Dags att måla väggar? Undvik misstag som kan leda till att du får göra om arbetet.
– Här får du ta del av utförliga steg för steg beskrivningar med förklarande bilder. Artikeln guidar dig genom varje steg du ska utföra när du ska måla om dina väggar och hjälper dig att få ett lyckat resultat som håller över tid.
Projektets innehåll och genvägar
1. Börja med att granska väggar och tak »
2. Mät väggytan för att beräkna färgåtgång »
3. Så identifierar du den befintliga färgtypen på en vägg »
4. Välj rätt färgtyp för en vägg inomhus »
5. Om färgglans, en viktig del om hur färgen kommer att uppfattas »
6. Verktyg och material du behöver när du ska måla väggar »
7. Välj rätt roller när du ska måla inomhusväggar »
8. Så täcker och maskerar du för att skydda mot färgstänk »
9. Så målar du vägg mot tak »
10. Förbered väggarna för målning »
11. Så målar du väggar steg för steg »
12. Rengöring av penslar och målarverktyg »
13. Färg och miljö – Tänk miljövänligt »
14. Relaterade måleriprojekt med steg för steg beskrivningar »
Börja med att granska väggar och tak för att bedöma hur stor arbetsinsatsen blir och tidsåtgång
Det är viktigt att inspektera väggarna du ska måla för att få ett snyggt resultat. Ingen färg döljer skador på en vägg, så leta därför efter skador som håligheter och sprickor. Sprickor kan du fylla i med latexfog och håligheter fyller du med sandspackel som du sedan slipar jämnt med ett sandpapper.
Bestäm vilka krav du har på den nymålade ytan. Utifrån dessa kunskaper kan du bedöma hur lång tid du behöver innan du är färdig med hela målningsarbetet.
Ska du måla på en tapetserad vägg? Läs då projektguiden: Så målar du på tapet steg för steg
Måla väggar eller tak först?
Har inte taket målats om på några år och du endast målar väggarna, kan du bli besviken när väggytorna är klara. Taket ser då smutsigt och mera gulnat ut i jämförelse med de fräscha nymålade väggarna.
Om du börjar med innertaket när du ska måla, behöver du inte vara lika försiktig när du målar vinkeln mellan tak och vägg. Eventuella färgstänk och övermålningar ska ju ändå tapetseras eller målas över.
Ett nymålat tak i samband med övrig målning lyfter helheten och gör att hela rummet känns fräschare.
Behöver du måla taket? Läs då också vår guide här: Måla tak, så gör du steg för steg
Mät väggytan för att beräkna hur mycket färg du behöver
Mät väggytan du ska måla innan du köper färg. Måtta höjd och bredd på väggytan med en tumstock eller måttband. Exempelvis: höjd 2,40 (240 cm) millimeter x bredd 4 meter (400 cm) millimeter = 9,6 kvadratmeter. Räkna med att du får måla väggen två gånger och ibland tre gånger för att få ett jämnt slutresultat.
Behöver du utförlig information om färgberäkning. Läs artikeln: Så beräknar du färgåtgång vid målning.
Identifiera den befintliga färgtypen för att undvika färgflagning och välj rätt färgtyp till dina väggar
Bra att känna till är att den vanligaste färgtypen för väggar inomhus är så kallade akrylatfärger, även kallad latexfärg. Men det är viktigt att testa och identifiera den befintliga färgtypen du har på väggen om du ska måla om en tidigare målad vägg.
Skälet till det är att den nya färgen som du ska måla om dina inomhusväggar med, måste samverka med den tidigare målade färgtypen. Annars kan du få ett så kallat vidhäftningsproblem, dvs. om du målar med fel färgtyp så kan den nya färgen börja flagna och släppa.
Så här gör du för att identifiera den befintliga färgtypen på en tidigare målad yta:
1. Doppa en trasa i vatten och gnugga på väggytan. Om färgen löses upp är det troligtvis en limfärg.
2. Dra med en trasa på väggen. Om färgen kritar och färgar av sig på trasan, är det förmodligen en kalkfärg.
3. Doppa en trasa i rödsprit (T-sprit) gnugga på väggytan. Om färgen löser upp sig eller blir kladdig är det förmodligen akrylatfärg (latexfärg).
4. Du kan även ta bort en färgflaga från väggen och ta med den till färgaffären för att be personalen om hjälp med identifiering av den befintliga väggfärgen.
Välj rätt färgtyp för en vägg inomhus
Det är viktigt att välja rätt färgtyp när du ska måla en vägg inomhus. Men först och främst handlar det om vilken typ av rum du ska måla väggarna i, ska du måla ett sovrum, vardagsrum, barnrum, hall eller kanske köket?
Rummets behov bestämmer ofta vilka egenskaper målarfärgen ska ha. Barnrum, hall och kök kräver en tåligare väggyta än t.ex. sovrum och vardagsrum. Det är viktigt att du får rätt typ av målarfärg till ditt projekt.
Hör efter i färgbutiken där du ska köpa din väggfärg vilken färgtyp du bör använda för det rum du ska måla så att du får rätt färg för de egenskaper du och rummet har behov av.
Om färgglans – Färgglans är en viktig del om hur färgen kommer att uppfattas
Glanstal eller som det även kallas färgglans är en viktig del av hur färgen på dina väggar kommer att uppfattas. Färgglansen avgör också vilka egenskaper färgen har. Så vad betyder och innebär glansgraden som står på målarfärgsburken?
Färger delas in i olika glansskalor där skalan anges från 1 till 100. Färgglanskskalan anges så här:
1–5 helmatt
6–10 matt
11–30 halvmatt
31–60 halvblank
61–90 blank
90–100 högblank
Det som är bra att känna till är att desto högre glans och glanstal en målarfärg har desto tåligare är den mot smuts och rengöring. En blank färg reflekterar ljuset men kan också göra att ojämnheter i väggen framträder mer, medans en matt färgglans lättare döljer ojämnheter och ger en varmare och mjukare utseende på väggen.
Så får du rätt glanstal på väggfärgen
Här är dom vanligaste glanstalen för färger inomhus:
2-3 Används vanligtvis för tak inomhus.
5-10 Vanlig färgglans för inomhusväggar och fungerar bra för sovrum och vardagsrum. Tål en viss avtorkning.
11-29 Halvmatt, för väggar man vill kunna torka av som köksväggar, hall och barnrum.
30-40 Halvblank våtrumsfärg för badrum.
30-59 Trädörrar och fönster.
30-90 Snickerier, köksluckor och metall.
Verktyg och material du behöver när du ska måla väggar:
Verktyg du behöver:
Elementroller och målarroller.
Penslar i olika storlekar.
Spardyna för sparmålning.
Färgtråg.
Tvättsvamp och hink.
Sopborste och dammsugare.
Slipkloss el. sliphandtag.
Spackelspadar i olika bredder.
Förlängningsskaft till roller.
Liten skruvmejsel för vägguttag.
ev. grov borste.
Tumstock el. måttband.
Skyddshandskar.
Skyddsglasögon.
Andningsskydd.
Trappstege.
Material du behöver:
Målartvätt.
Slippapper.
Sandspackel.
Maskeringstejp.
Målarfärg (väggfärg).
Omrörningspinne.
Skyddspapper för golv och täckplast.
Trasor.
Välj rätt roller när du ska måla inomhusväggar
En bra roller förenklar måleriarbetet på väggytan. Vilken roller du ska välja beror på vilken yta och struktur du vill ha på väggen. En roller med kort lugg som t.ex. en mikrofiberroller ger en slätare och finare yta medans en roller med längre lugg som t.ex. finlonroller eller perlonroller ger väggytan en grövre struktur.
För att motverka att du får penselstrån och ludd från rollern vid målning av väggar så kan du tvätta rollerhylsa och pensel med vanligt diskmedel och ljummet vatten. Var noggrann med att torka av verktygen innan du målar väggen.
Bestäm också om du kan behöva förlängningsskaft på rollern eller inte. Skaftet ger dig större räckvidd och kraft när du målar, men kan också vara till hinder, till exempel om du ska måla i ett litet utrymme. Om du vet vad du behöver innan du går till butiken är risken inte så stor att du lockas av det stora sortimentet och förköper dig.
Det är också bra att ha noterat om det finns svåråtkomliga ställen på väggen, till exempel bakom rör eller element i rummet. Då kan det vara bra att investera i en elementpensel eller en elementroller som lättare får plats bakom element och rör.
Behöver du måla om dina element? Läs projektguiden: Så målar du element och rör steg för steg
Så täcker och maskerar du för att skydda mot färgstänk
Själva målningen av väggarna går ofta ganska snabbt, men förarbetet kan ibland ta en hel del tid i anspråk. Trots detta bör du inte slarva med förberedelserna. Ett noggrant förberedande arbete gör att målningen går som en dans.
1. Innan du börjar måla väggarna måste du skydda golvet med täckpapper och möbler med täckplast från målarstänk. Detta är speciellt viktigt om du målar med en latexfärg, eftersom sådan färg som torkat in kan vara svår att få bort.
2. Tejpa alla lister, dörrfoder och andra detaljer som sitter nära den väggyta du ska måla med maskeringstejp. Hur säker du än är på handen kan du slinta och få målarfärg på trädetaljerna. Det färdiga arbetet ger då ett lite slarvigt intryck.
3. Tvätta av väggarna. Är väggarna inte så smutsiga går det bra att tvätta med ljummet vatten och en svamp. Är väggarna smutsiga bör du använda målartvätt innan du börjar måla, var noggrann när du tvättar.
Att man tvättar tills väggen verkar helt ren från smuts och fett är ganska naturligt, men det är lätt att skölja väggen för få gånger. Skölj väggen noggrant med rent vatten och en svamp. Byt sköljvatten flera gånger.
När du har sköljt väggen och väggen inte längre känns hal när du drar med handen på ytan är ytan fri från målartvätten.
Vill du ha utförlig information om förarbete av väggar. Kan du läsa vår projektguide: Förarbete av väggar innan målning – Steg för steg
Så målar du vägg mot tak
Där väggen möter taket vill du ha en snygg och rak skarv. Speciellt när du har en avvikande färg mot det vanligtvis vita taket. Det finns två sätt att göra det på.
1. För att du ska få en skarp kant på väggen mot taket kan du använda en maskeringstejp som du tejpar upp i taket.
Sparmåla med pensel och en mindre roller och dra bort maskeringstejpen innan väggfärgen torkat så får du en skarpare linje.
2. Ett annat sätt att få en skarp linje mellan vägg och tak är att måla ner takfärgen på väggens övre del ca 3 cm i samma kulör som taket. Måla noggrant och låt färgen torka ordentligt.
Fäst sedan en maskeringstejp som är 2,5 cm bred på den övre delen av väggen upp mot taket.
Sparmåla sedan med väggfärgen på en mindre roller innan du rollar hela väggytan med den större väggrollern.
Dra bort maskeringstejpen innan väggfärgen torkat så blir linjen skarp.
Förbered väggarna för målning
Beroende på vilken färgtyp du har på din vägg så tar vi upp olika sätt att utföra ett förarbete av en inomhusvägg.
1. Provtvätta väggytan.
Provtvätta en liten yta av väggen för att ta reda på vad det är för slags färg. Löses färgen upp är det ev. limfärg.
2. Pensla väggytan med vatten.
Limfärgen måste bort. Pensla ytan med vatten så att färgen löses upp. Använd en rejäl pensel.
3. Ta bort färgen.
Ta bort färgen med spackel och svamp. Skölj noga. Finns det färgrester kvar grunda med tunn alkydfärg.
4. Testa färgen med torr trasa.
Blir det en mörk fläck på väggen vid provtvätt, är det ev. kalkfärg. Kalkfärg smetar av sig på en torr trasa.
5. Borsta väggytan med borste.
Borsta hela ytan noggrant med en grov borste eller annan hård borste. Ytan ska vara fast innan du slutar borsta. Skölj väggen noggrant innan du målar.
6. Rugga ytan med slippapper.
Om väggen är målad i en blank alkydfärg bör du rugga upp ytan för att den nya färgen ska få bra fäste. Använd ett medelfint slippapper och slipkloss.
7. Tvätta väggytan med svamp.
Väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målartvätt. Använd en svamp och tvätta av allt fett och smuts. Skölj i flera omgångar vatten.
8. Skrapa bort lös färg.
Skrapa loss all lös färg med en spackel. Du måste skrapa tills färgen sitter ordentligt fast och det blir en fast kant mellan färgskikt och bar vägg.
9. Spackla sprickor.
Spackla alla sprickor och skadade partier med en stålspackel och fyll igen skadorna med sandspackel. Större skador bör bredspacklas. Låt torka.
10. Slipa spacklade ytor.
Slipa de spacklade ytorna släta och helt i nivå med väggen. Om skadan är stor bör du ev spackla en gång till, låta det torka och sedan slipa igen.
11. Tejpa dörrfoder och socklar.
Använd maskeringstejp och tejpa noga runt dörrfoder, socklar och andra detaljer som inte ska målas. Se till att inte tejpen sitter på målningsunderlaget.
12. Stäng av huvudströmbrytaren.
Det är viktigt att stänga av strömmen på huvudströmbrytaren innan du skruvar av locken till strömbrytare och kontakter i rummet du ska renovera. Tänk på att sladdarna är lätta att stöta till.
13. Grundmåla väggytan.
Om du ska måla om en mörk vägg i en ljus kulör bör du först grundmåla väggen med en grundfärg i samma kulör du ska måla. Då täcker väggfärgen lättare den mörka kulören.
Så målar du väggar steg för steg
Innan du börjar måla ska du alltid röra om färgen i färgburken med en omrörningspinne (trästicka). Anledningen är att målarfärgens färgpigment kan sjunka ner i botten om burken stått ett tag. Rör om färgen ordentligt i 2-3 minuter innan du stryker upp den på väggen.
1. Sparmåla kanter.
Sparmåla först alla kanter mot tak, golv, hörn och snickerier. Använd spardyna eller en pensel. Du kan undvika penselränder genom att rolla med en liten roller efteråt.
2. Använd ev. spardyna.
En spardyna går också bra att använda när du målar runt kanterna eftersom det är lätt att få raka kanter och hjulen är flyttbara.
3. Måla bakom element och rör.
När du ska måla bakom t ex element och rör har du nytta av en elementroller med långt skaft eller en elementpensel.
4. Måla väggytan med roller.
När du lägger på färg med roller är det viktigt att du är metodisk. Måla hela väggen utan avbrott. Stryk på färg uppifrån och ner i ca 1/2 m stort fält.
5. Jämna ut färgen.
Jämna därefter ut färgen genom att dra rollern vågrätt på det målade fältet. Innan du målar nästa bit av väggen, stryker du också väggen nerifrån och upp.
6. Så undviker du färgränder.
Rolla väggen i ett M eller W-mönster för att undvika färgränder. Försök hålla så jämt tryck som möjligt på rollern och måla med en meters bredd i taget
7. Måla andra ytskiktet.
Oftast räcker det inte med en strykning för att få en jämn och fin yta. När färgen har torkat och är övermålningsbar, kan du måla väggen en andra gång.
8. Ta bort maskeringstejp.
Du ska inte låta maskeringstejpen sitta kvar för länge när du målat färdigt, utan ta bort maskeringstejpen innan färgen hinner torka. Torkar färgen riskerar du att färgen följer med på tejpen.
Rengöring av penslar och målarverktyg
En god tumregel när du ska rengöra dina målarverktyg och penslar är att tvätta dem i samma vätska som färgens lösningsmedel. Har du målat en vägg med en latexfärg bör du därför tvätta dina penslar med penseltvätt och vatten. Har du däremot målat t.ex. snickerier och lister med alkydfärg som inte är vattenbaserad måste du använda lacknafta för att dina penslar och verktyg ska bli rena igen.
Ska du måla i flera dagar så kan du förhindra att penslar och roller torkar genom att stoppa ned dom i en tättslutande plastpåse.
Färg och miljö – Tänk miljövänligt
OBS! Tänk på att aldrig hälla målarfärg eller lösningsmedel i avloppet.
Stryk av så mycket som möjligt av färgen från penseln i färgburken och sedan på ett tidningspapper. Har du använt roller så är det bättre att ta bort den använda rollerhylsan och låta den torka och sedan kasta den i soporna.
Överbliven målarfärg som du inte tänkt spara eller lösningsmedel ska inte hällas ut i avloppet. Inte ens om målarfärgen är vattenburen. Målarfärg och lösningsmedel kan nämligen försvåra reningsprocessen i reningsverken. Det bästa är att du lämna in överbliven färg och lösningsmedel till närmaste miljöstation i din kommun.