Oavsett om du vill bygga bastun på egen hand, eller tänker köpa en monteringsfärdig är det smart att veta hur en bekväm bastu byggs. Framför allt finns det vissa mått att ta hänsyn till, så att bastubadet blir så bekvämt som möjligt. Måtten är bra att ha i bakhuvudet när den nya bastun planeras.
Pst! Tänk på att måtten är ungefärliga. Olika tillverkare kan rekommendera andra mått, beroende på deras erfarenheter av hur en bastu bör byggas. Fråga alltid en expert om råd innan du beslutar dig för vilka mått som passar just dig bäst!
Utrymme: Varje person behöver minst 0,8 m2 i bastun och 60 cm sittyta. Räkna gärna på en plats extra, så blir det inte trångt i första taget. Tänk på att många bastutillverkare anger yttermått i sina beskrivningar.
Lavarnas mått och placering:
En lav som är till för att ligga på bör vara minst 1,8 m för bästa bekvämlighet. Laven kan gärna vara löstagbar. En täcksida mellan lavarna skapar en annan volymkänsla än öppna lavar.
Djup övre lav: minst 450 mm, anpassa bredden till bastuns totala djup. En alltför grund övre lav gör att bastubadaren får sitta onödigt rakt (och stelt), men en för djup kan också ge problem med att sitta bekvämt.
Djup nedre lav: 300 – 450 mm. Se djup övre lav.
Höjd mellan golv och nedre lav: cirka 400 – 500 mm.
Mellanrum mellan nedre och övre lav: 400 – 450 mm.
Takhöjden: Minsta takhöjd i bastun ska vara 1,9 m för mindre aggregat. Det handlar om säkerhet och något som brukar påpekas av tillverkarna. För större aggregat gäller minsta höjd på 2,1 m och många rekommenderar att bastun upp till 2,3 m. Högre än så kostar ofta mycket i uppvärmningseffekt, särskilt som värmen lägger sig nära taket.
När du köper monteringsfärdig bastu: Undersök vilket avstånd (luftspalt) som ska finnas mellanbastuvägg och husvägg samt mellan bastutak och innertak innan du köper en monteringsfärdig bastu. Rekommendationen brukar ligga mellan 20 och 50 mm.
Tillgänglighet: Minsta rekommenderade plats för rullstol: 1300 * 1300 mm. Tänk då också på att ha en dörr som tillåter rullstol att passera, liksom svängutrymme i bastun.
Tänk på:
En bastu kan byggas med enbart raka lavar, i L- eller i U-form, allt beroende på tycke och smak. Gör alltid en mycket noggrann ritning eller be expert om råd och hjälp för att hitta just den bastu du tycker är bäst i modellen.
En bastu som är 2 m eller längre kan användas som gästrum vid behov.
Andra har också läst
Bygga bastu? Så här bygger du en bastu i lösvirke
Bygga bastu? Det finns en hel del att tänka på när man ska…
Välja bastuaggregat till bastu – Tips och bra att veta
Vad är en bastu? Svaret på frågan kan bli nästan lika mångsidigt som…
6 heta bastutips för dig som funderar på en bastu
Att köpa en bastu till hemmet är en mysig och trevlig investering som…
Olika bastutyper – Vilken bastu föredrar du?
Det finns som nämnts en mängd olika bastualternativ på marknaden. Här är de…
12 tips för dig som tänker köpa bastu!
Här hittar du 12 värdefulla tips för dig som tänker förverkliga drömmen om en bastu.…
9 kontrollfrågor för en säker bastu
Hetta, elektricitet och väta är en kombination som kräver sitt för att vara…