Bygg en grind med snedsträva

I den här artikeln får du information och tips hur du bygger en grind till staketet med förklarande bilder och steg för steg beskrivning hur du bygger din egen grind.

Klassisk grind med snedsträva.

Klassisk grind med snedsträva.

När du väljer grind bör du tänka på att grinden stämmer överens med omgivande staket eller andra hägnader, vackra grindstolpar och naturligtvis även med karaktären på huset. Du kan välja mellan att låta grinden “smälta” in i miljön eller framhäva den som ett smycke.

Eftersom en grinds utseende förstärker huset karaktär och entrén är det första besöka ren ser då han kommer på besök, är grinden värd lite extra omtanke och möda.

Förr när husen ofta låg långt in på stora tomter lade många husägare ner stor möda på grindens utformning och karaktär. Numera när husen många gånger är placerade nära tomtgränsen har grindmodellen inte längre lika stor betydelse.

Men trots att besökare numera ofta har direktkontakt med huset, ger ändå grinden det första viktiga intrycket av hemmet. När du ska tillverka en grind av trä kan du välja mellan två konstruktionstyper.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Du kan göra en stadig ram, som du fyller mer eller mindre fantasifullt. Men du kan också välja att utgå från två vågräta reglar och en tvärslå. Den bärande konstruktionen får då formen av ett Z.

Vi har valt att i följande exempel att bygga en grind med tvärslå. Det är en vanlig typ av grind, som du enkelt kan variera med hänsyn till dina krav och önskemål. Eftersom grinden utsätts för hårda påfrestningar ska du lägga ner stor omsorg på både material och arbete.

En alltför klent tillverkad grind blir snart skev och därmed också svår att öppna och stänga.

Det är mycket viktigt att du fäster den diagonala ribban noggrant eftersom den brädan “bär” det mesta av grindens tyngd. Ger snedsträvan efter, “doppar” hela grinden framåt. Detta inverkar naturligt vis också på grindens hållbarhet.

När du väljer gångjärn är det viktigt att du tar hänsyn till tyngden i grinden. Om den är mycket tung kan du beställa extra stadiga beslag hos en smed.

Det bästa är om alla metalldelar spik, skruv och beslag är varmförzinkade. Då tål de vädrets påfrestningar. I annat fall bör du slipa alla beslag och sedan grunda med rostskyddsfärg.

Välj rätt material till grinden

Innan du väljer virke är det några saker förutom grindens mått som du bör ha bestämt. Om du planerar att täckmåla grinden kan du använda obehandlat virke. Om du däremot vill behålla träet omålat bör du välja tryckimpregnera material. Tryckimpregnerat virke står väl emot rötangrepp.

Vill du att träet ska vara fuktavvisande kan du välja virke som behandlats med fuktskyddsmedel. Eftersom grinden kommer att utsättas för väder och vind och förväntas hålla under många år, bör du välja tryckimp­regnerat virke av virkesklass A.

Om du väljer obehandlat trä är furu det träslag som står emot rötangrepp allra bäst, men även lärkträ har god mot­ståndskraft. Gran är ett alternativ om du vill ha ett något tyngre träslag. Har du staket bör du välja virkesdi­mensioner som stämmer överens med den övriga hägnaden.

I annat fall bör reglarna vara minst 50 x 75 millimeter. Spjälans dimensioner beror i hög grad på vilken karaktär du vill ha på grinden, men tjockleken bör inte understiga 25 millimeter. Om alla spikar, skruvar och beslag är rostfria och varmförzinkade håller de i många år och du sparar tid när du ska underhålla med färg eller träolja.

Det är viktigt att du sågar till och fogar ihop reglar, snedsträva och spjälor på ett riktigt sätt. Snedstävan ska alltid gå från grindens nedre del vid gångjärnet till övre hörnet vid grindlåset. I annat fall håller den inte upp grinden på det sätt den ska. Spjälorna bereder dig säkert inga be­kymmer. Var bara noga så att du får samma mellanrum mellan varje spjäla.

Tips!

Om du tänker montera spjälorna liggande ska du vända ramen. De bärande delarna bildar då ett N istället för ett Z.

Värt att veta

När du ska sätta en grind i tomtgränsen behöver du inte ansöka om byggnadslov, förutsatt att grinden inte är högre än 80 cm. Om du ska ersätta en gammal grind med en ny med samma mått behöver du inte heller byggnadslov, även om grinden är högre än 80 cm.

Det kan verka lite krångligt att foga grindens bärande delar med tapp och slits. Arbetsmetoden kräver naturligtvis lite längre tid, men i gengäld får du en betydligt stabilare konstruktion. Tappen behöver inte heller gå särskilt långt in i regeln för att belastningen ska bli mera jämnt fördelad.

Om du väljer att lägga en täckbräda över de rakt avsågade spjälorna ska du vända kärnveden uppåt. Då håller virket bättre för vädrets påfrestningar.

Det här behöver du när du ska bygga en grind:

Verktyg:
1. Fogsvans 2.  Ryggsåg 3. Hammare 4. Vattenpass 5. Tumstock 6. Penna 7. Måttlist 8. Borrmaskin 9. Stämjärn 10. Sticksåg 11. Slipkloss 12. Pensel.

Material till grinen:
Reglar och snedsträva 45x70mm, spjälor 22x70mm, Varmförzinkad trådspik alt. träskruv 4,5x50mm, Skruv med mutter, Gångjärnsbeslag, Grindlås, Slippapper, Styv papp, Målarfärg.

Ramen för grinden

Spjälorna

Grundmåla

Montera grinden

Måla grinden

Beslag

Det finns oändliga variationsmöjligheter när det gäller utformning av grindar.Det finns oändliga variationsmöjligheter när det gäller utformning av grindar. Du kan välja att endast forma övre delen av spjälorna eller låta “snickarglädjen” flöda i form av t ex små hjärtan. Om du målar grinden kan du även få fram fina effekter med olika kulörer. Du kan t.ex. måla kanterna på de utskurna partierna i en annan, mörkare nyans och därigenom få en fin skuggeffekt.


Tips!

Om du vill göra fantasifulla mönster på spjälorna till din grind gör du först en mall av styv papp. Du kan antingen göra ett mönster som upprepas på varje spjäla eller låta två spjälor tillsammans bilda ett mönster. Väljer du det senare, så var extra observant både innan sågningen och vid monteringen. Viktiga verktyg när du gör spjälmönster till grinden är skruvtvingar, borrmaskin och sticksåg.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se