Alltid rätt med ett lantkök

Ett lantkök är ett tidlöst kök som håller i längden. I vissa hus är det till och med nästan det enda alternativet som fungerar ihop med resterande miljö. Lantköket är till för storkok, social tillvaro och för att trivas i. Det är ombonat, men också mycket vackert och uttrycksfullt. Rätt planerat är lantköket boendets äkta juvel.

Vackert lantkök med bänkskivor av marmor

Uttryck i lantkök

De mer välbärgade lantegendomarna ståtar med högt i tak och stor rymd. Köken som räknas till den mer luxuösa lantstilen är ofta rymliga med höga skåp med vackra lister, glasdörrar och spegelmönster.

Bänkytorna är inte mindre generösa. Rustika naturmaterial, gärna lokalt förankrade, står högt i kurs, liksom exklusiva klassiska material såsom natursten av olika slag. Tegel är också ett material som använts flitigt.

Ett lantkök har ofta stort ljusinsläpp tack vare generösa fönster. Här ska också finnas plats för mer informella måltider och samlingar. Färgerna går gärna i ljusa och matta nyanser, såsom ljust gråblått, grått, ljust grönt och antikvitt.

Lantkök med köksö

Rustikt lantkök i blå kulör med köksö.

Bondköket går i stort i samma stil som det mer luxuösa lantköket. Men här prioriteras träets renare natur, och möblerna har ofta en mer genuin och rustik karaktär.

Tjocka träskivor som för bänkarna och ibland något enklare lösningar på de behov som köket ska fyllas är tillåtet i bondköket. Här är det också helt rätt med flera fristående enheter.

13 Tips för ett riktigt lantkök

1. Gasspis
2. Vedspis av gjutjärn
3. Stor kåpa ovan vedspis
4. Höga och breda skåp av solitt trä, gärna helt upp till tak och med vackra lister därtill
5. Skåpdörrar med spröjsat glas
6. Bänkskivor av svenskt trä, sten eller marmor
7. Sirliga och vackert formade luckhandtag.
8. Rejäl diskho av porslin
9. Stort skafferiutrymme
10. Inbyggda vitvaror
11. Trä- eller stengolv (gärna med stora plattor)
12. Kopparkastruller och lock rodnade i prydliga rader
13. Förvaring som syns (hänganordningar, hyllor)

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se