Bastu – 100-tals bastutips
Välja bastu, köpa färdig bastu eller bygga en bastu själv
Letar du efter tips för ditt bastuprojekt. Att köpa och installera en bastu för att bastubada är både nyttigt, avkopplande och livskvalitetshöjande. Men det finns mycket att tänka på inför valet av bastu. Läs våra 100-tals praktiska tips i våra bastuguider, här hittar steg för steg anvisningar om du vill bygga en bastu själv, du kan läsa på dig om material och priser, du hittar information om bastuinredning, bastubelysning och tillbehör, till val av bastuaggregat och allt däremellan. Bastuguiden är fylld med vackra miljöbilder på designade bastun som du kan inspireras av.
Innehållsförteckning och genvägar
» Bygga och köpa bastu / » Bastuaggregat / » Bastuinredning / » Olika typer av bastu / » Bastutillbehör och belysning
Bygga och köpa bastu
Bygga bastu? Så här bygger du en bastu i lösvirke
Bygga bastu? Det finns en hel del att tänka på när man ska bygga en bastu. Det mesta du behöver tänka på hittar du här. Men allt handlar inte bara om själva byggandet…
6 heta bastutips för dig som funderar på en bastu
Att köpa en bastu till hemmet är en mysig och trevlig investering som varar i längden. Vi nordbor uppskattar kanske särskilt mycket den härliga värmen som omger oss i…
Vedeldad bastu – klassiskt och behagligt
Den klassiska vedeldade bastun har fått en renässans i våra svenska hem. I takt med att vi spenderar alltmer tid i våra badrum, hamnar bastun återigen högt upp på många…
Olika bastutyper – Vilken bastu föredrar du?
Det finns som nämnts en mängd olika bastualternativ på marknaden. Här är de vanligaste typerna, och vad de innebär. Våtbastu Våtbastun är lika klassisk som den är…
12 tips för dig som tänker köpa bastu!
Här hittar du 12 värdefulla tips för dig som tänker förverkliga drömmen om en bastu. Att köpa bastu till hemmet är en mysig och trevlig investering som varar i längden.…
Måtten som hjälper dig fixa en bekväm bastu
Oavsett om du vill bygga bastun på egen hand, eller tänker köpa en monteringsfärdig är det smart att veta hur en bekväm bastu byggs. Framför allt finns det vissa mått att…
9 kontrollfrågor för en säker bastu
Hetta, elektricitet och väta är en kombination som kräver sitt för att vara säkert. Den så ljuvliga bastuvistelsen kan snabbt förbytas till oro och olycka om bastun inte…
Bastuaggregat
Vedeldat bastuaggregat – Klassisk känsla med bastuugn
Med vedeldat bastuaggregat eller bastuugn som det även kallas ges den där unika bastukänslan. Det sprakar om veden, flammorna bildar ett vackert sken, och värmen sprids både…
Välja bastuaggregat till bastu – Tips och bra att veta
Vad är en bastu? Svaret på frågan kan bli nästan lika mångsidigt som det finns bastuentusiaster och bastuhatare alltså alltifrån “himmelska” hälsostugor till…
Så fixar du skorstenen till bastuugnen
En bastuugn eller bastukamin som det även kallas kräver anslutning till en godkänd rökkanal. Rörgenomdragningarna behöver också säkras upp, så att inget kan ta eld när…
Bastustenar i magasinet – en detalj som gör skillnad
Bastustenarna är en viktig detalj i bastuns värme- och fuktspridning. Men det går inte att ha vilka gamla stenar som helst i bastuaggregatet. För att verkligen fylla…
Bastuinredning
Inspirationsbilder för bastuinredning
1. Specialbyggd bastu med härligt rogivande ljussättning och vackra detaljer. 2. En vacker bastu där man har kombinerat ljusa och mörka träslag för att ge bastun en…
Bastudörr – Säkerheten för bastubadaren hänger på dörren
En bastudörr är en nog så viktig detalj – både estetiskt och funktionsmässigt. Den ska vara lätt att öppna, hålla värmen inne och är dessutom det som verkligen syns…
Bastuinredning – Snyggt och praktiskt med rätt inredning i bastun
Bastuinredningen är en av de viktigare komponenterna för att få den rätta badkänslan. Det är dessutom viktigt att välja rätt material till bastun utifrån ett säkerhets-…
Välja bastupanel – tips om träslag
En klassisk bastu är klädd med bastupanel i trä, från topp till tå. Det finns flera olika träslag att välja på, och mycket handlar om tycke och smak. Men man ska tänka…
Olika typer av bastu
Med basturum som byggsats kan alla ha en egen bastu
En bastu behöver inte vara något stort och dyrt byggprojekt. Även den som inte är superhändig kan numera enkelt sätta upp ett vackert, funktionellt och säkert basturum.…
Bastustuga – Därför väljer många bastustugan
En fristående bastustuga är ett bra alternativ för dig som enkelt vill få ihop en väl fungerande bastu. Det är en enkel lösning som oftast inte behöver bygglov, och som…
Socialt och ombonat med rund bastutunna
En bastutunna erbjuder en härlig bastuupplevelse tack vare den runda och luftiga designen. Det runda taket ger en mjukhet i rummet, och då stora fönster ofta täcker hela…
Infraröd bastu – energisnålt och hälsosamt
En infraröd bastu är ett energisnålt och modernt alternativ till den klassiska torrbastun. Den lär också föra med sig en mängd hälsofördelar och vara ett mildare…
Ångbastu för kropp och själ
I den sydöstra delen av den europeiska kontinenten har ångbastun mångtusenåriga anor. Där är varje hamam ett socialt centrum dit män såsom kvinnor går för att renas, och…
Badtunnor – Tips när du ska välja badtunna
En badtunna är ett klassiskt alternativ till det mer tekniskt avancerade utomhusspat. Badtunnan är tillverkad i trä och vattnet i badtunnan värms upp genom en vedeldad kamin.…
Bastutillbehör och belysning
Bastubelysning som ger rätta känslan
Halva upplevelsen med ett bastubad är miljön som bastun utgör. Den ger ro i själ och hjärta, får muskler att slappna av och verkar som en batteriladdare för kroppen. Utav…
Bastutillbehör – Det är tillbehören som gör det
För en komplett och avslappnande upplevelse i bastun behövs en mängd olika små och lite större tillbehör. Dessa bastutillbehör kommer sällan med, oavsett hur komplett…
Tips för en fräsch bastu
En bastu utsätts för höga påfrestningar på grund av den värme, fukt och inte minst varma människokroppar som bastubadet genererar. En bastu behöver därför underhållas…
Så fixar du helande ljusterapi i bastun
Om du planerar att köpa ett byggpaket kan du välja att få med belysning med färgterapi i paketet. Ibland behöver du betala en extra slant för detta. I annat fall kan du…
Så får du bastun att dofta
Lukter och dofter bidrar till helhetsupplevelsen. Med en god doft i bastun är det lätt att drömma sig iväg och njuta lite extra. Idag finns det både enkla och lite mer…
Så fixar du el och vatten till bastustugan
En välkomnande entrébelysning, underhållsvärme och lite mysbelysning är härliga ting att ha till/i bastustugan. Och att kunna tappa vatten för rengöring, eller till och…
Att välja bastu
Våtbastu, ångbastu och torrbastu är fortfarande de vanligaste alternativen. Men varför inte kombinera allihop i en enda bastu? Det är lite dyrare, men väl så trevligt för den som har svårt att välja. Uppvärmning av en bastu kan göras med elektriska aggregat som är enklare att installera men kräver ordentligt med ström 3 fas, så du behöver anlita elektriker. Det finns bastu som värms med vedeldning. Om du väljer en vedeldad bastu behöver du installera skorsten och allt runt omkring.
Utmanaren infraröd bastu är ett alternativ för den som vill ha hög komfort till låga energikostnader. Här kan du läsa om dom olika bastutyperna i våra guider för att få koll på fördelar och nackdelar mellan de olika bastu alternativen.
Vad kostar en bastu?
I dag finns bastu i en mängd olika utföranden och stilar. Det finns budget bastu och riktigt lyxiga bastun. Här kan du läsa om olika prisklasser på bastu och få insikter om olika bastumodeller och se hur mycket dom olika modellerna kostar.
Bestäm bastuns storlek
Varje person behöver minst 0,8 m2 i bastun och 60 cm sittyta. Räkna gärna på en plats extra, så blir det inte trångt i första taget. Tänk på att många bastutillverkare anger yttermått i sina beskrivningar. Här hittar du tips som hjälper dig att välja storlek på bastun.
Monteringsfärdig bastu – byggsats
Ett alternativ till att bygga bastu själv är att köpa en monteringsfärdig bastu som leveras komplett från fabrik. Men innan du köper, undersök vilket avstånd (luftspalt) som ska finnas mellan bastuvägg och husvägg samt mellan bastutak och innertak innan du köper en monteringsfärdig bastu. Rekommendationen brukar ligga mellan 20 och 50 mm. Här hittar du fler praktiska tips när du ska köpa en färdig bastu.
Säkerheten i en bastu är viktig
Tänk alltid på säkerheten när du ska köpa en bastu. Här är några punkter att titta lite extra på inför köp och installation: Golvet ska alltid vara halkfritt och träet ska inte ge stickor i vare sig fötter, rumpa, rygg eller händer. Bastudörren är nyckeln till en säker bastu. Se alltid till att bastudörren kan öppnas genom ett lätt tryck på den inifrån. Inga handtag ska behövas, och dörren ska öppnas utåt.
Bastuaggregat är heta tingestar. Det ska alltid finnas ett skydd framför bastuaggregatet så att inte någon bränner sig på det. Att ledningar till bastuaggregat och belysning dras av professionella elektriker ska vara en självklarhet.
Välja Bastuinredning
En bastus inredning har stor betydelse för upplevelsen av bastubadandet. Det är dessutom viktigt att välja rätt material utifrån ett säkerhets- och bekvämlighetsperspektiv. Den får inte bränna eller brännas i första taget. Om bastuinredningen dessutom är snygg och har en behaglig nyans, blir bastubadet också till en totalupplevelse.
Bastuinredningens panel på insidan av bastun ger en stor del av totalupplevelsen under badet.
Det klassiska trävalet har fallit på gran och fur, men det går att använda en hel del annat träslag som bastuinredning också. Asp är ett utmärkt alternativ, liksom al. De drar inte åt sig värme och avger ingen kåda, varför det känns behagliga i en bastu. För en mer luxuös bastuinredning finns den väldoftande cedern, och en mängd andra träslag. Här får du massor av praktisk tips om olika träslag som kan guida dig rätt i ditt val av bastuinredning.
Bastudörr – välja bästa dörr
En bastudörr är en nog så viktig detalj – både estetiskt och funktionsmässigt. Den ska vara lätt att öppna, hålla värmen inne och är dessutom det som verkligen syns på bastu. Det ger många anledningar till att titta lite extra över vilken bastudörr som är det bästa alternativet, och inte bara välja första och billigaste bastudörren.
För att släppa in mer ljus kan du välja en bastudörr helt i härdat glas eller förse bastudörren med ett fönster av härdat glas. En bastudörr av trä ska vara stabil och tjock så att den får en god isoleringsförmåga och blir stadig och tyst. Ta del av vår guide om bastudörrar så får du hjälp av att välja ut den bastudörr som passar dig bäst.
Placering av bastun
Med dagens bastumodeller kan du till och med ha en bastu i sovrummet. Men bastu i anslutning till badrummet är vanligast. En del väljer att ha bastu i gillestugan. Den som har lyxen att bo i anslutning till vatten kan ha en bastustuga eller bastu i en friggebod eller i ett lusthus nere vid sjön. På denna sida får du tips om var du kan placera din bastu. Du kan läsa mer om bastuns placering i vår guide.
Förnya den befintliga bastun med tillbehör
Numera finns det en mängd tillbehör som kan förnya den gamla bastun. Det är inte alla som orkar sitta och trycka sin kropp mot trä hur länge som helst. Ett skönt ryggstöd avlastar och gör badupplevelsen bekvämare. En vacker termometer är ett måste i var mans bastu. Läs mer om tillbehör i vår guider om bastutillbehör så hittar du tips som hjälper dig att uppgradera din befintliga bastu.