubadet också till en totalupplevelse.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Bastuinredning med ljus bastupanel

Artikeln fortsätter efter annonsen

Bastupanel

Panelen på insidan av bastun ger en stor del av totalupplevelsen under badet. Det klassiska trävalet har fallit på gran och fur, men det går att använda en hel del annat trä som bastuinredning också. Asp är ett utmärkt alternativ, liksom al. De drar inte åt sig värme och avger ingen koda, varför de känns behagliga i en bastu.

För en mer luxuös bastuinredning finns den väldoftande cedern, och en mängd andra träslag. Trä har flera fördelar. Det dofta gott och är mjukt och ger ett klassiskt intryck.

Bastuinredning av trä blandat med dekorsten

Andra alternativ av bastuinredning

Trä är inte det enda alternativet som en bastuvägg kan kläs med. Dekorsten har blivit ett mycket populärt alternativ, även inom bastubyggnationer. Det går att pryda en eller flera väggar med sten.

Glas är ett annat alternativ av bastuinredning som kommer starkt på marknaden. Glaset är härdat för att tåla temperaturförändringarna och för att det inte ska gå sönder i första taget. Ju tjockare glasskivor som används, desto säkrare blir de. En tjock glasskiva isolerar också rummet bättre än en tunn sådan.

I en ångbastu kan också kakel vara ett alternativ. Då ska ett kakel eller en klinker av hög kvalitet användas, som inte spricker av stora temperaturförändringar, eller stora mängder fukt.

Bastuinredning med bastulavar på tvären

Bastuinredning med bastulavar på tvären.

Bastulavar

Bastulavarna ser ut som bänkar med glesa träribbor. Enligt tradition, och eftersom det är enklast, läggs de på längden. Men de kan också läggas på tvären. Det kan ge ett mer sobert och ombonat intryck. Däremot ska lavarna aldrig byggas helt täta, då det stoppar luftcirkulationen under de som som sitter och bastar. Till slut blir värmen obehaglig.

Traditionen säger att bastulavarna ska vara tillverkade av asp. Det beror på att den inte kådar, utan håller en torr och ren yta. Dessutom drar inte aspträ åt sig värme på samma sätt som vissa andra träslag kan göra. Det gör att lavar i asp blir behagliga att sitta på.

Tänk bara på att designen på bastulavarna är viktig. De ska vara breda nog för personer att sitta på. Om två stycken lavar är ovan varandra måste också den övre kunna fungera som ryggstöd för de som sitter på den lägre.

Bastugolv med klinker

Bastugolv med klinker som följer med in från duschutrymmet skapar en snygg helhet.

Bastugolv

Golvet i en bastu ska kännas svalt och behagligt att gå på och ligga på en ordentlig fuktspärr. Det får heller inte bli halt när det blir blött.

Två heta alternativ är trä eller en matta. Träet får gärna vara glest med spalter för den rätta känslan. Det går att lägga löpande plank men då ska de vara välhyvlade och behandlade så att de inte ger stickor. Det gäller i och för sig all inredning i bastun som är gjord i trä.

Ett enkelt alternativ är klickgolv i form av plattor för våtrum med gles träpanel. Dessa är lätta att montera och att ta bort vid storrengöring. Med en plastmatta blir det enkelt att rengöra golvet. Vissa plastmattor är också godkända som våtrumsspärrar vilket gör att det inte behövs någon fuktspärr under dessa mattor.

Ännu ett alternativ är klinkers, Golvet i en bastu blir inte så varmt som man kan tro. Värmen leder uppåt.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se