Spisar – Tips om olika spishällar innan du väljer

Bra tips om olika spisar för dig som funderar på att köpa ny spis till köket.

Spishäll på spis i kök

Gjutjärnsplattor:

En spole värms upp under plattan som i sin tur värmer kärlet som är placerat ovanpå.

+ Lågt pris
– Drar mer el vilket kostar på sikt, och mycket energi försvinner som eftervärme.
– Gjutjärnsplattan håller värmen länge och kan vara lätt att bränna sig på
– Svår att rengöra
– reagerar långsamt på olika temperaturinställningar.

Highlighthällar/glaskeramik:

En spole värms upp under glashällen som i sin tur värmer kärlet som är placerat ovanpå.

+ Lågt pris
+ Lätt att rengöra,
+ Drar mindre energi än gjutjärnsplattan
– Känslig för slag och repor
– Kan fläckas, till exempel av kokande socker.

Induktionshällar:

En induktionshäll fungerar med ett magnetfält som värmer upp kastrullen som är placerat ovanpå en induktionshäll.

+ Energieffektivt och snabb att ställa om eftersom glaset emellan inte värms upp.
+ Sjunkande priser
– Kok- och stekkärl måste ha en magnetisk botten.

Gasspis:

+ Restaurangkökskänsla, med snabb upphettning och steglös effektinställning
+ Snabbare än gjutjärnsplatta
– Kan vara svår att hålla ren
– Hällens yta går inte att använda för avlastning i köket
– Olika regler gäller för den som måste installera gastub
– Osäker tillgång på stadsgas i framtiden

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se