Bra tips om olika spisar för dig som funderar på att köpa ny spis till köket.
Gjutjärnsplattor:
En spole värms upp under plattan som i sin tur värmer kärlet som är placerat ovanpå.
+ Lågt pris
– Drar mer el vilket kostar på sikt, och mycket energi försvinner som eftervärme.
– Gjutjärnsplattan håller värmen länge och kan vara lätt att bränna sig på
– Svår att rengöra
– reagerar långsamt på olika temperaturinställningar.
Highlighthällar/glaskeramik:
En spole värms upp under glashällen som i sin tur värmer kärlet som är placerat ovanpå.
+ Lågt pris
+ Lätt att rengöra,
+ Drar mindre energi än gjutjärnsplattan
– Känslig för slag och repor
– Kan fläckas, till exempel av kokande socker.
Induktionshällar:
En induktionshäll fungerar med ett magnetfält som värmer upp kastrullen som är placerat ovanpå en induktionshäll.
+ Energieffektivt och snabb att ställa om eftersom glaset emellan inte värms upp.
+ Sjunkande priser
– Kok- och stekkärl måste ha en magnetisk botten.
Gasspis:
+ Restaurangkökskänsla, med snabb upphettning och steglös effektinställning
+ Snabbare än gjutjärnsplatta
– Kan vara svår att hålla ren
– Hällens yta går inte att använda för avlastning i köket
– Olika regler gäller för den som måste installera gastub
– Osäker tillgång på stadsgas i framtiden
Relaterade artiklar
Vilken spis ska jag välja till köket?
Numera är en spis inte bara en spis. Det finns ett stort utbud av…
Snyggast men dyrast med inbyggd mikrovågsugn
Mikrovågsugnen har liksom spisen och ugnen blivit standard i ett kök. Rätt…
Välj gasspis för köket – tips inför valet
Gasspisen är en älskad klassiker som alltfler åter sätter in i sina hem.…
Induktionshäll i köket – tips inför valet
En stark trend i de svenska köken är den moderna induktionshällen. Spisen…
Välja spis? Tips om olika spisfunktioner inför valet
I den här artikeln om att välja spis får du tips om användbara funktioner…