Lägga heltäckningsmatta – Så gör du

Lägger heltäckningsmatta

Efter en rejäl paus har heltäckande textilmattor på nytt blivit populära, bland annat på grund av förbättrade material. Dagens heltäckningsmattor är lätta att hålla rena, vilket är viktigt inte minst ur allergisynpunkt.

De gamla problemen med statisk elektricitet är i stort sett eliminerade och utbudet av mönster och material är rikt och varierat. Sist men inte minst är det idag lättare att själv lägga heltäckningsmattan. Numera kan den måttbeställas, vilket i hög grad gör jobbet lättare och roligare.

1970-talet var inte bara det svenska husbyggardecenniet. Vid denna tid rullade också en heltäckningsvåg över landet. I både lämpliga och olämpliga utrymmen lades textilgolv av de mest skiftande kvaliteter. Trots att heltäckningsmattorna var sköna att gå på, dämpade stegljud, gav en varm atmosfär och gjorde våra bostäder mer ombonade, kom de i vanrykte.

Även i dag finns heltäckningsmattor med mindre goda egenskaper, men den nya generationen textilgolv av hög kvalitet besväras inte av den första generationens barnsjukdomar. Nya fibrer har inte bara gjort textilgolven enklare att vårda. De har också blivit tåligare och lättare att befria från fläckar. Med hjälp av invävd koltråd är den statiska elektriciteten i stort sett eliminerad. Därmed är också en väsentlig orsak till att mattorna förr samlade så mycket damm borta.

Förr var golvläggning ett jobb som även tämligen drivna hus- och lägenhetsägare gärna överlät åt fackkunskapen. Även här har en omsvängning skett under senare år.

Allt fler klarar jobbet själv, vilket är logiskt med avseende på att de olika materialen har blivit lättare att hantera. Utan tvekan sparar man en hel del pengar på att själv agera golvläggare. Det kan vara klokt att satsa dessa slantar på ett ännu bättre golv än det man med läggningskostnaden kanske inte skulle haft råd till.

Tekniken att lägga in en heltäckande textilmatta är i vissa avseenden annorlunda än för andra golvmaterial. Ändå är en sådan matta relativt lätt att lägga – under förutsättning att du är noggrann. En lätt skämtglad yrkesläggare lär ha sagt att “det är lättare att lägga in ett textilgolv än att lägga ut det”. Med det har han velat säga, att det svåraste momentet är att rulla ut mattan i rummet.

Det ligger en hel del sanning i påståendet, men även denna “tröskel” kommer man över genom att arbeta lugnt och metodiskt.

Verktyg och material du behöver när du ska lägga heltäckningsmatta:

Verktyg:

Verktyg som behövs för att lägga en heltäckningsmatta
(1) Universalkniv med utbytbara blad (extra blad)  (2) Mattsax (3) Bredspackel (4) Tandad spackel  (5) Tumstock (6) Metallinjal (7) Snickarpenna (8) Klohammare (9) Bräckjärn.

Material:

Heltäckningsmatta
Lim
Dubbelhäftande tejp
Metallist och skruv till listen.

Planering

1. Mät upp golvytan mycket noga i centimeter (cm).
2. Mät också mitt i rummet på några ställen: kortvägg mot kortvägg och långvägg mot långvägg. Väggarna kan bukta.
3. Lägg till 5 cm skärsmån på varje sida.
4. För över alla centimetermåtten på en tydlig skiss. Denna ska du ha med dig till matthandlaren.
5. Välj den heltäckningsmatta du vill lägga.
6. Beställ mattan från rulle eller gör en måttbeställning.

Gör alltid en noggrann skiss över alla ytor i rummet och ta med den till din matthandlare. Glöm inte att lägga till 5 cm skärsmån på varje sida.

Skiss på rum för läggning av heltäckningsmatta

Fem centimeters skärsmån

Välj din heltäckningsmatta noga och utse den med hänsyn till var den ska ligga. Det senare är inte minst viktigt, eftersom en sovrumsmatta självfallet inte slits lika hårt som en matta i till exempel en hall eller trappa inomhus där slitaget är stort.

En heltäckningsmatta är i regel 4 meter bred. Köper du den i metervara direkt från rullen får du betala för hela den bit som kapas av. Måttbeställer du mattan är kvadratmeterpriset något högre, men i gengäld behöver du inte betala för spillet. Den egentliga vinsten vid måttbeställning är en betydligt enklare läggning. En måttbeställning betyder emellertid inte att du får en matta som på millimetern passar till golvytan. Vid läggningen måste du själv svara för finskärningarna.

Dels ska nämligen alltid 5 centimeters övermått läggas till runt om mattan som skärsmån, dels görs i regel inga utskärningar som är mindre än 35 centimeter. Vårt exempel ovan visar hur en måttskiss bör se ut. Siffrorna anger centimeter mellan pilarna plus 5 centimeter.

Märk också gärna ut väderstreck och fönster. Inte minst de stora ljusinsläppen har betydelse för hur mattan ska läggas i rummet. Du bör ha med dig en egen skiss av rummet till matthandlaren när du gör din beställning. Räkna med att tillskärningen tar cirka en vecka.

Underlaget

I de allra flesta fall kan du lägga en heltäckningsmatta ovanpå det golv som redan finns. Under förutsättning att mattan inte är alltför tunn och dess grundstomme är av god kvalitet kommer små ojämnheter inte att slå igenom.

Enda undantagen är egentligen bara om mattan ska läggas på betong, eller om du redan har en mjuk heltäckningsmatta på golvet. I det senare fallet bör den gamla mattan först tas bort. Större ojämnheter i underlaget måste du förstås bli av med genom att eventuellt slipa, spackla och slipa igen – eller genom att lägga in ett nytt undergolv.

Självfallet måste du också se till att mattlager på mattlager inte blir så högt att det inverkar på dörrfoder, listverk och trösklar.

Hänsyn till ljuset

Redan när du beställer mattan bör du tänka på hur den är mönstrad, vilket i viss mån styr läggningen. Kan du lägga mattan så att mönster och randning ligger rakt längs den vägg som är rummets mest dominerande, bör du nämligen av estetiska skäl göra det. Har du dessutom sådan tur att just denna vägg är rak kan du lägga mattkanten direkt mot väggen eller golvsockeln. Då får du en mattsida mindre att finskära.

Grovinläggning

Du bör också vara medveten om hur ljuset faller i rummet. En reliefrandning, ett längsgående mönster och skarvar bör löpa rakt mot det håll varifrån det mesta ljuset kommer.

Fritt från smuts

Om du tar bort golvsocklarna före läggningen eller inte kan vara en smakfråga, men gör du det vinner du två stora fördelar: läggningen blir vackrare och finskärningen mindre millimeternoga åt, så att säga, rätt håll. Tar du loss golvsocklarna bör du märka dem så att du kan sätta tillbaka dem på rätt plats. Låter du dem sitta kvar måste du ändå skruva bort alla dörrstoppar och andra golvfasta ting.

Avser du att lägga den nya heltäckningsmattan på ett golv som tidigare bonvaxats eller behandlats med polish, är det viktigt att du tvättar bort alla sådana rester. I annat fall riskerar du att mattans baksida av syntetiskt skum fastnar i underlaget. Fråga i färghandeln efter specialmedel för sådan rengöring.

Innan du tar in mattan i det rum där den ska läggas bör du städa. Dammsug inte bara, utan sopa också med en fin långborste. Det är viktigt att underlaget är helt fritt från sand och andra småpartiklar. Gå sedan inte på golvet med smutsiga skor förrän mattan ligger på plats.

Limma eller tejpa?

Är rummet större än 25 kvadratmeter bör du definitivt limma heltäckningsmattan. Det bör du för övrigt göra även på mindre ytor, som kommer att utsättas för hårt slitage, till exempel i korridorer och hallar.

På begränsade ytor är det vanligtvis inte särskilt svårt att få mattan på plats i limbädden, men på större ytor bör du ha någon som hjälper dig. Det är inte helt lätt att handskas med så mycket matta som det då är fråga om.

Det är alltså inte själva limningen som är problematisk, utan konsten att hantera den stora mattvolymen – utan att trampa i limmet och utan att få limfläckar på ovansidan. På övriga mindre golvytor räcker det med att fästa mattan i kanterna med dubbelhäftande tejp.

Fäst med tejp

Värt att veta

En öglad heltäckningsmatta har något olika stora garnöglor, fastsydda vid en bärare av syntetiskt material. Det reliefmönster öglorna bildar ger mattan ett rustikt utseende. Den är också slitstark.

I en öglad och skuren matta är ungefär hälften av öglorna uppskurna, varför mattan har olika höga partier. Mattor av detta slag är mjuka och ger ett livfullt intryck.

Tips

Ett hallgolv utsätts för hårt slitage. Därför passar en öglad matta bäst där. Den är slitstark och står bäst emot smuts . En heltäckningsmatta är av praktiska skäl olämplig i köket – utom som löslagd och langetterad under matbordet. I vardagsrummet kan du oftast välja mellan en mjuk eller mer stryktålig heltäckningsmatta.

Vilken du väljer beror mycket på om familjen lever stillsamt eller mer livligt. I sovrummet passar ofta en mjuk, öglad och skuren heltäckningsmatta bäst – kanske en exklusiv velourmatta. För trappor inomhus, korridorer och vilplan bör du i heltäckningssortimentet enbart välja hårdare och mycket täta mattyper. Slitaget där är större än man tror.

Fäst heltäckningsmattan med lim

Finskärning vid väggarna

Varning

Det hör till undantagen att du behöver använda en borrmaskin när du lägger en heltäckningsmatta, men var ytterst försiktig om du t ex skulle behöva borra för att fästa en mattlist. Det är absolut nödvändigt att du då viker undan mattan, så att du inte borrar igenom den. Får borret tag i en garnända är risken stor att en hel rad öglor dras ur mattan. En sådan skada syns tydligt och går inte att reparera.

Värt att veta

Normal städning är en förutsättning för att en heltäckningsmatta ska förbli fräsch. Det är viktigt att suga upp sand, grus och annan lös smuts innan den “försvinner” ner i mattluggen.

Textilmattor i utrymmen där man ofta vistas bör tvättas en gång om året. Med den s k hetvattenmetoden kan du göra det själv. Hyr en apparat hos din mattförsäljare.

Finskärning av innerhörn

Finskärning vid dörrar

Varning

Lägger du en mönstrad heltäckningsmatta i ett rum så är så stort att mattan måste skarvas, får du inte glömma bort att du måste ha en skarvbit som är stor nog för att du ska kunna lägga in den med mönsteranpassning. Alla skarvar måste göras innan du finskär mattan.

Finskärning vid rör

Konsten att skarva

Att skarva en heltäckningsmatta fordrar lite extra eftertanke – och ett extra redskap, en absolut
rak masonitskiva eller bräda, som du kan använda som linjal. När man skarvar ihop två våder måste skärmetoden anpassas efter mattans yta och struktur. Här är fyra metoder du kan välja bland. Lägger du en mönstrad matta måste du märka ut var du ska skära, så att mönsterpassningen blir korrekt. Utgå från den största våden. Se också till att mattluggen alltid lutar åt samma håll. I annat fall får du en nyansskillnad.

Tips

Skönhetsfel som kantskärningsmissar kan du täcka genom att spika en kvartsstav mot golvsockeln. En övergång frän en heltäckningsmatta till hårt golv blir snygg och snubbelfri med hjälp av en mattskena i mässing. Ett näbböjt knivblad gör det lättare att skära “långhåriga” mattor.

Fyra skärmetoder

Varning

Det kan vara lockande att försöka skarva ihop stuvbitar för att på så sätt få en ny heltäckningsmatta till lågpris. Men tänk dig noga för innan du gör det. Det är svårt att hitta mattbitar i samma färgton och att skarva ihop två våder är det svåraste läggningsmomentet av alla.

Skarva aldrig en heltäckningsmatta innan du vet vilken av de fyra skärmetoderna du bör använda. Det har nämligen i hög grad med mattypen att göra.

Skarvning

Tips

Heltäckningsmattor kan också skäras i önskat format och läggas lösa under t ex matbordet, till sittgruppen eller som sängmatta. Det är då lämpligt att låta ett mattskrädderi kantsy mattan i lämplig färgton. Denna kantsöm kallas langettering. Om du skär till en rund matta för matbordet bör du anpassa mattans diameter till det utrymme utdragna stolar kräver.

Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation / fackman innan du startar.

Andra har också läst

Se alla golvartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se